Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.
Eredetileg egy karhí nevű étel létezett csak (borsólisztből készült gombócok fűszeres szószban); az angol gyarmatosítók azonban – currynek írva – így neveztek minden szószos indiai ételt. A gyarmatokról hazaköltözőknek hiányoztak az indiai ízek, és kikísérletezték a „tipikus” indiai zamatot adó fűszerkeveréket, amelyet currypornak neveztek.
A curry tehát nem egy bizonyos fűszer, hanem keverék, amelynek meghatározó összetevői a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros csili és a lepkeszegmag, de számos egyéb eleme is lehet.
A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.
What exactly is curry? It’s not a single spice, nor is it the curry tree (though the leaves are used in some dishes). Here’s what it looks like in 12 places around the world: https://t.co/2oYaZgs4DJpic.twitter.com/C3iOXZrczn
— CNN (@CNN) January 23, 2020
Forrás: https://web.archive.org/web/20071025002255/http://jeindia.hu/index.php/quotes/58
Hozzászólok