Országról országra Világjáró, világlátó

Bécsi szelet

Egy olyan bécsi kirándulást ajánlunk, amely tempósan akár egy nap alatt is teljesíthető, még akkor is, ha az osztrák határtól távolabbról kelnek útra

Elmúlt az adventi időszak, amelyet a 21. század embere sokszor furcsán értelmez. Vásárolni, vásárolni, vásárolni. Sokan megengedhetik maguknak, hogy efféle hóbortjuknak Bécsben hódoljanak. Szerencsére azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik a bécsi karácsonyi vásár hangulatát nem „soppingolással” kötik össze, hanem városnézéssel. Akik mégis lemaradtak volna, egy nap alatt pótolhatják.

Egy olyan bécsi kirándulást ajánlunk, amely tempósan akár egy nap alatt is teljesíthető, még akkor is, ha az osztrák határtól távolabbról kelnek útra. Ha pedig akad két napjuk erre a programra, akkor az élmény még maradandóbb lesz.

Általában a Bécsbe látogatók első állomása Schönbrunn, amelynek legismertebb nevezetessége nyári császári rezidenciának épült barokk stílusú schönbrunni kastély. Parkját 5 milliónál többen látogatják évente. A kastély helyett most mégis inkább a világ legrégebbi állatkertjének megtekintését javasoljuk.

A világ legrégebbi állatkertje

Érdemes megnézni a híres bécsi állatkertet Schönbrunnban, amelyet 2010-ben Európa legjobb állatkertjévé választottak és az UNESCO Világörökség része. A schönbrunni állatkert oktatási és tudományos központként is működik. Választhatunk érdeklődésünknek megfelelően, amatőr természetbúvárként tanulmányozhatjuk a sarkvidékek, a trópusok állatainak és a vizek meghódítóinak életét, viselkedését.

Itt egy egész napot is eltölthetünk, azonban ha többet akarunk látni Bécsből, akkor bizony 3-4 órányi állatkerti nézelődés után tovább kell mennünk. Az állatkertben olyan élményben lesz részünk, hogy hamarosan úgyis visszatérünk újra.

Koporsók között a Kapuzinergruftban

02
Augustinerkirche, Maria Christina síremléke (Wikipedia)

Schönbrunnból metróval (U4) érdemes utazni a Karlsplatz megállóig, majd 10 perces séta után érhetjük el az Augustinerkirche-t. Kicsit nehezen lehet megtalálni, mert senki sem gondolná a bejáratáról, hogy templom (a Nemzeti Könyvtár van mellette). A császári család több tagjának esküvői ceremóniáját tartották itt, a Loreto kápolnában pedig az ún. Herzgruft található, amelybe a Habsburg család tagjainak szívét helyezték el ezüst urnákban.

Az Augustinerkirche után keressük fel a Kapuzinergruftot, közel van az előzőhöz.

Nem mindennapi élményt nyújt a Kapuzinergruft (vagy másnéven Kaisergruft) amely a császári család temetkezőhelye. Különleges, kissé talán morbid program a díszesebb vagy egyszerűbb, ónból és rézből készült koporsók, síremlékek között bolyongva feleleveníteni a császári család történetét, és egy kicsit Magyarországét is.

[creativ_alertbox icon=”” colour=”theme” custom_colour=””] A legenda szerint a hintóval hozott koporsók előtt járó hírnök, amikor megérkezik a templomhoz, a kripta ajtaján kopogtat aranygombos botjával. A sírboltot őrző kapucinus barát bentről megkérdezi, hogy „ki kér bebocsátást”. A hírnök erre felsorolja a halott összes nevét és címét, amire a barát bentről azt válaszolja, hogy „nem ismerem”. Majd újra kopogtat a hírnök, de már jóval kevesebb nevet és rangot említ. Harmadszorra pedig csak annyit válaszol, hogy „egy szegény bűnös” kér bebocsátást. Erre a válaszra aztán a kapu kinyílik.[/creativ_alertbox]

Állítólag ez a legenda Zita császár- és királyné – Habsburg Ottó anyjának – temetésén vált először valósággá.

A Kapuzinergruftban sok-sok koporsó között ámulunk-bámulunk, látványos Mária Terézia monumentális és díszes síremléke, ennek ellentéte fia, II. József egyszerű koporsója. Itt találjuk Ferenc József sírboltját és a 2011-ben bebocsátást nyert Habsburg Ottóét is.

A temetkezési helyet meglátogatók megkönnyebbülve jönnek fel a nyüzsgő világi bécsi forgatagba. Ez egy picit tényleg nyomasztó túra a mélyben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ferenc József sírja
(http://www.royaltyguide.nl/countries/austria/vienna/kapuzinergruft/kapuzinergruft.htm)
04
Kapuzinergruft (Wikipedia)
06
Habsburg Otto sírja
(http://www.royaltyguide.nl/countries/austria/vienna/kapuzinergruft/kapuzinergruft.htm)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
II. József sírja
(http://www.royaltyguide.nl/countries/austria/vienna/kapuzinergruft/kapuzinergruft.htm)

A Kapuzinergruft után szánjunk időt a Stephansdomra, majd a Hofburgon átsétálva megnézhetjük a Parlamentet és a Rathaus-t.

Rex felügyelő nyomában

Az ismert osztrák krimi, a Rex felügyelő több epizódját is a Természettudományi Múzeumban (Naturhistorisches Museum) forgatták.

Néhány éve a világ tíz legjobb múzeuma közé választották. Nemhiába. Ennek a gigantikus állományú múzeumnak különleges légköre van. Ebbe bele kell szippantani. Ez a klasszikus múzeum a régi, monumentális fa kiállítóvitrinekkel, hatalmas terekkel valóban visszaröpíti a látogatót a múltba.

Rendkívül gazdag a meteorit-, a madár-, az őshüllő és kőzetgyűjteménye. Igazi csemegét kapnak a geológiában egy kicsit járatosabb látogatók is.

Például itt látjuk kiállítva a 170 cm hosszú Latimeria (bojtos úszójú maradványhal)  csontvázát és preparált tetemét, amelyet a Comore szigeteknél találtak meg 1974-ben 250 méter mélységben. Erről a halról azt hitték korábban, hogy már rég kipusztult. A maradványhalat „élő kövületnek” is nevezik, mert évszázmilliókon keresztül változatlan formában maradt fenn. De találunk itt olyan kőzeteket is, amelyek közvetetten bizonyítják, hogy a dinók halála összefüggésbe hozható egy kisbolygó becsapódásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Latimeria, Naturhistorisches Museum (FM)

A múzeumban 2-3 órát eltölthetünk úgy, hogy észre sem vesszük az idő múlását és nagy a valószínűsége annak, hogy ide is visszatérünk majd. Nagyon érdekesek gyűjteményei, olyanok is élvezettel fogják csodálni, akik kevésbé érdeklődnek a természet iránt.

http://www.nhm-wien.ac.at/

Város a városban, a Gasometer City

Most távolodjunk el kicsit a belvárostól! A simmeringi hatalmas, közel százéves gázmérő tartályokban (Gasometer volt a nevük) mérték a bennük lévő gáz mennyiségét egészen 1986-ig. A négy gáztartályt kreatív tervezők ötlete alapján 2 év alatt viharos gyorsasággal felújították, átalakították. A 4 tartály együttesét a létesítményeivel Gasometer Citynek, amelyet szintén érdemes meglátogatni.

Az építészeti cél megvalósult, ugyanis Bécs nagyon különleges városnegyedét akarták létrehozni. Kialakítottak 600 lakást, több száz kollégiumi szobát, bevásárlóközpontot, irodákat, szórakoztatóközpontokat. A Gasometer City kiállítások, koncertek, előadások kedvelt színhelye.

10a
Gasometer City (http://www.wiener-gasometer.at/hu)
Gasometer Vienna
Gasometer City (http://www.wiener-gasometer.at/hu)

 

Gasometer C
Gasometer City (http://www.wiener-gasometer.at/hu)

Ha még van időnk

Ha még van időnk, akkor hazafelé megnézhetjük (útba esik) az egyik Hundertwasser házat (Kegelgasse 34-38). A társasházat Friedensreich Hundertwasser tervezte.

11a
Hundertwasserhaus (Flickr)

Nos, ennyi volt egy aprócska szelet Bécsből, de ha igazi, borjúhúsból készített, a tányérról lelógó bécsi szeletet (Wiener Schnitzel) akarnak enni, akkor próbálják ki egy jellegzetes bécsi kisvendéglőben, amit a helyiek Beislnek neveznek.

Az állatkertbe a felnőtt belépő 15 euró, 10 fő fölött 13 euró, a gyermekek 6-7 euróért juthatnak be. A Naturhistorisches Museum 9-18.30 között látogatható, a felnőttek 10 euróért, a diákok 5 euróért vásárolhatnak belépőjegyet. A Kapuzinergruftot 10-18 óra között látogathatják a felnőttek 5, a diákok 2 euróért.

FM

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.