Amerika Címlap

Devils Tower: egy gigantikus sziklaóriás

A Devils Tower (fotó: Stephen Walker, Unsplash)
A Devils Tower (Ördögtorony) hatalmas őrszemként magasodik az Amerikai Egyesült Államok Wyoming államában a környező préri és amerikai sárgafenyő-erdők fölé. Az itt élő indián törzsek évezredek óta szent helyként tisztelik, és szertartásokat tartanak itt.

A később érkező kalandorokat, felfedezőket és telepeseket egyaránt lenyűgözte ez a gigantikus sziklaóriás. 1906-ban Theodore Roosevelt, az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, az ország első nemzeti emlékhelyévé nyilvánította. Azóta is sokan néztek fel ámulattal a sziklaóriásra, és azon gondolkodtak, hogyan alakult ki ez a lenyűgöző forma.

A Devils Towert környezetét üledékes kőzetek alkotják. A Devils Tower Nemzeti Emlékhely legidősebb és a felszínen is megfigyelhető kőzetei egy sekély beltengerben alakultak ki, amely az ország középső és nyugati területének nagyobb részét borította a triászban, 225-195 millió évvel ezelőtt. Ezt a palás rétegsorokkal átszőtt vörös homokkövet és vörösesbarna, túlnyomóan agyagból és homokból álló iszapkövet vagy aleurolitot a Belle Fourche folyó mentén lehet megtalálni. A kőzetek vörös színét a magas vastartalmú ásványok oxidációja okozza (Spearfish Formáció, 1. ábra).

1. ábra. A Devils Tower alatti kőzetrétegek (formációk)

E kőzetréteg felett vékony, fehér gipszréteg található (Gypsum Springs Formáció, 1. ábra) amely a jurában rakódott le, 195-136 millió évvel ezelőtt. A váltakozó tengerelöntések következtében a parttól távolabb elhelyezkedő, mélyebb tengeri környezetben lerakódott szürkészöld palát finomszemcsés homokkő, mészkő és néha – vékonyabb rétegben – vörös iszapkő közbetelepült rétegei tarkítják. Ezek a kőzetek szintén a jurában rakódtak le.

A sziklatornyot körbevevő, majdnem függőleges kőzetoszlopokba rendeződő sárga, finomszemcsés homokkő egykori tengerparton rakódott le (Hulett Homokkő, 1. ábra). Ez a kőzet igencsak ellenáll az időjárás viszontagságainak (2. ábra).

2. ábra. A hegy tövében a finomszemcsés homokkő, ami ellenáll az időjárásnak

A harmadidőszakban, kb. 50-60 millió évvel ezelőtt, az intenzív lemeztektonikai mozgások következtében a Sziklás-hegység és a Black Hills ismét kiemelkedett. Ebben az időszakban – vagy röviddel ezután – a magma nyomult be a terület üledékes kőzetrétegeibe.

A geológusok egyetértenek abban, hogy a Devils Tower úgy keletkezett, hogy a magma benyomult az üledékes kőzetek közé (intrúzióval alakult ki), azonban abban különböző a véleményük, hogy ez a magma elérte-e a felszínt avagy sem (3. ábra).

3. ábra. A Devils Tower keletkezésének három magyarázata

Egyes nézetek szerint a Devils Tower egy lakkolit lepusztult maradványa. Más vélekedések szerint egy kialudt vulkáni kürtőben rekedt kőzetanyag, ún. lávadugó maradványa. A legegyszerűbb magyarázat szerint a Devils Tower egy kisebb méretű magmatömb („stock”), amely a magma kihűlése után a környező kőzetek lepusztulásával került felszínre.

A Devils Towert felépítő kőzetet porfíros fonolitként ismerjük (porfiros fonolit = vulkáni kőzet, finomszemcsés alapanyagában nagyobb méretű kristályok vannak). A kőzet színe zöldes-szürkés, a világostól a sötétig minden árnyalatban megtalálható, benne szabad szemmel is jól látható kristályokkal és fehér földpáttal.

Mivel a forró, olvadt magma kevésbé sűrű és nagyobb térfogatú, mint a kihűlt és megszilárdult kőzet, a kihűlés során összehúzódott, és hexagonális (hatszögletű, de néha négy-, öt- és hétoldalú) oszlopokra tagolódott. A sziklát az erózió hozta a felszínre, miközben a környező üledékes kőzeteket lepusztította.

A Devils Tower oszlopai számos sziklamászót csábítottak már magukhoz. A szikla egyike a legjobb, hagyományos sziklamászó helyeknek az Egyesült Államokban (4. ábra). Technikai nehézségi szintje 5,7 és 5,13 között változik, a legrégibb útvonalait (Durrance és Wiessner) a tapasztalt sziklamászók még ennél is nehezebbre értékelik.

4. ábra. Sziklamászó a Devils Toweren

Mivel a Devils Tower az őslakos indiánok egyik szent helye, júniusban önkéntes alapon (a nemzeti park kérése a látogatók felé, és önkéntes alapon működik, nem tilos a mászás, de az őslakosok iránti tiszteletből nem ajánlják), ugyanis ebben a hónapban több jelentős, indián szertartás is kapcsolódik a sziklához és tágabb térségéhez.

Forrás: https://www.nps.gov/deto/learn/nature/geologicformations.htm; https://www.nps.gov/deto/planyourvisit/climbing.htm

Facebook hozzászólás

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Sivatagi ízelítő 2020/04/03
    Északkelet felől egy hidegfront érinti hazánkat, de lényeges változást nem okoz időjárásunkban. A következő napokban is anticiklon lesz a meghatározó térségünkben, ezért folytatódik a száraz, napos idő. Erősödik a nappali felmelegedés, olyannyira, hogy egy hét múlva néhol már 24, 25 fok is lehet. Ezzel együtt szelídülnek, majd lassan megszűnnek az éjszaki fagyok.
  • Minimumhőmérsékleti rekordsorozat (2020.04.02., 2020.04.03.) 2020/04/03
    Március végén egy markáns hidegfront vonult át az országon, amely mögött sarkvidéki eredetű, hideg, száraz légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét. Április első napjaiban ráadásul éjszaka jellemzően kevés felhő volt az égen, ami tovább növelte a fagyzugos és a szélvédett völgyekben az új minimumhőmérsékleti rekord(ok) születésének esélyét. Így történhetett, hogy az április 1-jei esetet követően, április […]