Éghajlatváltozás Globális problémák, fenntartható fejlődés

Emléktáblát állítottak Izland elsőként elolvadt gleccserének

Az izlandi Ok (forrás: https://people.com)
2019. augusztus 18-án tudósok gyűlnek össze Izland középső, nyugati részén az Ok vulkán tetején felállított emléktáblánál. Izland elsőként elolvadt gleccserére, az Okjökullra emlékeznek, amit már 2014-ben halottnak nyilvánítottak.

Az 1901-ből származó geológiai térkép alapján megállapítható, hogy az Okjökull területe körülbelül 38 négyzetkilométer volt, napjainkra kevesebb, mint 1 négyzetkilométernyi marad meg belőle.

A kupola alakú gleccser az 1986-os képen fehér foltként jelenik meg (alsó kép balra), közvetlenül a hóval kitöltött kráter északi részén. Az 2019. augusztusban készített képen csak szórványosan láthatók vékony jégfoltok (alsó kép jobbra).

A hó idővel jéggé tömörül és a jég a gravitáció miatt lefelé csúszik. Az Okjökull már annyira elvékonyodott, hogy már nincs elegendő tömege a mozgáshoz. Egyes meghatározások szerint a stagnáló, már nem mozgó gleccser már halott gleccser.

Okjökull a Langjökull csoport része volt – Izland gleccsercsoportjának egyike. A jég a sziget kb. 10% -át fedi le, így a táj szerves részévé vált. A jég elolvadásának számos következménye van, amelyek befolyásolhatják a vízkészleteket, az infrastruktúrát és akár a földterület emelkedését is, mert kisebb jégterhelés alatt a földkéreg lassan emelkedik.

Izland gleccsercsoportjai (forrás: https://www.trek.is/en/practical-info/about-iceland)

A Rice Egyetem antropológusai Not Ok címmel dokumentumfilmet készítettek a gleccser pusztulásáról, és a gleccser helyén egy emléktáblát is elhelyeztek.

NOT OK (forrás: https://glacierhub.org/2019/07/24/video-of-the-week-icelands-okjokull-glacier-is-gone-but-not-forgotten/)

A gleccser egyértelműen azéghajlatváltozás első izlandi áldozata. Különösen az elmúlt 20 évben a melegebb nyarak miatt zsugorodtak és vékonyabbak lettek Izland gleccserei. Oddur Sigurðsson, az ország egyik vezető glaciológusa 2014-ben halálottnak nyilvánította Okjökullot.

A jökull izlandi nyelven gleccsert vagy jégsapkát jelent, így Okjökull nevét megfosztották a „jökull” szócskától, ezért már csak Ok-nak hívják.

Az emléktábla és üzenete

Az emléktábla (forrás: https://www.theguardian.com)

Levél a jövőnek

Ok az első izlandi gleccser, ami már nem nevezhető gleccsernek. A következő 200 évben várhatóan minden gleccserünknek ez lesz a sorsa. Ez az emléktábla annak felismerése, hogy tudjuk, mi történik, és mit kell tenni. Csak te tudhatod, hogy sikerült-e. 2019. augusztus, 415 ppm CO2

Ok az első, de szinte biztosan nem az utolsó – Izlandon vagy másutt. Izlandnak több mint 400 gleccsere van, és a szakértők azt jósolják, hogy 2200-ig mindegyik eltűnik. Egy 2017. évi tanulmány szerint az Alpok 1850 óta elveszítette a jégterület 54% -át, a bolíviai gleccserek elvesztették tömegük felét az elmúlt 50 évben, és a Himalája és Kanada gleccserei szintén gyorsan zsugorodnak.

Források

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése ellenére Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]
  • Miniszteri kitüntetések 2020/10/22
    Dr. Nagy István agrárminiszter Életfa Emlékplakett kitüntetést adományozott 80. születésnapja alkalmából Weingartner Ferencnének, több évtizedes meteorológiai munkásságának, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál végzett szakmai munkájának elismeréseként, és Káplár Sándornénak, a Szolgálatnál több éven át felelősséggel és odaadással végzett munkájának elismeréseként, valamint 70. születésnapja alkalmából Bozóki Istvánnak, több évtizedes, a rádió és írott sajtó meteorológiai kiszolgálásában nyújtott kiemelkedő […]