Címlap Középiskolásoknak Színes mozaikok a nagyvilágból

Amikor „virágzik” a Tisza: a tiszavirág élete

Június közepén vagy második felében, kellemes nyári estéken egy különleges, 8-12 cm hosszú rovar népesíti be néhány órára a Tisza egy-egy szakaszát. Ez a tiszavirág (Palingenia longicauda).

A tiszavirág (kérésznek is hívják) régen még a Zalában, a Rábában, a Répcében, a Marosban, a Fehér-Körösben is élt. Ma csak a Tisza egy-egy szakaszán rajzik.

A kifejlett tiszavirág élete csak pár óráig tart. A milliónyi rovar nászrepülése a „tiszavirágzás”. Párosodás után a megtermékenyített peték a meder aljára süllyednek, majd néhány hét alatt kifejlődnek belőlük a lárvák, amelyek három évig az agyagba fúrt lyukakban élnek. Június közepén, második felében  néhány órás násztánc után befejezik életüket, vízbe pottyant tetemükből a halak, a madarak jót lakmároznak. A víz hőmérséklete, a víz magassága, a páratartalom, a levegő hőmérséklete és még számos – nem bizonyított – tényező befolyásolja a tiszavirágzás időpontját.

A kérészlárvák csak a háborítatlan, meredek, agyagos partfalban élnek, mindig a vízszint alatt. Ha apad a folyó, akkor a lárvák lapátszerű ásólábukkal mélyebbre ássák magukat. Az agyagban lakó lárvának fűrészes rágója, lapátszerű ásólába, tracheakopoltyúja van, amelyeket a vedléssel elveszít.

Palingenia longicauda
A tiszavirág (Palingenia longicauda) lárvája (Fotó: http://solvinzankl.photoshelter.com)

A nászrepülés azzal kezdődik, hogy a három éves lárvák hátán felreped a kitines bőr, majd kibújik belőle a kifejlett rovar. A törékeny rovarok milliói lepik el ilyenkor a bokrokat, a hajókat, a vízbe nyúló faágakat, ahol újabb vedléssel megszabadulnak a szubimaginális bőrüktől is.

dscf3525cs480
A levedlett „bőr”

A vedlés során a potroh vége elfehéredik és leválik a testről, úgy, hogy az állat egyre több levegőt présel a teste és a levedlendő bőr közé. A szárnyak és a lábak vedlése nehezebb művelet, majd percek kérdése és a két faroknyúlványát is kiszabadítja.

Ez a két nyúlvány segíti a rovart a vízről történő felszállásban, mert míg a portoh két nyúlványa még a vízen siklik, addig a szárnyával már a levegőbe emelkedik és néhány méter megtétele után a víz fölött folytatja rövid életét. Kezdetben még csak néhány kérész repül szórványosan, majd egyre nagyobb csapatokba verődve járják násztáncukat és szaporodnak.

tiszavirag_5

A hímek egy órával korábban kezdik kifejlett, repülő életüket. A nőstények csak egyszer, ám  fejlettebben vedlenek. Míg a hímek gyakran a víz folyásával szemben repülnek közvetlenül a víz fölött, addig a nőstények ellenkező irányba tartanak. A hímek gyorsan utolérik és megtermékenyítik a nőstényeket.

Tiszavirág
Egy tiszavirág (Polingenia longicauda) a Tisza tiszaörvényi szakaszán, Tiszafüred közelében 2014. június 11-én. A kérészek tömeges rajzása a meleg időt követően a napokban kezdődött el. Az egykor Európa szerte elterjedt faj ma már csak hazánkban, a Tiszában és mellékfolyóiban él. Eszmei, természetvédelmi értéke 10000 forint. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kérészek násza rövid ideig tart, a gyorsan kimerült hímek leválnak a nőstényekről és a folyóba pottyannak. A nőstények még tesznek egy kisebb kört és az 5000-7000 petét tartalmazó petecsomagjukat a vízbe ejtik, hogy három év múlva, június közepén azokból újabb rovarok kezdjék el nászrepülésüket.

tiszavirag_3

[creativ_media type=”youtube” url=”http://www.youtube.com/watch?v=lXP_ChrRU0k”] [creativ_media type=”youtube” url=”http://www.youtube.com/watch?v=TvIM1fx1gCQ”] [creativ_alertbox icon=”circle-arrow-down” colour=”red” custom_colour=”#14c96e”] Tilos a védett kérészek elpusztítása, illetve az élő és az elhullott kérészek gyűjtése is. Engedély szükséges a védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához. Aki jogellenesen elpusztítja, természetvédelmi szabálysértést követ el, amely jelenleg 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítás bűncselekményét követ el az, aki valamilyen eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét felkutatja, vagy jelentős mennyiségű egyedet összegyűjt, de eltulajdonítása esetén, akár lopás bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonható.

Szintén büntetőeljárás megindításával jár, ha valaki kisgéphajóval szándékosan belehajt a napokban esedékes rajzásukba, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket. [/creativ_alertbox] [creativ_button url=”http://www.tiszaviragzas.hu/galeria2.html” icon=”camera” label=”További fotók” colour=”red” colour_custom=”#e21870″ size=”medium” edge=”straight” target=”_self”]

Fotók:  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt (felső kép),  http://www.tiszaviragzas.hu

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.