"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai Diákoknak

Italia, Olaszország

Utazásaim során sok országot volt lehetőségem meglátogatni, de Olaszország az, ami a kedvencem mind közül. Sok szép városa van, de mind közül Pescara a kedvencem. Olaszország egy olyan ország ahova érdemes ellátogatni, sok szép élményt lehet ott gyűjteni.

Utazásaim során sok országot volt lehetőségem meglátogatni, de Olaszország az, ami a kedvencem mind közül. Sok szép városa van, de mind közül Pescara a kedvencem. Olaszország egy olyan ország ahova érdemes ellátogatni, sok szép élményt lehet ott gyűjteni.

Olaszorszag
Olaszország földrajzi elhelyezkedése (1. kép, http://users.atw.hu/olaszanna/hatar.html)

Olaszország a Földközi-tenger középső medencéjébe nyúló, csizma alakú félszigeten (1. kép), az Appennin-félszigeten, két nagy szigeten, Szicílián és Szardínián terül el, valamint sok kisebb sziget tartozik hozzá (118 kis szigettel rendelkezik). A Földközi-tenger különböző beltengerei és peremtengerei veszik körül: az Adriai-tenger (keletrol), a Tirrén-tenger (nyugatról), a Jón-tenger (délrol) és a Ligur-tenger (észak-nyugatról). Az ország északi határvonalát az Alpok vonulatai adják. Északon Franciaországgal, Svájccal, Ausztriával és Szlovéniával határos. Olaszország területén enklávéként fekszik a Vatikán pápai állam és San Marino, a világ legrégibb köztársasága.

Az egyik fő látnivaló az országban Pescara városa.A város az Aterno-Pescara folyó völgyében fekszik. 1926-ban, a folyó déli partján fekvő Pescara és az északi partján fekvő Castellamare Adriatico városa egyesítésével jött létre. Az egyik híres építménye a Szent Cetteus-katedrális (2. kép), ami a 17. században épült. Legértékesebb kincse egy Guercino-freskó.

Katedrális
Szent Cetteus-katedrális (2. kép, http://hu.wikipedia.org/wiki/Pescara)

A másik híres épülete a Hétfájdalmú Szűzanya-bazilika (3. kép), amely 1757-ben épült neoklasszicista stílusban. Természetesen az ország még rengeteg csodálatos építménnyel rendelkezik.

Bazilika
Hétfájdalmú Szűzanya-bazilika (3. kép, http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Basilica_dei_sette_dolori_pescara.jpg)

A sok szép város közül Verona, ami említést érdemel. Olaszország 3. legnagyobb városa. Történelme során sok híres személy megfordult a városban, mint például Nagy Theodorik, Alboin, Dante, Goethe, Stendhal és még sokan mások. Julius Caesar a pihenésre szánt napjainak legnagyobb részét itt töltötte. William Shakespeare híres műve, a Rómeó és Júlia is Veronában játszódik, habár az eredeti verzió szerint az eset Sienában történt. Verona leghíresebb látnivalója az Aréna (4. kép), amely az ókorban a gladiátor viadalok első számú helye volt. Napjainkban csodálatos opera- és színházi előadásairól nevezetes az Aréna.

Ezt is elolvasom:
6,2-es erősségű földrengés volt Olaszországban
Arena
Aréna Verona-ban (4. kép, http://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/verona.html)

Velence igazi élményt nyújt az oda látogatóknak. A város az UNESCO világörökség része, sajnos a tengerszint emelkedése miatt nagy veszélyben van. A Velencei-karnevál világhírű, amely turisták ezreit csalogatja a városba.

Rengeteg múzeumot, kiállítást lehet megtekinteni az országban, ilyen például a Veronai Természetrajzi Múzeum rengeteg értékes gyűjteménnyel és a Castelvecchio Múzeum, ahol csodásabbnál csodásabb szobrok és festmények kollekcióját tekinthetjük meg.

Csodálatos élményekkel tértem haza Olaszországi utazásaim során. Ez a híres történelmi múltú, rengeteg szebbnél szebb építménnyel, kiállításokkal tele ország igazi felejthetetlen élményt nyújt az oda látogatóknak.

Adatok és információk: http://utazas-nyaralas.info/olaszorszag/velence.html,

http://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszorsz%C3%A1g weboldalról.

Tanuló neve: Kerekes Noémi 9. D
Iskola neve, címe: “Abigél” Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény,Szakképző Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Kollégium
4405 Nyíregyháza, Tünde u.10/a
Felkészítő tanár neve: Puskás Anita


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Újabb rekordot hozott a hűvös tavasz (2021.04.16.) 2021/04/17
    2021. április 16-án országszerte a szokásosnál hűvösebb idő volt. Budapest János-hegy állomáson mindössze 4,3 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legalacsonyabb maximum-hőmérséklet fővárosi rekordja. Az eddigi rekordot ezen a napon 1997-ben, Budapest Széchenyi-hegy állomáson mértük, akkor 4,6 fok volt Budapesten a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet.
  • Felfelé ívelő trend 2021/04/16
    Nem kell több fagyos reggel! Enyhébb nappalokat!Hulljon még csapadék! Ne fújjon annyira a szél! Ezeket a követeléseket mind teljesíteni tudjuk, legkésőbb vasárnaptól! :)