Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az első hét hónapban

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában.

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Az intézet közleménye szerint az év első hét hónapjában 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év hasonló időszakához képest bruttó értékben kifejezve. A szezonális hatásoktól megtisztított és munkanapokkal kiigazított érték szerint a növekedés 6,1 százalék volt.

A növekedés fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, amelynek teljesítménye 8,4 százalékkal javult. A kitermelési ipar 5,3 százalékkal volt hatékonyabb, ugyanakkor a villamos-, a hőenergia, valamint a gáztermelés és szolgáltatás 5,4 százalékkal csökkent.

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint a román gazdaság az idén várhatóan 2 százalékkal fog nőni. Ez a növekedés az ipari termelésen kívül főleg az exportnak köszönhető, amely az első hét hónapban 7,6 százalékkal javult a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A gazdaság teljesítményéhez várhatóan a jó mezőgazdasági év is hozzájárul.

(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.