Peking, Tienanmen tér 1989. június 5. (Fotó: qz.com)
Ázsia és Ausztrália Országról országra Társadalom - népek, kultúrák

Kiszabadulhat a Tienanmen téri diáklázadások börtönben lévő utolsó elítéltje

Még az idén kiszabadulhat börtönéből az 1989-es pekingi Tienanmen téri diáktüntetések időszakának utolsó még fogságban lévő lázadója, az 51 éves Miao Tö-sun, akit 25 éves korában ítéltek először halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre.

John Kamm közleményében tudatta, hogy információik szerint Miao, akinek büntetését jó magaviseletére, illetve egészségi állapotára való tekintettel immár harmadik alkalommal enyhítették, október 15-én véglegesen elhagyhatja a pekingi Jancsing börtön épületét. Ismereteik szerint Miao hepatitis B betegségben és skizofréniában szenved.

Az egykori pekingi gyári munkás bűne állítólag az volt, hogy a főváros Vukung közúti felüljárójánál egy égő harckocsira egy szemetes kosarat dobott.

Ügyét 1989 júliusában tárgyalták, októberben ítélték felfüggesztett halálbüntetésre, majd életfogytig tartó büntetésre. Börtönévei alatt állítólag sok időt töltött a kórház pszichiátriai osztályán. A nemzetközi sajtóban évek óta “az utolsó Tienanmen téri rabként” emlegették.

Ezt is elolvasom:
Százmillióval nőhet a városlakók száma 2018-ig Kínában

Miao életének több mint felét töltötte fogságban, volt cellatársa vékonydongájú embernek írta le, akire még a lábbilincset sem tették fel, mert annak súlyával nem tudott volna haladni.
Feltételezések szerint a csaknem 27 évvel ezelőtti, 7 hét után fegyveres erővel levert tüntetéssorozat szervezői, résztvevői közül mintegy 1600 embert állítottak bíróság elé és ítéltek el.
Azon találgatásokra, hogy Miao Tö-sunt vajon miért tartják oly sokáig börtönben, amikor számos elítéltet már szabadon engedtek, korábbi rabtársai azt állították, a férfi nem volt hajlandó aláírni, hogy sajnálja részvételét a tüntetésekben, és visszautasította részvételét a munkával történő átnevelés intézményében is. Helyette inkább a cellájában újságokat olvasva töltötte az időt.
A már szabad elítéltek nyilatkozatai alapján a bíróságok annak idején a súlyosabb büntetéseket az “egyszerű átlagpolgárokra” mérték, “akiknek jó kapcsolataik voltak vagy egyes szervezetek támogatását élvezték” rövidebb idejű szabadságvesztést kaptak. Vang Tant, a tüntetések egyik utóbb híressé vált vezéralakját például 4 év börtönre ítélték. Vang később az amerikai Harvard Egyetemen szerzett diplomát és jelenleg Tajvanon tanít.

Ezt is elolvasom:
Arany lelőhelyre bukkantak Dél-Kínában

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Melegrekordok kapujában 2021/01/21
    Mozgalmas napok várhatóak. Pénteken napi melegrekord dőlhet, mind országos szinten, mind pedig a fővárosban. A hétvégén azonban mozgalmasabb, több hullámban csapadékos időjárás valószínű. A halmazállapot szombaton döntően még eső lesz, vasárnap délutántól azonban egyre több helyen valószínű havas eső, majd hó.
  • Egyesült Államok újra csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez 2021/01/21
    A Meteorológiai Világszervezet (WMO) üdvözli, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden egyik legelső döntésével az Egyesült Államok újra csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez.