"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai Diákoknak Magyarország

Sóstó – Nyíregyháza

1794-ben alapították Nyíregyháza északi részén terül el, amelynek vízterülete 9,5 hektár.

1927-ben hatóságilag is gyógyfürdővé nyilvánították Sóstófürdő (1. kép)  néven.

Sosto
Sóstófürdő (1. kép, http://www.sostort.hu/kepgaleriak/nyiregyhaza-sosto?cpg=1)

Eme kellemes vizű tó maximum két és fél méter, az északi része csónakáztatóként ismert, míg a város felé eső része fürdőhelyként tartják számon, ami a Sóstógyógyfürdő névre hallgat. A tó vize nátriumsó koncentrációjú és sziksó tartalma végzett. Már a 19. században is igen közkedvelt volt, mint fürdőzési hely az emberek számára. Az évtizedek óta folytatott mederkotrásoknak köszönhetően vált a tó mai formájává, ettől a megszokott mérettől volt nagyobb is kb. 1931-ben, de az a rész annak idején csak mocsár lepte el, ezért idővel feltöltötték. A Sóstói-erdő Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő között terül el, gyerekek, felnőttek, idősek, fiatalok, sportolók, előszeretettel látogatják nap, mint nap és becsülik. Bár a Sóstó név nem csak a mi területünkhöz tartozik, más városokban is előfordul, de a környékbeliek az egyéb létesítményekre, mint pl.: állatkert, Krúdy vígadó (2. kép), vagy az erdőre is csak a Sóstó szócskát használják.

Krudy vigado
Krúdy vígadó (2. kép, http://www.szon.hu/nyiregyhaza/krudy-vigado-az-epitmenyado-epuletes-akadaly/1941815)

A város asszonyai 1794-ben engedélyt kaptak rá, hogy a Sóstói vízben (3. kép) ruhát mossanak, és közel három évtizeddel később már megépült az első, négy káddal működött fürdőház és a vendéglő. Egy korabeli írás szerint a városunk már ekkor működtetett Sóstón egy polgári jellegű szórakozást egy igen kielégítő fürdőt. Futó tűzként terjedt a hír miszerint víznek gyógyító ereje van, a hangulatos mulatozásnak pedig egyre több csodálója lett.

Sosto-to
Sóstó- tó (3. kép, http://nyiregyhaza.varosom.hu/latnivalok/kirandulas/Sosto.html)

A Gyógyvíz és egyben az erdő vonzerejének bizonyítéka az alpesi stílusú Svájci-Lak (4. kép), ami 1866-ban épült, itt többek között megfordultak művészek, politikusok, például a híres költő, író, Karinthy Frigyes, az író és prózaíró Krúdy Gyula, és „a nemzet csalogánya˝ a színésznő Blaha Lujza.

Svajci lak
Svájci-lak (4. kép, http://nyiregyhaza.varosom.hu/latnivalok/muveszeti-emlekeink/Svajci-Lak.html)

„… a kis sóstói fürdőben robbant ki minden
virtus a magyarból, ami szép megmaradt
számára apáiból. Ha nem volt kártya, volt
leányszöktetés, vagy velencei éj a tavon.
A kártya izgalmáért kárpótoltak a nevezetes párbajok…” (Krúdy Gyula)

Sóstón nem csak a fürdőt lehet megtalálni, hanem más egyéb programmal is szolgál a környék, köztük a Nyíregyházi Állatpark (5. kép), melyet a sóstói tölgyes ölel körül. Egyébként hazánkban ehhez hasonló állatkert nem működik. A budapesti állatkert után miénk a legnagyobb gyűjtemény, több mint 200 féle közel 2500 egyede található itt.  Az állatkert a várostól 5km-re található. Nagy kiváltságnak számít, hogy ilyen háborítatlan és csendes helyen terül el a tölgyerdő mélyén. Legalább 30 hektár helyet foglal magában, amit a külföldiek előszeretettel látogatnak, hogy megtudják eme állatok, hogy élik itt mindennapjaikat. Ha a vendégek netalántán elfáradnának, a Hotel Dzsungelben lelnek a pihenésre, ami az állatkert saját szállodájában. A parkot egyébként 1998-ban hozták létre egy régi szabadidőpark helyén.

allatpark
Nyíregyházi Állatpark (5. kép, http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Nyiregyhaza_Zoo,_Hungary-1Dec2012.jpg)

Sóstó festői környezetével rengeteg csodás élményt nyújt az odalátogatóknak. Mind az állatkert, a tó és a többi kikapcsolódási lehetőségek igazi élményeket nyújtanak a pihenni vágyóknak. Amennyiben ebbe a térségbe látogatnának, mindenképpen érdemes ellátogatni eme csodálatos városrészbe.

Adatok és információk a
(http://nyiregyhaza.varosom.hu/latnivalok/kirandulas/Sosto.html)
(http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3st%C3%B3gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91)
(http://www.sostoonline.hu/magunkrol_2286.html) honlapokról.

Tanuló neve: Lakatos Vanessza 9.D
Iskola neve, címe: „Abigél” Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény,Szakképző Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Kollégium
4405 Nyíregyháza, Tünde u.10/a
Felkészítő tanár neve: Puskás Anita

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.