Amerika Címlap

Devils Tower: egy gigantikus sziklaóriás

A Devils Tower (fotó: Stephen Walker, Unsplash)
A Devils Tower (Ördögtorony) hatalmas őrszemként magasodik az Amerikai Egyesült Államok Wyoming államában a környező préri és amerikai sárgafenyő-erdők fölé. Az itt élő indián törzsek évezredek óta szent helyként tisztelik, és szertartásokat tartanak itt.

A később érkező kalandorokat, felfedezőket és telepeseket egyaránt lenyűgözte ez a gigantikus sziklaóriás. 1906-ban Theodore Roosevelt, az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, az ország első nemzeti emlékhelyévé nyilvánította. Azóta is sokan néztek fel ámulattal a sziklaóriásra, és azon gondolkodtak, hogyan alakult ki ez a lenyűgöző forma.

A Devils Towert környezetét üledékes kőzetek alkotják. A Devils Tower Nemzeti Emlékhely legidősebb és a felszínen is megfigyelhető kőzetei egy sekély beltengerben alakultak ki, amely az ország középső és nyugati területének nagyobb részét borította a triászban, 225-195 millió évvel ezelőtt. Ezt a palás rétegsorokkal átszőtt vörös homokkövet és vörösesbarna, túlnyomóan agyagból és homokból álló iszapkövet vagy aleurolitot a Belle Fourche folyó mentén lehet megtalálni. A kőzetek vörös színét a magas vastartalmú ásványok oxidációja okozza (Spearfish Formáció, 1. ábra).

1. ábra. A Devils Tower alatti kőzetrétegek (formációk)

E kőzetréteg felett vékony, fehér gipszréteg található (Gypsum Springs Formáció, 1. ábra) amely a jurában rakódott le, 195-136 millió évvel ezelőtt. A váltakozó tengerelöntések következtében a parttól távolabb elhelyezkedő, mélyebb tengeri környezetben lerakódott szürkészöld palát finomszemcsés homokkő, mészkő és néha – vékonyabb rétegben – vörös iszapkő közbetelepült rétegei tarkítják. Ezek a kőzetek szintén a jurában rakódtak le.

Ezt is elolvasom:
Aláírták az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodást

A sziklatornyot körbevevő, majdnem függőleges kőzetoszlopokba rendeződő sárga, finomszemcsés homokkő egykori tengerparton rakódott le (Hulett Homokkő, 1. ábra). Ez a kőzet igencsak ellenáll az időjárás viszontagságainak (2. ábra).

2. ábra. A hegy tövében a finomszemcsés homokkő, ami ellenáll az időjárásnak

A harmadidőszakban, kb. 50-60 millió évvel ezelőtt, az intenzív lemeztektonikai mozgások következtében a Sziklás-hegység és a Black Hills ismét kiemelkedett. Ebben az időszakban – vagy röviddel ezután – a magma nyomult be a terület üledékes kőzetrétegeibe.

A geológusok egyetértenek abban, hogy a Devils Tower úgy keletkezett, hogy a magma benyomult az üledékes kőzetek közé (intrúzióval alakult ki), azonban abban különböző a véleményük, hogy ez a magma elérte-e a felszínt avagy sem (3. ábra).

3. ábra. A Devils Tower keletkezésének három magyarázata

Egyes nézetek szerint a Devils Tower egy lakkolit lepusztult maradványa. Más vélekedések szerint egy kialudt vulkáni kürtőben rekedt kőzetanyag, ún. lávadugó maradványa. A legegyszerűbb magyarázat szerint a Devils Tower egy kisebb méretű magmatömb („stock”), amely a magma kihűlése után a környező kőzetek lepusztulásával került felszínre.

Ezt is elolvasom:
Műanyagszemét Svájcban: Mennyi mikroműanyag van egy természetvédelmi területen?

A Devils Towert felépítő kőzetet porfíros fonolitként ismerjük (porfiros fonolit = vulkáni kőzet, finomszemcsés alapanyagában nagyobb méretű kristályok vannak). A kőzet színe zöldes-szürkés, a világostól a sötétig minden árnyalatban megtalálható, benne szabad szemmel is jól látható kristályokkal és fehér földpáttal.

Mivel a forró, olvadt magma kevésbé sűrű és nagyobb térfogatú, mint a kihűlt és megszilárdult kőzet, a kihűlés során összehúzódott, és hexagonális (hatszögletű, de néha négy-, öt- és hétoldalú) oszlopokra tagolódott. A sziklát az erózió hozta a felszínre, miközben a környező üledékes kőzeteket lepusztította.

A Devils Tower oszlopai számos sziklamászót csábítottak már magukhoz. A szikla egyike a legjobb, hagyományos sziklamászó helyeknek az Egyesült Államokban (4. ábra). Technikai nehézségi szintje 5,7 és 5,13 között változik, a legrégibb útvonalait (Durrance és Wiessner) a tapasztalt sziklamászók még ennél is nehezebbre értékelik.

Ezt is elolvasom:
Infláció Magyarországon (1991-2019)

4. ábra. Sziklamászó a Devils Toweren

Mivel a Devils Tower az őslakos indiánok egyik szent helye, júniusban önkéntes alapon (a nemzeti park kérése a látogatók felé, és önkéntes alapon működik, nem tilos a mászás, de az őslakosok iránti tiszteletből nem ajánlják), ugyanis ebben a hónapban több jelentős, indián szertartás is kapcsolódik a sziklához és tágabb térségéhez.

Forrás: https://www.nps.gov/deto/learn/nature/geologicformations.htm; https://www.nps.gov/deto/planyourvisit/climbing.htm


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Mediciklonok közt 2021/01/24
    Egymást érik a mediterrán ciklonok, az első már délnyugati határainknál jár, a következő viszont csak holnap ér el minket. Az előttünk álló éjszaka csak kevesen fog múlni, hogy hol milyen halmazállapot lesz az uralkodó (eső, havas eső vagy hó), helyenként pár tizeden múlhat majd a havazás.
  • Új fővárosi hőmérsékleti rekord (2021.01.23.) 2021/01/24
    2021.01.23-án - a korábbi napokhoz hasonlóan - az átlagnál melegebb volt a levegő. Új fővárosi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord született, Budapest Pestszentlőrinc-külterületen 7,5 fokot mértünk. Korábban a fővárosban, 1993-ban Budapest Széchenyi-hegy állomáson regisztrált 6,9 fok volt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord.