A legtöbb húsipari vállalat laboratóriuma baromfihús szintetikus előállítására koncentrált. Egy friss cikk szerint világszerte a húsipari vállalatok 22 százaléka csirke- vagy kacsahúst készített.
A Queenslandi Egyetem kutatóinak felmérése alapján a szintetikusan előállított marhahús után érdeklődnek a leginkább. A válaszadók 71 százaléka mondta, hogy megkóstolná a laborban készült marhahúst. 63 százalék ugyanezt mondta a baromfiról, 69 százalék pedig a sertéshúsról.
A laboratóriumban előállított hús iránt nagy az érdeklődés, mert egy olyan fenntartható élelmiszer- és fehérjeforrás lehet, amelyet könnyen elő lehet állítani, könnyű forgalmazni, ugyanakkor nem lehet kompromisszumot kötni az ízvilágában. Az észak-amerikai vállalatok élen járnak a laboratóriumi húsok fejlesztésében, a szintetikus húst készítő vállalatok 40 százaléka ott található. Ázsia a 2. helyen áll, és a vállalatok negyede Európában található.
A Journal of Animal Science augusztusban megjelent tanulmányában a különböző vallások szintetikus módon előállított húsok iránti érdeklődését vizsgálta. A buddhisták érdeklődtek leginkább a műhúsok iránt, 60-80 százalékuk azt állította, hogy kipróbálják a különböző fajtákat. Azok a vallási csoportok, amelyek bizonyos húsféléket kerülnek, a szintetikusan előállított húsokat ugyanúgy nem ennék meg, mint a természetes módon tenyésztett állatok húsát.
Forrás: https://www.statista.com/chart/15983/food-sustainability
Hozzászólok