Napnyugta, illusztráció (forrás: Unsplash)
Színes mozaikok a nagyvilágból Tudomány

2019. március 20. 21 óra 58 perc: tavaszi nap-éj egyenlőség

Sokan úgy tudják még, hogy a csillagászati tavasz kezdete, a tavaszi nap-éj egyenlőség napja az északi félgömbön március 21. Ez a jeles nap sok ismeretterjesztő könyvben és tankönyvben is így szerepel még. Pedig ebben az évszázadban 2011-ben volt utoljára március 21-én tavaszi nap-éj egyenlőség. De miért? Mi az oka az új dátumnak? Mi változott?

A Föld egy teljes kört (ellipszist) 365 nap 6 óra 9 perc 9 másodperc alatt tesz meg a Nap körül (sziderikus év). Két tavaszi nap-éj egyenlőség (a megváltozott helyesírási szabály indoklása) között a különbség átlagosan 365 nap 5 óra 48 perc 45 másodperc (tropikus év). A naptárkészítés egyik legfontosabb szempontja volt, hogy az évszakok állandó helyen maradjanak a naptárban, ezért a naptári év hosszát a tropikus év hosszához igazították.

Ha a naptárunk alapja a sziderikus év lenne, akkor az évszakok „körbejárnak” az év hónapjain, kb. 2150 évenként egy hónapot elmozdulva. Ennek az lenne a következménye, hogy 13 ezer év múlva nálunk januárban lenne a legnagyobb nyári meleg, júliusban pedig a legnagyobb téli hideg.

Ezt is elolvasom:
Először sikerült napfoltokat megfigyelni egy távoli csillag felszínén

Gondot okoz, hogy a naptári év csak egész számú napokból állhat. Vagyis a naptári év hossza 365 nap 6 óra, azaz három egymást követő év 365 napból áll, a következő évben pedig az összegyűlt 4×6 órát illesztik az évbe február 23-a után. Ekkor van 366 napos szökőév.

Amikor két egymást követő tavaszi nap-éj egyenlőség között nincs szökőnap (vagyis az év 365 napból áll), akkor a második évben kb. 6 órával később következik be a nap-éj egyenlőség, mint az elsőben. 365 nap elteltével ugyanis még várni kell kb. 6 órát a Földre, hogy abba a helyzetbe kerüljön, amikor a Nap a látszólagos mozgása során az Egyenlítő „fölé” ér.

Ezt is elolvasom:
Az ősrobbanás után

A szökőév idején a naptár csak 366 nap után tér vissza ugyanahhoz a dátumhoz, azonban ekkor már kb. 18 órával meghaladtunk egy tropikus évet (366 – 365 nap 5 óra 48 perc 45 másodperc = 18 óra 11 perc 15 másodperc), ezért az évszakváltások ilyenkor visszacsúsznak 18 órát.

A Föld keringése a Nap körül (forrás: Fölrajz 9. tankönyv, OFI)

Forrás: https://www.csillagaszat.hu


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Vissza a télbe 2021/01/23
    Több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő hazánk térségébe, emiatt vasárnap estétől visszatér időjárásunk téli jellege. A most még többfelé esőt okozó légörvény vasárnap reggelre elhagyja térségünket, pár órára a nap is kisüt, majd délután újabb légörvény érkezik és ez az esti órákban már többfelé okoz havazást, lehűlést, hatására visszatérünk a télbe.
  • Új hőmérsékleti rekordok születtek (2021.01.22) 2021/01/23
    Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően két új napi hőmérsékleti rekord is született. Pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetét leszámítva mindenhol 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt a Somogy megyei Nagyatádon 16,5 fokot regisztráltunk, ezzel pedig megdőlt az 1956-ban Ásotthalmon mért 15,5 fokos érték. Így tehát új országos napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született. Péntekre […]