(Fotó: sputniknews.com)
Ázsia és Ausztrália Tudomány

Lecsapott Putyin haragja

Sikeresen végrehajtották csütörtök hajnalban a Távol-Keleten megépített orosz Vosztocsnij űrrepülőtér első rakétastartját.

A Vlagyimir Putyin elnök jelenlétében, közép-európai idő szerint 4 óra 1 perckor felbocsátott Szojuz-2.1a típusú rakéta három, diákok és kutatók által konstruált műholdat állított Föld körüli pályára.

Egy nappal korábban másfél perccel a kitűzött időpont előtt állította le a startot az egyik automatikus biztonsági rendszer. Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója csütörtökön közölte Vosztocsnijban a sajtó munkatársaival, hogy a szerdai startot egy kábel meghibásodása miatt kellett törölni, de a felbocsátás előkészítése során az eljárás több mint 20 elemével kapcsolatban állapították meg, hogy tökéletesítésre szorulnak.

Putyin, aki hat évvel ezelőtt részt vett az űrállomás alapkőletételében, gratulált mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az első vosztocsniji rakétastart sikeréhez.

Ezt is elolvasom:
Az Altáj körzetéből vezettetnek át vizet aszályos kínai területekre?

“Tegnap a technika kicsit túlzásba esett, elvileg tegnap véghez lehetett volna vinni a startot, de a technika túlzásba esett és leállította a startot. Ez normális jelenség” – mondta az elnök.

“A legfontosabb, hogy a kilövőtér működik, önök jól készítették fel, funkcionál. Még előttünk áll a második szakasz, a nehézrakétáké, sok még a munka” – tette hozzá.

Méltatásában Vlagyimir Putyin az első vosztocsniji rakétastartot “nagyon komoly, jelentős lépésnek” nevezte az orosz űrkutatás fejlesztésében.

Az orosz elnök azonban nem sokkal később, meglepetésre, szigorú megrovásban részesítette Komarovot, valamint sajtóértesülések szerint megrovásban részesült Dmitrij Rogozin, az űrhajózást felügyelő miniszterelnök-helyettes és Leonyid Salimov, a kábelt előállító automatizálási tudományos és termelési egyesülés vezérigazgatója is.

A Vedomosztyi című napilap értesülése szerint az elnök haragját nem maga a halasztás váltotta ki, hanem az, hogy hanyagság miatt történt műszaki zavar miatt volt rá szükség.

Ezt is elolvasom:
Az USA megelőzi Oroszországot a folyékony energiahordozó termelésben

A nagy médiafigyelem mellett felavatott Vosztocsnij űrközpont a tervek szerint csak 2017-ben kezdi meg üzemszerű működését.
Igor Komarov korábban a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte az Amúr térségében épülő Vosztocsnijt, hozzátéve, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

Egy nappal korábban az orosz elnök elmondta, hogy az űrállomáson történt lopások miatt hat személy ellen indítottak büntető eljárást.

Ezt is elolvasom:
A két Diomede-sziget

 

 


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Közeledő Pál(fordulás) 2021/01/22
    Újabb fordulat várható időjárásunkban, egyre hidegebb levegő áramlik térségünkbe. Szombaton még jórészt enyhe időre számíthatunk, azonban vasárnap, hétfőn fokozatos lehűlés várható, és akár nagyobb területen is havazhat - visszatér tehát a tél.
  • Melegrekordok kapujában 2021/01/21
    Mozgalmas napok várhatóak. Pénteken napi melegrekord dőlhet, mind országos szinten, mind pedig a fővárosban. A hétvégén azonban mozgalmasabb, több hullámban csapadékos időjárás valószínű. A halmazállapot szombaton döntően még eső lesz, vasárnap délutántól azonban egyre több helyen valószínű havas eső, majd hó.