Színes mozaikok a nagyvilágból

Lehet-e a kihalt állatokat “visszahozni” az életbe?

Érdemes-e a már kihalt állatokat "visszahozni" az életbe, azaz megmaradt sejtekből sejtdarabkákból klónozni őket?

Érdemes-e a már kihalt állatokat “visszahozni” az életbe, azaz megmaradt sejtekből, sejtdarabkákból klónozni?

A történet ismerős a Jurrasic Park c. filmből is, amikor tudósok klónozott dinoszauruszokat hoztak létre a Nublar szigeten, nem messze Costa Ricától.

Ha a tudósok néhány gyakorlati kérdést megválaszolnak és etikailag is megvitatják, akkor nem állunk távol ettől a tudományos eredménytől.

Néhány “újraéleszthető” állat:

– Tasman farkas: az erszényes állatot a 19. században kíméletlenül vadászták, 1933-ban kihalt (a filmen az utolsó példány látható).

tasmanian-tiger
Tasman farkas – kihalt 1933-ban

– Gyomorköltő békafélék: Ausztrália esőerdőkkel borított hegyvidékén élt (Rheobatrachus silus), amelynek nősténye, érdekes módon 40 nap alatt a saját tápcsatornájában hordta ki a petéit. Ezalatt, az anyaállat emésztőnedvei nem ártottak a fejlődő ebihalaknak. Ha a kutatóknak sikerült volna kideríteni ezt a rejtélyt, talán újabb eljárás születne a gyomorsavtúltengés okozta gyomorfekélynek a leküzdésére. Csakhogy, mielőtt a kutatók elkezdték volna tanulmányozni ezt a békafajt, a Rheobatrachus silus 1981-ben eltűnt, meglehet kihalt; valószínűleg az élőhelyén folytatott fakitermelés miatt. Egy másik, ugyanebbe a nemzetségbe tartozó faj 1984-ben pusztult ki.

02-tedx-rebirth-brooding-frog_64850_600x450
Gyomorköltő békafélék – két fajuk kihalt 1981-ben és 1984-ben

– Karolinai papagáj: Az Amerikai Egyesült Államok keleti részén élt. A 19. században, még gyakorinak számított. A természetben az utolsó példányokat 1904-ben Floridában gyűjtötték, bár nem megerősített megfigyelések még 1930-as években is voltak. Az utolsó fogságban tartott madár a Cincinnati Állatkertben pusztult el 1918-ban. A gyümölcsösökben tett károk miatti üldözés és az élőhelyének pusztulása okozta a kihalását.

800px-Karolinasittich_01
Karolinai papagáj – kihalt 1918-ban

(Forrás: http://www.livescience.com/27930-images-deextinction-species.html, Wikipedia, Youtube)

FM


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Kékszalag verseny első 24 órája 2021/07/23
    A 2021-es Kékszalag verseny első 24 órájára a gyenge szél volt a jellemző. A verseny meteorológiai biztosítását végző OMSZ Siófoki Obszervatóriumának tetejéről készült filmen a délelötti órákban Balatonfüred irányából hátszéllel érkező, és az esti órákban forduló és Tihany felé távozó hajók láthatók.
  • Meteorológusok a Művészetek Zöldje programon – július 24-26. 2021/07/23
    Idén a 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye programfolyam július 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, s 10 napon keresztül sok-sok könnyűzenei koncerttel, irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programmal, valamint biciklis, gyalogos túrákkal várja az érdeklődőket.