A szintetikusan előállított csirkehús (forrás: https://www.channelnewsasia.com)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Kémcsőből a tányérra: hús a jövőben

Szingapúr elsőként engedélyezte a laboratóriumban készített, szintetikusan előállított hús, esetükben a csirkéből készített húspogácsák értékesítését.

A legtöbb húsipari vállalat laboratóriuma baromfihús szintetikus előállítására koncentrált. Egy friss cikk szerint világszerte a húsipari vállalatok 22 százaléka csirke- vagy kacsahúst készített. 

A Queenslandi Egyetem kutatóinak felmérése alapján a szintetikusan előállított marhahús után érdeklődnek a leginkább. A válaszadók 71 százaléka mondta, hogy megkóstolná a laborban készült marhahúst. 63 százalék ugyanezt mondta a baromfiról, 69 százalék pedig a sertéshúsról.

A laboratóriumban előállított hús iránt nagy az érdeklődés, mert egy olyan fenntartható élelmiszer- és fehérjeforrás lehet, amelyet könnyen elő lehet állítani, könnyű forgalmazni, ugyanakkor nem lehet kompromisszumot kötni az ízvilágában. Az észak-amerikai vállalatok élen járnak a laboratóriumi húsok fejlesztésében, a szintetikus húst készítő vállalatok 40 százaléka ott található. Ázsia a 2. helyen áll, és a vállalatok negyede Európában található.

Journal of Animal Science augusztusban megjelent tanulmányában a különböző vallások szintetikus módon előállított húsok iránti érdeklődését vizsgálta. A buddhisták érdeklődtek leginkább a műhúsok iránt, 60-80 százalékuk azt állította, hogy kipróbálják a különböző fajtákat. Azok a vallási csoportok, amelyek bizonyos húsféléket kerülnek, a szintetikusan előállított húsokat ugyanúgy nem ennék meg, mint a természetes módon tenyésztett állatok húsát.

Ezt is elolvasom:
Globális érvényre emelné kezdeményezője az ételpazarlást tiltó francia törvényt

Filmajánló: https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/eat-just-lab-grown-chicken-cultured-meat-first-approval-sfa-13681072

Forrás: https://www.statista.com/chart/15983/food-sustainability


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Az olvadás 2021/01/19
    A következő napokban megszűnnek a fagyok, és a havazást is felváltja majd az eső, emiatt az utóbbi napokban kialakult (illetve az éjszaka még kialakuló) hóréteg olvadásnak indul.
  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2021/01/19
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.