Országról országra Világjáró, világlátó

Emelkedett a Szlovákiába látogató turisták száma

Éves szinten 16,1 százalékkal emelkedett a Szlovákiába látogató külföldi turisták száma az év első hat hónapában.

Éves szinten 16,1 százalékkal emelkedett a Szlovákiába látogató külföldi turisták száma az év első hat hónapában – közölte a közlekedésügyi és régiófejlesztési tárca adataira hivatkozva a TASR közszolgálati hírügynökség hétfőn.

A szaktárca adatai szerint 2013 első félévében 771 ezer külföldi látogató érkezett Szlovákiába. Hasonlóképpen, bár némileg alacsonyabb mértékben nőtt a külföldiek által az országban eltöltött vendégéjszakák száma is: az első fél évben mintegy 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szlovákiai szálláshelyeken, 11,5 százalékkal volt többet, mint az előző év azonos időszakában.

A legtöbb külföldi turista Csehországból érkezett, számuk meghaladta a 210 ezret, a lista második helyét Lengyelország (megközelítőleg 83 ezer látogató) a harmadik helyet pedig Németország (csaknem 70 ezer látogató) foglalta el. A negyedik legtöbb vendéget Ukrajnából (közel 50 ezer látogató) fogadta Szlovákia.

Magyarország az ötödik legfontosabb küldőország volt az első hat hónapban, több mint 36 ezer látogatóval.

Jelentős volt még az Ausztriából (33 ezer), Oroszországból (27 ezer), Olaszországból (24 ezer) és a Nagy-Britanniából (23 ezer) érkező külföldi vendégek száma is.

A szaktárca közlése szerint a turisták számának növekedése hatással volt a szegmens által produkált devizabevételekre, amelyek éves szinten 4,8 százalékkal emelkedtek.

A belföldi turizmus 7,5 százalékos növekedést könyvelt el, a vizsgált időszakban több mint 1,1 millió szlovákiai állampolgár üdült az ország határain belül, vagyis szinte minden ötödik lakos.

A közlekedésügyi és régiófejlesztési minisztérium a napokban nyújtotta be tárcaközi egyeztetésre az idegenforgalom támogatásáról szóló törvényt módosító javaslatát. Ennek egyik újítása, hogy az állam anyagi támogatást nyújtana azoknak az idegenforgalmi vállalkozóknak, akiknél öt vendégéjszakánál hosszabb időt töltenek olyan külföldi turisták, akiknek beutazásához vízum kell. A módosítás, amely erre a célra évi 2,1 millió eurót (mintegy 600 millió forintot) irányoz elő, minden egyes vízumköteles országból érkező látogató után 35 euró állami támogatással számol.

Szakértők szerint a tervezet – amelynek változtatásai már 2014-ben hatályba léphetnek – elsődlegesen a volt Szovjetunió tagországaiból, azon belül pedig leginkább az Oroszországból és Ukrajnából Szlovákiába irányuló idegenforgalom élénkítését célozza. Erre enged következtetni az is, hogy Szlovákia már a múlt évben több olyan lépést tett, amely megkönnyíti az ezekből az országokból érkezők vízumszerzését.

(MTI)

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Őszi napéjegyenlőség: szeptember 22. 2020/09/22
    2020. szeptember 22-én, kedden 15:30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Már nincs visszaút, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör magának.
  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2020/09/22
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.