Az izlandi Ok (forrás: https://people.com)
Éghajlatváltozás Globális problémák, fenntartható fejlődés

Emléktáblát állítottak Izland elsőként elolvadt gleccserének

2019. augusztus 18-án tudósok gyűlnek össze Izland középső, nyugati részén az Ok vulkán tetején felállított emléktáblánál. Izland elsőként elolvadt gleccserére, az Okjökullra emlékeznek, amit már 2014-ben halottnak nyilvánítottak.

Az 1901-ből származó geológiai térkép alapján megállapítható, hogy az Okjökull területe körülbelül 38 négyzetkilométer volt, napjainkra kevesebb, mint 1 négyzetkilométernyi marad meg belőle.

A kupola alakú gleccser az 1986-os képen fehér foltként jelenik meg (alsó kép balra), közvetlenül a hóval kitöltött kráter északi részén. Az 2019. augusztusban készített képen csak szórványosan láthatók vékony jégfoltok (alsó kép jobbra).

A idővel jéggé tömörül és a jég a gravitáció miatt lefelé csúszik. Az Okjökull már annyira elvékonyodott, hogy már nincs elegendő tömege a mozgáshoz. Egyes meghatározások szerint a stagnáló, már nem mozgó gleccser már halott gleccser.

Okjökull a Langjökull csoport része volt – Izland gleccsercsoportjának egyike. A jég a sziget kb. 10% -át fedi le, így a táj szerves részévé vált. A jég elolvadásának számos következménye van, amelyek befolyásolhatják a vízkészleteket, az infrastruktúrát és akár a földterület emelkedését is, mert kisebb jégterhelés alatt a földkéreg lassan emelkedik.

Izland gleccsercsoportjai (forrás: https://www.trek.is/en/practical-info/about-iceland)

A Rice Egyetem antropológusai Not Ok címmel dokumentumfilmet készítettek a gleccser pusztulásáról, és a gleccser helyén egy emléktáblát is elhelyeztek.

NOT OK (forrás: https://glacierhub.org/2019/07/24/video-of-the-week-icelands-okjokull-glacier-is-gone-but-not-forgotten/)

A gleccser egyértelműen azéghajlatváltozás első izlandi áldozata. Különösen az elmúlt 20 évben a melegebb nyarak miatt zsugorodtak és vékonyabbak lettek Izland gleccserei. Oddur Sigurðsson, az ország egyik vezető glaciológusa 2014-ben halálottnak nyilvánította Okjökullot.

A jökull izlandi nyelven gleccsert vagy jégsapkát jelent, így Okjökull nevét megfosztották a „jökull” szócskától, ezért már csak Ok-nak hívják.

Az emléktábla és üzenete

Az emléktábla (forrás: https://www.theguardian.com)

Levél a jövőnek

Ok az első izlandi gleccser, ami már nem nevezhető gleccsernek. A következő 200 évben várhatóan minden gleccserünknek ez lesz a sorsa. Ez az emléktábla annak felismerése, hogy tudjuk, mi történik, és mit kell tenni. Csak te tudhatod, hogy sikerült-e. 2019. augusztus, 415 ppm CO2

Ok az első, de szinte biztosan nem az utolsó – Izlandon vagy másutt. Izlandnak több mint 400 gleccsere van, és a szakértők azt jósolják, hogy 2200-ig mindegyik eltűnik. Egy 2017. évi tanulmány szerint az Alpok 1850 óta elveszítette a jégterület 54% -át, a bolíviai gleccserek elvesztették tömegük felét az elmúlt 50 évben, és a Himalája és Kanada gleccserei szintén gyorsan zsugorodnak.

Források

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.