Színes mozaikok a nagyvilágból

Divatba jön a fenntartható ruha?

A fotó illusztráció (Fotó: http://spadesandsilk.com)
A Cambridge Egyetem kutatócsoportja egy olyan új textilt szeretne létrehozni, ami a természet erejét hasznosítaná az újrahasznosított rostoknál.

 A szál a pókselymet utánozza, mely 98%-ban víz. Az anyag fennmaradó 2%-a szilícium-dioxid és cellulóz.

A kémiai kölcsönhatások és komponensek lehetővé teszik, hogy a víz elpárolgása után hosszú, vékony, erős és rugalmas szálak maradjanak. A szálak erőssége meghaladja a szintetikus szálakét. Nem mérgezőek és kevésbé energiaigényesek. Ezeknek a szálaknak az előállítása nyújthatná a jelenlegi gyártások fenntartható alternatíváját. A fenntartható divat kulcselemét.

Kevésbé fognak szennyezni a ruhás szekrények

A nonprofit WRAP új tanulmánya is azt részletezi, hogy hogyan változnak a ruhaiparban is az attitűdök: hogyan próbálják az Egyesült Királyságban is a „ruhás szekrények” minél kevésbé szennyezni a környezetet.Hogyan lehet zöldíteni a divatot?

A WRAP kutatása kimutatta, hogy a ruhák rendszeres szárítása és vasalása mellett egyre inkább alacsonyabb hőmérsékleten mosunk. Már ez is évente 700 000 tonnával csökkenti a CO2 kibocsájtást.

A ruhaiparban egyébként 2013-ban elkészítettek egy Fenntartható Ruházat Cselekvési Tervet (SCAP), mely alapján készült egy önkéntes megállapodási tervezet iparági és kormányzati szereplőkkel.  Széles körben ösztönzik a fenntartható termelési módszerek és a textil újrahasználatát és újarahasznosítását.  A SCAP aláíróinak csak nem felénél már jelentős javulást mutattak: csökkent a szén használata 10,6%-kal, a vízé  13,5%-kal, és a hulladéké az egész termékciklus szerint 0,8%-kal.

A WRAP most a kiskereskedőket és a márkákat arra kéri, hogy most a legmagasabb környezeti hatásokat jelentő és a legnagyobb mennyiségben eladható termékekre is fókuszáljanak: mint a női ruhák, pulóverek, farmerek, valamint a férfi pólók és pulóverek. (Forrás: greenfo.hu)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.