Amerika Színes mozaikok a nagyvilágból

Miért kopik a farmernadrág?

Hordod a farmernadrágot, de tudod-e, hogy miből készül, mitől kék, miért kopik, és miért kerül forgalomba felirat nélküli piros címkével a Levi's? Nem a farmer diadalútját mutatjuk be, hanem egyszerű és érdekes kérdésekre keresünk választ.

A szálasanyagok a textilipar nyersanyagainak összefoglaló neve, a kifejezés a nyersanyagok külső megjelenési formájára utal. A szálakból fonalak, a fonalakból szövetek készülnek. A szövet két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti lánc- ill. a keresztirányú vetülékfonalakból épül fel. A fonalak között fellépő fonalsúrlódás tartja össze a szövetet.

A farmert felépítő fonal gyapotból készül. Amit a gyapotról tudni kell:

 • a gyapotcserje egynyári változatát termesztik;
 • a szálak fejlődése a magból a virágzás napján kezdődik;
 • a szálak először hosszirányban fejlődnek, 25-30 nap alatt érik el teljes hosszukat;
 • a fejlődés második szakaszában (ez az érési folyamat) a szálak falvastagsága nő, miután a sejtnedvből cellulózrétegek rakódnak a belső falra;
 • a cellulózlerakódási folyamat a toktermés felpattanásáig tart.
Gyapotföld (forrás: Unsplash)

Gyapotfajták a szálak finomsága, ill. hosszúsága alapján lehetnek:

a) Finom (és hosszú) szálú gyapotfajták (a világ gyapottermő területének kb. 4 %-a):

 • Termelők: Egyiptom, Szudán, Oroszország, USA, Üzbegisztán, Kazahsztán;
 • Átlagos szálhossz: 30-50 mm.

b) Középszálú gyapotfajták (a világ gyapottermő területének kb. 60 %-a):

 • Termelők: USA, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Afrika (Szudán, Uganda), Ázsia (India, Korea, Kína);
 • Átlagos szálhossz:22-35 mm.

c) Durva (és rövid) szálú gyapotfajták (a világ gyapottermő területének kb. 36 %-a):

 • Termelők: Törökország, Észak-Afrika, India, Irán, Irak;
 • Átlagos szálhossz: 10-24 mm.

A textíliáknál fontos szempont a jó színtartóság, amit a teljes keresztmetszetű elemiszál vagy fonal átszínezésével érnek el. Ezzel szemben a farmerszövet gyártáshoz szükséges láncfonalakat héjszerűen színezik. Ezzel a technológiával érik el, hogy kopjon a farmer, mert használat közben az egyre jobban leválnak a héjszerűen elhelyezkedő színezékszemcsék. A színezéshez kezdetben a természetes, növényi eredetű indigó adta a festőanyagot.

Sávolykötéses szövés: kékre festett láncfonal és fehér (nyers) vetülékfonal (forrás: Wikipédia)

A farmer alapanyagának neve denim, amit Franciaországban, Nîmes városában „serge de Nîmes” (ejtsd: szerzs dö nim) néven gyártották. A farmerek készítéséhez használt szövet kék színű láncfonalak és nyers (fehér) vetülékfonalak 3/1 sávolykötéses szövésével készül (ez a fonalkereszteződési mód adja az átlós csíkozottságú külsőképet). Így a szövet előállításához olyan színes hosszanti fonalrendszer (lánc) szükséges, amelynek felületén, lazán kötődve helyezkedik el a színezék.

A pillangósvirágúak családjába tartozó, a forró övezetben termesztett növény, a festő indigó (Indigofera tinctoria) levegőn szárított leveleiben van az indikán, ami az indoxil nevű vegyületet tartalmazza. Az indoxil levegőn, vizes fürdőben oxidálódik indigóvá. Ez a sötétkék, bronzfényű vegyület volt a kékfestés természetes alapú színezéke hosszú ideig. A vízoldhatatlan indigó alkálikus redukció hatására leukoindigóvá alakul, majd ennek nátriumsója vonja be a pamutot felépítő cellulózt.

Indigó (forrás: https://www.foodforests.eu)

A Levi’s nadrágok egyik ismertető jegye 1936 óta a jobb hátsó zseb bal oldalára varrt piros címke. A cég ezt a piros címkét levédette Levi’s felirattal és felirat nélkül is, nehogy a versenytársak is alkalmazzák a piros zsebcímkét. Felirat nélkül a nadrágok 1/10-e kerül forgalomba. Nem kell megijedni, nem hamis az ilyen címkével ellátott nadrág, inkább különlegesség.

Felirat nélküli piros címke
Japán hamisítvány
Megtévesztő piros címke: ezért védte le a Levi’s magát a piros címkét is;
japán hamisítvány
A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

A farmer tárolásakor esetenként visszafordíthatatlan minőségromlás tapasztalható, mert a hajtogatott ruhadarab éleinél sárgulási csíkok jelenthetnek meg. Ennek az az oka, hogy lazán kötődött és instabil indigórészecskék oxidálódnak, ami az indigó sárgulásához vezet.

A farmer koptatása Kínában piacra kerülés előtt

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

 • Hűvös tavasz 2021/04/22
  A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
 • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
  Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.