A kereszteződésben az évek alatt számos alkalommal parodizálták a jelképpé vált albumborítót (forrás: https://www.abbeyroad.com/Crossing)
Címlap Színes mozaikok a nagyvilágból

A világ leghíresebb zebrája, ami a brit nemzeti örökség része

Az észak-londoni Abbey Road egyik gyalogos átkelőhelye a világ leghíresebb, kultikus zebrája. 2010-ben a brit kormány a nemzeti örökség részévé nyilvánította, és a világon először kapott hivatalosan műemléki státuszt egy utcarészlet, egy gyalogos átkelőhely, elismerve a zebra kultúrtörténeti jelentőségét. A Beatles legutolsó albumának borító képe Londonban az Abbey Roadon, az Abbey Road Studios előtti zebrán készült közel 50 éve, 1969-ben.

A lemezborító fotóját a Beatles kreatív menedzserének ötlete és Paul McCartney vázlata alapján egy imbolygó létrán állva készítette az ír Iain Macmillan. A borítóképet 1969. augusztus 8-án délelőtt, nem sokkal 11 óra után fényképezték némi rendőri segítséggel, ugyanis a forgalmat 10 percre megállították.

Évente több ezer turista látogatja meg a zebrát, és gyakran megismétlik a Beatles átkelését, amit az autósok a nagy forgalom ellenére is türelmesen tudomásul vesznek. (https://www.abbeyroad.com/Crossing)
A kereszteződésben az évek alatt számos alkalommal parodizálták a jelképpé vált albumborítót (például itt, itt vagy az alábbi képen, a Cirque du Soleil plakátján).

A zebra ma már nem ugyanazon a helyen van, mint amikor a Beatles 1969-ben átsétált rajta. A forgalom miatt az 1970-es években 3 méterrel áthelyezték.

A borítóképen George feje mögött egy fehér színű Volkswagen látható, ami az egyik lakóé volt. Az Abbey Road album megjelenése után az autó rendszámát – LMW 281F – a rajongók többször is ellopták. A „bogarat” 1986-ban elárverezték, jelenleg a németországi Wolfsburgban, az Autostadt Múzeumban látható.

Abbey Road – a Beatles utolsó lemezének lemezborítója

A Beatles az 1969-es stúdióalbumnak az Abbey Road címet adta. Sokan kifogásolták az album zenei hitelességét, másrészről többen a Beatles legjobban sikerült albumaként tartották számon.

Macmillan, aki 2006-ban hunyt el, korábban így nyilatkozott a ma 45 éves fotóról: „Az a kép, amit végül a borítóhoz választottunk a hat képből az ötödik volt. Ez volt az egyetlen fotó, ahol mindenkinek tökéletes V alakban áll a lába… A kép egy ikon lett a 60-as években. Talán valóban így van. Szerintem az egyszerűsége miatt lett ilyen népszerű… Ezen felül egy olyan fotó, amivel mindenki azonosulni tud. Egy olyan hely, ahol még ma is sétálnak az emberek.” Nemrégiben az ikonikus fotó egy ritkábban látott változata keltett nagyobb feltűnést. A képet ugyancsak Macmillan készítette, összesen 25 nagyítás létezik belőle. A fotó érdekessége, hogy itt a Beatles-tagok „visszafelé sétálnak”, tehát jobbról balra kelnek át a zebrán. McCartney már visszavette szandálját, és hiányzik a kezéből a borítón látható cigaretta. A visszájára fordított képet május 22-én árverezték el egy aukción 25 000 dollárért, a kikiáltási árát a licitálók kevesebb mint egy perc alatt tornázták fel.
A legendás borító később sok összeesküvés elméletnek szolgált alapul. Már a 60-as évek elején híre kelt „McCartney halálának” és gyakran feltételezték, hogy dublőr helyettesíti a képeken. Sokan rejtett jelentést vélnek felfedezni a borítón: az Abbey Road tulajdonképpen egy gyászmenetet ábrázol, ahol Lennon mint prédikátor, Starr mint sírásó, McCartney a megboldogult és Harrison mint gyászoló van jelen. A mezítláb is a csoporton belüli „másságát” jelzi. McCartney mindig is azt vallotta, hogy csak azért vette le szandálját a fotózás során, mert elképesztő hőség volt aznap. Az énekesnek mindenesetre sok energiájába telt, hogy meggyőzze rajongóit arról, hogy igenis él. A kereszteződés azóta is nagyon néps
zerű zarándokhely a rajongók körében. (Spéder Zsófia)

https://maimanohaz.blog.hu/2014/08/08/kep-kockak_7_iain_macmillan_a_beatles_az_abbey_roadon

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.