Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

A veresvölgyi rézbánya

Az erdélyi Szászavinc (Geamana) elárasztásával kialakított zagytározó.

Az erdélyi Szászavinc (Geamana) elárasztásával kialakított zagytározó.

Sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz folyik az erdélyi veresvölgyi (Rosia Poieni) rézbányából az egykori Szászavinc (Geamana) elárasztásával létrehozott mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

Szászavinc helyén ma több mint százhektáros kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya látszik ki.
Szászavinc helyén ma több mint százhektáros kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya látszik ki.

Egy kénsavas vízzel elárasztott falu példájával figyelmeztetnek környezetvédők Verespatak jövőjére

A kénsavas vízzel elárasztott, negyed évszázada elpusztított Szászavincről (Geamana) készült drámai rövidfilmmel figyelmeztetnek a ciános bányaberuházást ellenző környezetvédők arra, hogy milyen sors vár Verespatakra a bányaprojekt megvalósulása esetén.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint száz hektáros kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya áll ki. A sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz a veresvölgyi (Rosia Poieni) rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

A holdbéli tájon egy amatőr filmes, Florin Cofar készített nagy hatású rövidfilmet, amelyet szeptember 23-án töltött fel a YouTube videómegosztóra: az eltelt két hétben az alkotást csaknem százhúszezren látták. A filmet főleg a verespataki bányaberuházás ellen másfél hónapja folyamatos tüntetésekkel tiltakozó környezetvédők terjesztik a közösségi portálokon, Verespatak jövőjét szemléltetendő.

A mindeddig ismeretlen Cofarról az egyik román televíziócsatorna kiderítette, hogy fogorvosként dolgozik Temesváron és – a filmben szereplő, gyermekkori emlékei helyszínére visszatérő fiatalemberhez hasonlóan – maga is egy Szászavinccel szomszédos faluban nevelkedett.

Tavaly a legismertebb román színésznő, Maia Morgenstern tiltakozott megrázó reklámklipben a verespataki aranybánya megnyitása ellen. Ez a kisfilm azóta több mint hatszázezer letöltést regisztrált. 2004-ben Kocsis Tibor magyar rendező készített dokumentumfilmet a bányaprojektről. A legújabb verespataki fejleményekről egyébként újabb részt kíván forgatni a dokumentumfilmes.

Az erdélyi Verespatakon Európa legnagyobb külszíni bányáját készül megnyitni egy kanadai-román vegyesvállalat, amely a település elpusztítása nyomán 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar ciántechnológiával kinyerni a környező hegyek porrá zúzott kőzetéből.

A veresvölgyi rézbánya hatalmas, amfiteátrumszerű külszíni fejtése alig három kilométernyire található Verespataktól, ezért sokan össze is tévesztik vele. A kitermelést működtető Cuprumin állami bányavállalat magánosítására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben, a tavalyi privatizációs kísérlet azonban meghiúsult.

A Szászavinc feláldozásával létrehozott kénsavas zagytározót korábban Traian Basescu államfő is ketyegő ökológiai bombának nevezte, amely egy gátszakadás esetén komoly veszélyt jelent az Aranyos és a Maros élővilágára.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.