Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az első hét hónapban

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában.

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Az intézet közleménye szerint az év első hét hónapjában 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év hasonló időszakához képest bruttó értékben kifejezve. A szezonális hatásoktól megtisztított és munkanapokkal kiigazított érték szerint a növekedés 6,1 százalék volt.

A növekedés fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, amelynek teljesítménye 8,4 százalékkal javult. A kitermelési ipar 5,3 százalékkal volt hatékonyabb, ugyanakkor a villamos-, a hőenergia, valamint a gáztermelés és szolgáltatás 5,4 százalékkal csökkent.

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint a román gazdaság az idén várhatóan 2 százalékkal fog nőni. Ez a növekedés az ipari termelésen kívül főleg az exportnak köszönhető, amely az első hét hónapban 7,6 százalékkal javult a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A gazdaság teljesítményéhez várhatóan a jó mezőgazdasági év is hozzájárul.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Óráink vannak hátra... 2020/09/24
    ...a nyárias időből. Pénteken markáns frontrendszer érkezik, az eddigi szeptemberi csapadékhoz képest sok esővel, jó 10 fokos lehűléssel.Ez a hétvége már más lesz, mint a többi!
  • Emlékérme-kibocsátás az OMSZ alapításának 150. évfordulója alkalmából 2020/09/24
    10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából 2020. szeptember 25-én. A jegybanki kibocsátások több, mint fél évszázados történetében most először jelenik meg négyzet alakú ezüst emlékérme, a színesfém változat pedig nagy mérete miatt unikális.