Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az első hét hónapban

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában.

Csaknem hét százalékkal nőtt a román ipari termelés az év első hét hónapjában – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Az intézet közleménye szerint az év első hét hónapjában 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év hasonló időszakához képest bruttó értékben kifejezve. A szezonális hatásoktól megtisztított és munkanapokkal kiigazított érték szerint a növekedés 6,1 százalék volt.

A növekedés fő hajtóereje a feldolgozóipar volt, amelynek teljesítménye 8,4 százalékkal javult. A kitermelési ipar 5,3 százalékkal volt hatékonyabb, ugyanakkor a villamos-, a hőenergia, valamint a gáztermelés és szolgáltatás 5,4 százalékkal csökkent.

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint a román gazdaság az idén várhatóan 2 százalékkal fog nőni. Ez a növekedés az ipari termelésen kívül főleg az exportnak köszönhető, amely az első hét hónapban 7,6 százalékkal javult a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A gazdaság teljesítményéhez várhatóan a jó mezőgazdasági év is hozzájárul.

Ezt is elolvasom:
A bérköltségektől is függ, hogy marad-e a Dacia Romániában

(MTI)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Aktív légkör 2021/04/20
    Továbbra is labilis a légkör fölöttünk. A gomolyfelhőkből ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Nagyon közel leszünk a 20 fokhoz.
  • Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében 2021/04/20
    António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. […]