Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mi az a villámárvíz?

Június 14-én heves felhőszakadásban villámárvíz öntötte el a Fejér megyei Gyúró utcáit. A helyenként fél méter magas víz lakóházak udvarát, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el. (forrás: Katasztrófavédelem, Youtube)
Az utóbbi években egyre gyakrabban hallunk a villámárvizek kialakulásáról és a pusztításáról. Mi is az a villámárvíz? Hol és mikor kell a kialakulására számítani?

A villámárvizeket elsősorban az különbözteti meg más árvizektől, hogy néhány óra alatt keletkeznek kis vízgyűjtő területre hulló, nagy intenzitású csapadék hatására.

Szélsőséges esetben 1-3 óra alatt akár 100 mm-t elérő csapadék is hullhat egy adott térségre.

Lefolyásuk rövid, de az esővíz a vízmosásokban. hasadékokban vagy kisebb patakok medrében hirtelen árhullámmá alakulhat, a víztömeg sziklákat görgethet, fákat csavarhat ki, épületeket és hidakat sodorhat el, új medreket vághat.

Ahhoz is elegendő lehet az energiája, hogy településeken járdarészeket, házakat ragadjon magával. Az utcák sebes folyókká alakulhatnak, alagsorok, aluljárók halálos csapdákká válhatnak, ha megtelnek vízzel.
A vízszint gyors növekedése néhány óra alatt elérheti akár a 10 m-t vagy többet is. Hatásukra katasztrofális sárlavinák is megindulhatnak.

A villámárvizek meteorológiai szempontból a konvektív csapadékrendszerekhez, azaz záporokhoz és zivatarok- hoz köthetők, amikor a vonalba rendeződött zivatarok egymás után mozognak, így egy adott terület fölött rövid időn belül több – intenzív csapadékot adó – zivatarcella is átvonulhat. Ilyen intenzív csapadékesemények az év szinte bármely hónapjában előfordulhatnak.

Debrecen, 2020. június 18. Viharfelhõkbõl esik az esõ Debrecen térségében 2020. június 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
A radarkép 2020. június 20-án (forrás: OMSZ)

A villámárvíz kialakulását a domborzat is befolyásolja; legveszélyeztetettebbek a hegységek és dombságok , illetve leginkább az előtereik és a völgykapuk, ahol a domborzat lejtésének hirtelen megváltozása miatt a lefolyó víztömegek lelassulnak és összetorlódnak. A gyér növényzet, a vízátnemeresztő (impermeábilis) rétegek magas aránya, a talaj kötöttsége vagy éppen a csapadékelvezető rendszer karbantartásának hiánya is elősegíti a villámárvizek létrejöttét. A városok fokozottan veszélyeztetettek, mert a sűrű városias beépítettség, valamint a burkolt felületek magas aránya is növeli a gyors felszíni lefolyás kockázatát.

Villámárvíz-veszélyeztetettség (forrás: http://www.nemzetiatlasz.hu/MNA/MNA_2_13.pdf)
Pilisborosjenő, 2020. június 14. Munkagép a 10-es főút sárral és aszfaltdarabokkal borított szakaszán a vihar után Pilisborosjenőn 2020. június 14-én. A Pest megyei községben a lezúduló esővíz egy mezőgazdasági területről a földet, valamint az útburkolatot elsodorva elöntötte és járhatatlanná tette a 10-es főút egy szakaszát. MTI/Lakatos Péter
Zebegény, 2020. június 18. A kővel, sárral, hordalékkal elöntött Dömösi átkelés vasúti megálló 2020. június 18-án. A heves esőzés miatt a lezúduló kő- és sárlavina megrongálta a vasúti töltést, pótlóbuszok közlekednek Szob és Nagymaros között. A hordalék eltorlaszolta a Vácot Szobbal összekötő 12-es főutat is, amelyet lezártak a 18-as kilométernél, Zebegény határában. MTI/Mónus Márton
Nagyenyeden, 2020. június 23. Elárasztott utca a Nagyenyedhez tartozó Felenyed Dorului utcájában 2020. június 23-án. Felhőszakadás után a városon átfolyó Enyed-patak kilépett a medréből és az árhullám elárasztotta a magyarok lakta erdélyi települést. MTI/Kiss Gábor

Forrás: Magyarország Nemzeti Atlasza

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.