A szintetikusan előállított csirkehús (forrás: https://www.channelnewsasia.com)
Színes mozaikok a nagyvilágból

Kémcsőből a tányérra: hús a jövőben

Szingapúr elsőként engedélyezte a laboratóriumban készített, szintetikusan előállított hús, esetükben a csirkéből készített húspogácsák értékesítését.

A legtöbb húsipari vállalat laboratóriuma baromfihús szintetikus előállítására koncentrált. Egy friss cikk szerint világszerte a húsipari vállalatok 22 százaléka csirke- vagy kacsahúst készített. 

A Queenslandi Egyetem kutatóinak felmérése alapján a szintetikusan előállított marhahús után érdeklődnek a leginkább. A válaszadók 71 százaléka mondta, hogy megkóstolná a laborban készült marhahúst. 63 százalék ugyanezt mondta a baromfiról, 69 százalék pedig a sertéshúsról.

A laboratóriumban előállított hús iránt nagy az érdeklődés, mert egy olyan fenntartható élelmiszer- és fehérjeforrás lehet, amelyet könnyen elő lehet állítani, könnyű forgalmazni, ugyanakkor nem lehet kompromisszumot kötni az ízvilágában. Az észak-amerikai vállalatok élen járnak a laboratóriumi húsok fejlesztésében, a szintetikus húst készítő vállalatok 40 százaléka ott található. Ázsia a 2. helyen áll, és a vállalatok negyede Európában található.

Journal of Animal Science augusztusban megjelent tanulmányában a különböző vallások szintetikus módon előállított húsok iránti érdeklődését vizsgálta. A buddhisták érdeklődtek leginkább a műhúsok iránt, 60-80 százalékuk azt állította, hogy kipróbálják a különböző fajtákat. Azok a vallási csoportok, amelyek bizonyos húsféléket kerülnek, a szintetikusan előállított húsokat ugyanúgy nem ennék meg, mint a természetes módon tenyésztett állatok húsát.

Filmajánló: https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/eat-just-lab-grown-chicken-cultured-meat-first-approval-sfa-13681072

Forrás: https://www.statista.com/chart/15983/food-sustainability

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.