"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai Diákoknak

Csenger város bemutatása

Csenger városa Magyarország északkeleti szegletében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekszik, egészen pontosan a Szatmári-síkságon, közvetlenül a román határ mellett, a Szamos-folyó bal partján található.

A megyeszékhelytől – (Nyíregyházától) 85 kilométerre fekszik a város.

Csenger Árpád-kori település. Nevét 1219-ben a Váradi Regestrum említette először, mikor az idevaló Árva és testvére Lukács a törvény előtt tüzes vaspróbát álltak ki.

”Az Szent István király által alapított szatmári királyi vár közelsége Csenger számára igen korán megteremtette a feltételeket a környező falvak sorából történő kiemelkedésre; Csenger az 1200-as évek elején még a Szatmári várhoz, annak uradalmához tartozott, majd 1234-ben kivált a szatmári vár birtokai közül és a Csaholyi-uradalom része lett. A Csaholyi család tagjai Csengert hamarosan birtokközpontjukká is tették, ez a település fellendülésével is járt. E fellendülés és gazdasági-politikai növekedés igazi jeleként szolgál a tény, hogy Csenger a 1415. században a nemesi vármegye központjává vált, Zsigmond királytól1388-ban vásárjogot kapott, 1404-ben pedig itt tartotta a rendi országgyűlést is. 1429-től már mezővárosként említik a korabeli dokumentumok. 1429-ben birtokosa a Csaholyi család, ezt ekkor új királyi adománylevél erősíti meg. 1545 körül Csaholyi Imrével a család férfiága kihalt, a csengeri birtokot leányai: Anna és Katalin kapták meg. A század második felében sűrűn változtak birtokosai: 1547-ben Patóházi Horváth, 1549-ben Báthory András, 1565-ben pedig Veszprémi Szabó Bálint szerzett itt részbirtokot. 1568-1579-ben Csaholyi Anna és férje Melith György fiai István, Pál és Péter kaptak új királyi adományt a Csaholyiak itteni részbirtokára, de 1575-ben Csenke Kelemen, 1576-ban Bognár Pál, 1577-ben pedig Zudrói Beszperémi Bálint is részbirtokosa volt.”1

Csenger egyik büszkesége, a 13. században épült református templom (1. kép). A templom falai piros és fekete téglákból épült, ezzel meghatározva a térség arculatát. A templom legnagyobb értéke az 1745-ből származó kazettás deszkamennyezet.

Református templom
Református templom (1. kép, http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Csenger_-_Temple.jpg)

A másik nevezetesség a görög katolikus templom (2. kép), amelyet Makovecz Imre tervezett. A római katolikus temploma is igazi látványosság, amely klasszicista stílusban épült. Érdekesség, hogy Csengerben e három egyház ugyanabban az utcában építette fel templomát: „Templomok utcájának” nevezték el.

Görög katolikus templom
Görög katolikus templom (2. kép, http://www.csenger.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=39)

Az 1982-ben alakult a Csengeri Helytörténeti Múzeum, mely a városka főterén egy volt nagypolgári lakóházban kapott elhelyezést, is igazi látványosságnak számít. Öt állandó kiállítással rendelkezik. Régészeti anyaga a megyében is számottevő.

Csenger középiskolával is rendelkezik. Az Ady Endre Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégium az egész megye területéről lehetőséget biztosít a diákoknak a továbbtanulásra. Az országhatár közelsége miatt vám- és pénzügyőrképzés is folyik a létesítményben. Kiemelkedő fontosságúak erdélyi kapcsolatai: közös rendezvényeken, szavaló- és prózamondó versenyeken találkozhatnak a magyar anyanyelvű diákok.

Csenger város legfontosabb rendezvényei kulturális jellegűek. Évente augusztusban rendezik meg a Csengeri napokat. A rendezvénysorozat a Szatmári Zenei Napokkal kezdődik, mely egy komolyzenei fesztivál, majd sport- és kulturális eseményekkel és a Zsigmond Vásárral folytatódik. Végül Szent István ünnepével zárul. A másik fontos esemény Csenger életében a Szatmári almanapok, amely az almaszüret időszakában kerül megrendezésre. A programok kiállítással, lekvár főzéssel, sütemények készítésével és különböző kulturális programokkal vannak egybekötve. A programon a helyi, valamint a külföldi almatermesztők is egyaránt részt vesznek. Az eseményhez köthető még a Szatmári Almavirágnap megrendezése, amely az alma virágzásával köthető össze. Hasonló programokkal, például bográcsolás, sütés-főzés, táncos, zenés programokkal várják az érdeklődőket. A program vallási jellegű is, ilyenkor szentelik meg a kerteket a fagyosszentektől.

Csenger jó kapcsolatot tart fent a határon túl élő magyarokkal is. Testvérvárosai: Kovázsna, Tasnád és Szatmárnémeti állandó résztvevője a városban tartott rendezvényeknek. Kovászna székelykaput (3. kép) ajándékozott Csengernek a történelmi összetartozás jelképeként. 2005-ben Haunstein német város is aláírta a testvérvárosi szerződést.

Székelykapu
Székelykapu (3. kép, http://www.panoramio.com/photo/66252892)

Csenger városa számos híres embernek adott otthont. Osváth Gedeon irodalomtörténész, Molnár József történész, Gyimesi Kálmán operaénekes, Liszt-díjas művész, Osztojkán Réka író, költő, politikus, Eszenyi Enikő, Kossuth-díjas színművész, Onyutha Judit időjós, légikísérő is a város szülötte.

Csenger sok látnivalót nyújt a turisták és az ide látogatók számára. Érdemes ellátogatni ebbe az építészeti műremekekkel teli és kulturális eseményekkel bővelkedő városba, rengeteg csodás építménnyel találkozhatunk ebben csodás környezetben.

1 http://hu.wikipedia.org/wiki/Csenger#Fekv.C3.A9se

Adatok és információk a http://www.csenger.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid= honlapról.

Készítette: Juhász Hajnalka 10.A
Iskola neve, címe: “Abigél” Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény,Szakképző Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Kollégium
4405 Nyíregyháza, Tünde u.10/a
Felkészítő tanár neve: Puskás Anita

Facebook hozzászólás
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Avatar

FoldrajzMagazin

A honlap szerkesztője.

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Fiktív változás 2020/10/23
    A légköri helyzet változik ugyan szombatra nálunk is, de ezt csak részlegesen lehet érezni. Az északi területeken, már pénteken is több helyen felhős, ködös hűvös idő volt, így ott ez a front szinte észrevétlen marad, de a déli megyékben sem csökken túlságosan a hőmérséklet. Az enyhe őszi idő később is folytatódik.
  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése mellett Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]