Utasok szállnak fel a londoni Victoria autóbusz-állomáson a világ leghosszabb autóbusz útjára London és Kalkutta között, 1957. április 15-én (forrás: https://www.news18.com/ Fox Photos / Hulton Archive / Getty Images)
Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

A világ leghosszabb autóbuszjárata London és az indiai Kolkata között közlekedett

A világ leghosszabb autóbuszjárata London és az indiai Kolkata (akkor Kalkutta) között közlekedett 1957-től. Az első útját 50 nap alatt tette meg.

Az autóbusz 1957. április 15-én 20 utassal indult Londonból. A jegyek London-Kolkata között 85 fontba kerültek, a visszaút ára 65 font volt.
A buszjegyről készített kép alapján rekonstruálható a busz útvonala is: Anglia (London), Belgium, az akkori Nyugat-Németország, Ausztria, az akkori Jugoszlávia, Bulgária, Törökország, Irán, Afganisztán, az akkori Nyugat-Pakisztán, India. Indiában az útvonal Új Delhit, Agrát, Allahabadot, Váránászit érintette.

Információk a világ leghosszabb buszvonaláról (forrás: https://curlytales.com)
Az útvonal

A busz június 5-én érkezett Kolkatába, és augusztus 2-án ért vissza Londonba, 16 nappal a tervezett időpont után. Erről a New York Times is beszámolt. A késés oka a pakisztáni–iráni határ lezárása és az ázsiai influenzajárvány volt.

A busz belseje (forrás: https://curlytales.com/)

Turisztikai látványosságok az útvonalon

Az útvonal London és Kolkata között olyan különleges turisztikai látványosságokat érintett, mint a Duna és a Rajna-völgye, az isztambuli Aranyszarv-öböl, a pakisztáni Haibár-hágó, az agrai Tádzs Mahal, valamint a Gangesz melletti Váránaszi. Ezenkívül a csomag bevásárló napokat is tartalmazott Új Delhiben, Kabulban, Isztambulban, Teheránban, Bécsben, Salzburgban és még sok más városban.

Szerkesztői megjegyzés

Egyes információk szerint ez a buszjárat nem is létezett, azonban számos, hitelesnek tartott hírforrás és képügynökség képei is alátámasztják a leírtakat.


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Irány a természet! 2021/09/24
    Az érintőleges hidegfront csapadékot ugyan hazánkban nem okozott, viszont az erős, néhol viharos széllökések így sem könnyítették meg a szabadban dolgozók, vagy épp a rendezvényszervezők munkáját. A szél mérséklődik, a felhőzet csökken, a hétvége már a napsütésről fog szólni.
  • Szélcsatorna 2021/09/23
    Bár a nagytérségű légköri helyzet őszies lesz, északnyugatról erős áramlással egyre melegebb levegő érkezik hozzánk. Eredmény: sokfelé szeles nap, emelkedő hőmérséklettel.