Címlap Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Hatszázhuszonhat repülőgépet szállított az Airbus 2013-ban

Hatszázhuszonhat repülőgépet szállított az Airbus repülőgépgyártó 2013-ban.

Hatszázhuszonhat repülőgépet szállított az Airbus repülőgépgyártó 2013-ban – jelentette be Fabrice Bregier vezérigazgató hétfőn sajtótájékoztatón, Toulouse-ban.

Az interneten is közvetített eseményen a vezérigazgató elmondta: az Airbus 1619 gépre kapott megrendelést, 626-ot szállított le, ami rekordnak számít az európai gyártónál. Szerinte a piac nagyon pozitívan reagált, és a számok tanúsítják, hogy termékeik megfelelnek a légitársaságok kívánalmainak.

Hangsúlyozta: a megrendelések számát tekintve 53 százalékos részesedésük van a piacon, és tizenkét éve folyamatosan emelkedik a leszállított gépek száma.

Fabrice Bregier kiemelten fontosnak nevezte az Emirates megrendelését ötven A380-as típusra, valamint a Japan Airlines vételi szándékát 31 darab A350 XWB-re, mivel a japán piacon eddig csak a Boeing volt jelen. Kiemelte még az indonéz Lion Air rendelését is, amely 234 A320-as gyártására adott megbízást az Airbusnak.

Az A350-es programjáról elmondta: a tervezett időben, a párizsi Le Bourget Air Show előtt megtartották a típus szűzrepülését, és jól haladnak a tesztekkel. A számítások szerint 2014 harmadik negyedévére megkaphatják a típusengedélyeket, és a negyedik negyedévben felszállhat az első kereskedelmi járat a Qatar Airways színeiben.

Az A380-as típussal kapcsolatban azt mondta, hogy eddig 122 darabot szállítottak le. 2014-ben négy új légitársasághoz is megérkezik a gép,  2015-re évi harminc darab leszállítását tervezik.

John Leahy, az Airbus ügyvezető igazgatója a további értékesítési számokat bemutatva elmondta, hogy rekordszámú, 5559 darabos rendelésállománya van a cégnek. A nettó rendelések számát tekintve az Airbus világpiaci részesedése 51 százalék, ezen belül a keskeny- és szélestörzsűek piacán is ugyanez az arány a rivális amerikai Boeinghez képest.

A gépeik legtöbbje az összesítések szerint a kelet-ázsiai régióba kerül (34 százalék), ezt követi Európa 18 százalékkal, majd a Közel-Kelet 12 százalékkal.

Az amerikai Boeing január eleji bejelentése szerint a cég 22 géppel többet, 648-at szállított a megrendelőknek tavaly, rendelésállományuk 5058 darab. 2013-ban 1531 gépre kaptak megrendelést.
(MTI)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Változékony bronzvasárnap 2021/12/04
    Advent második vasárnapja csapadékosan telik, ráadásul több hullámban számíthatunk eső, vegyes halmazállapotú csapadék, illetve északabbra havazás előfordulására is. A mikulás vasárnap este az Északi-középhegységben már havas tájak között indulhat útjának, délebbre viszont jobb ha esernyőt is visz magával.
  • Hideg, változékony hétvége 2021/12/03
    A hétvégén fagyos éjszakákra számíthatunk, vasárnap pedig több hullámban érkezik vegyes halmazállapotú csapadék.