A szintetikusan előállított csirkehús (forrás: https://www.channelnewsasia.com)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Kémcsőből a tányérra: hús a jövőben

Szingapúr elsőként engedélyezte a laboratóriumban készített, szintetikusan előállított hús, esetükben a csirkéből készített húspogácsák értékesítését.

A legtöbb húsipari vállalat laboratóriuma baromfihús szintetikus előállítására koncentrált. Egy friss cikk szerint világszerte a húsipari vállalatok 22 százaléka csirke- vagy kacsahúst készített. 

A Queenslandi Egyetem kutatóinak felmérése alapján a szintetikusan előállított marhahús után érdeklődnek a leginkább. A válaszadók 71 százaléka mondta, hogy megkóstolná a laborban készült marhahúst. 63 százalék ugyanezt mondta a baromfiról, 69 százalék pedig a sertéshúsról.

A laboratóriumban előállított hús iránt nagy az érdeklődés, mert egy olyan fenntartható élelmiszer- és fehérjeforrás lehet, amelyet könnyen elő lehet állítani, könnyű forgalmazni, ugyanakkor nem lehet kompromisszumot kötni az ízvilágában. Az észak-amerikai vállalatok élen járnak a laboratóriumi húsok fejlesztésében, a szintetikus húst készítő vállalatok 40 százaléka ott található. Ázsia a 2. helyen áll, és a vállalatok negyede Európában található.

Journal of Animal Science augusztusban megjelent tanulmányában a különböző vallások szintetikus módon előállított húsok iránti érdeklődését vizsgálta. A buddhisták érdeklődtek leginkább a műhúsok iránt, 60-80 százalékuk azt állította, hogy kipróbálják a különböző fajtákat. Azok a vallási csoportok, amelyek bizonyos húsféléket kerülnek, a szintetikusan előállított húsokat ugyanúgy nem ennék meg, mint a természetes módon tenyésztett állatok húsát.

Ezt is elolvasom:
Egy kutatás szerint ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Filmajánló: https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/eat-just-lab-grown-chicken-cultured-meat-first-approval-sfa-13681072

Forrás: https://www.statista.com/chart/15983/food-sustainability


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.