Amerika Színes mozaikok a nagyvilágból

Miért kopik a farmernadrág?

Hordod a farmernadrágot, de tudod-e, hogy miből készül, mitől kék, miért kopik, és miért kerül forgalomba felirat nélküli piros címkével a Levi's? Nem a farmer diadalútját mutatjuk be, hanem egyszerű és érdekes kérdésekre keresünk választ.

A szálasanyagok a textilipar nyersanyagainak összefoglaló neve, a kifejezés a nyersanyagok külső megjelenési formájára utal. A szálakból fonalak, a fonalakból szövetek készülnek. A szövet két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti lánc- ill. a keresztirányú vetülékfonalakból épül fel. A fonalak között fellépő fonalsúrlódás tartja össze a szövetet.

A farmert felépítő fonal gyapotból készül. Amit a gyapotról tudni kell:

 • a gyapotcserje egynyári változatát termesztik;
 • a szálak fejlődése a magból a virágzás napján kezdődik;
 • a szálak először hosszirányban fejlődnek, 25-30 nap alatt érik el teljes hosszukat;
 • a fejlődés második szakaszában (ez az érési folyamat) a szálak falvastagsága nő, miután a sejtnedvből cellulózrétegek rakódnak a belső falra;
 • a cellulózlerakódási folyamat a toktermés felpattanásáig tart.
Gyapotföld (forrás: Unsplash)

Gyapotfajták a szálak finomsága, ill. hosszúsága alapján lehetnek:

a) Finom (és hosszú) szálú gyapotfajták (a világ gyapottermő területének kb. 4 %-a):

 • Termelők: Egyiptom, Szudán, Oroszország, USA, Üzbegisztán, Kazahsztán;
 • Átlagos szálhossz: 30-50 mm.

b) Középszálú gyapotfajták (a világ gyapottermő területének kb. 60 %-a):

 • Termelők: USA, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Afrika (Szudán, Uganda), Ázsia (India, Korea, Kína);
 • Átlagos szálhossz:22-35 mm.

c) Durva (és rövid) szálú gyapotfajták (a világ gyapottermő területének kb. 36 %-a):

 • Termelők: Törökország, Észak-Afrika, India, Irán, Irak;
 • Átlagos szálhossz: 10-24 mm.

A textíliáknál fontos szempont a jó színtartóság, amit a teljes keresztmetszetű elemiszál vagy fonal átszínezésével érnek el. Ezzel szemben a farmerszövet gyártáshoz szükséges láncfonalakat héjszerűen színezik. Ezzel a technológiával érik el, hogy kopjon a farmer, mert használat közben az egyre jobban leválnak a héjszerűen elhelyezkedő színezékszemcsék. A színezéshez kezdetben a természetes, növényi eredetű indigó adta a festőanyagot.

Sávolykötéses szövés: kékre festett láncfonal és fehér (nyers) vetülékfonal (forrás: Wikipédia)

A farmer alapanyagának neve denim, amit Franciaországban, Nîmes városában „serge de Nîmes” (ejtsd: szerzs dö nim) néven gyártották. A farmerek készítéséhez használt szövet kék színű láncfonalak és nyers (fehér) vetülékfonalak 3/1 sávolykötéses szövésével készül (ez a fonalkereszteződési mód adja az átlós csíkozottságú külsőképet). Így a szövet előállításához olyan színes hosszanti fonalrendszer (lánc) szükséges, amelynek felületén, lazán kötődve helyezkedik el a színezék.

A pillangósvirágúak családjába tartozó, a forró övezetben termesztett növény, a festő indigó (Indigofera tinctoria) levegőn szárított leveleiben van az indikán, ami az indoxil nevű vegyületet tartalmazza. Az indoxil levegőn, vizes fürdőben oxidálódik indigóvá. Ez a sötétkék, bronzfényű vegyület volt a kékfestés természetes alapú színezéke hosszú ideig. A vízoldhatatlan indigó alkálikus redukció hatására leukoindigóvá alakul, majd ennek nátriumsója vonja be a pamutot felépítő cellulózt.

Indigó (forrás: https://www.foodforests.eu)

A Levi’s nadrágok egyik ismertető jegye 1936 óta a jobb hátsó zseb bal oldalára varrt piros címke. A cég ezt a piros címkét levédette Levi’s felirattal és felirat nélkül is, nehogy a versenytársak is alkalmazzák a piros zsebcímkét. Felirat nélkül a nadrágok 1/10-e kerül forgalomba. Nem kell megijedni, nem hamis az ilyen címkével ellátott nadrág, inkább különlegesség.

Felirat nélküli piros címke
Japán hamisítvány
Megtévesztő piros címke: ezért védte le a Levi’s magát a piros címkét is;
japán hamisítvány
A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

A farmer tárolásakor esetenként visszafordíthatatlan minőségromlás tapasztalható, mert a hajtogatott ruhadarab éleinél sárgulási csíkok jelenthetnek meg. Ennek az az oka, hogy lazán kötődött és instabil indigórészecskék oxidálódnak, ami az indigó sárgulásához vezet.

A farmer koptatása Kínában piacra kerülés előtt
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

 • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
  Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.