Színes mozaikok a nagyvilágból Tudomány

2019. március 20. 21 óra 58 perc: tavaszi nap-éj egyenlőség

Napnyugta, illusztráció (forrás: Unsplash)
Sokan úgy tudják még, hogy a csillagászati tavasz kezdete, a tavaszi nap-éj egyenlőség napja az északi félgömbön március 21. Ez a jeles nap sok ismeretterjesztő könyvben és tankönyvben is így szerepel még. Pedig ebben az évszázadban 2011-ben volt utoljára március 21-én tavaszi nap-éj egyenlőség. De miért? Mi az oka az új dátumnak? Mi változott?

A Föld egy teljes kört (ellipszist) 365 nap 6 óra 9 perc 9 másodperc alatt tesz meg a Nap körül (sziderikus év). Két tavaszi nap-éj egyenlőség (a megváltozott helyesírási szabály indoklása) között a különbség átlagosan 365 nap 5 óra 48 perc 45 másodperc (tropikus év). A naptárkészítés egyik legfontosabb szempontja volt, hogy az évszakok állandó helyen maradjanak a naptárban, ezért a naptári év hosszát a tropikus év hosszához igazították.

Ha a naptárunk alapja a sziderikus év lenne, akkor az évszakok „körbejárnak” az év hónapjain, kb. 2150 évenként egy hónapot elmozdulva. Ennek az lenne a következménye, hogy 13 ezer év múlva nálunk januárban lenne a legnagyobb nyári meleg, júliusban pedig a legnagyobb téli hideg.

Gondot okoz, hogy a naptári év csak egész számú napokból állhat. Vagyis a naptári év hossza 365 nap 6 óra, azaz három egymást követő év 365 napból áll, a következő évben pedig az összegyűlt 4×6 órát illesztik az évbe február 23-a után. Ekkor van 366 napos szökőév.

Amikor két egymást követő tavaszi nap-éj egyenlőség között nincs szökőnap (vagyis az év 365 napból áll), akkor a második évben kb. 6 órával később következik be a nap-éj egyenlőség, mint az elsőben. 365 nap elteltével ugyanis még várni kell kb. 6 órát a Földre, hogy abba a helyzetbe kerüljön, amikor a Nap a látszólagos mozgása során az Egyenlítő „fölé” ér.

A szökőév idején a naptár csak 366 nap után tér vissza ugyanahhoz a dátumhoz, azonban ekkor már kb. 18 órával meghaladtunk egy tropikus évet (366 – 365 nap 5 óra 48 perc 45 másodperc = 18 óra 11 perc 15 másodperc), ezért az évszakváltások ilyenkor visszacsúsznak 18 órát.

A Föld keringése a Nap körül (forrás: Fölrajz 9. tankönyv, OFI)

Forrás: https://www.csillagaszat.hu

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Feltuningolt zivatarok 2020/06/03
    A tőlünk északkeletre lévő ciklon lassan távolodik térségünkből. Csütörtökön már délnyugati áramlással egyre melegebb, de továbbra is labilis levegő érkezik fölénk. Csütörtökön főként az ország északkeleti felén lehetnek nagyobb eséllyel zivatarok, néhol továbbra is kialakulhatnak akár hevesebb zivatarok is jégesővel, károkozó szélrohammal, nagy mennyiségű csapadékkal. Pénteken hidegfront érkezik, amely többfelé okozhat jelentős csapadékot.
  • Fokozódó labilitás 2020/06/02
    Szerdán hazánk fölött húzódik a jet stream, emiatt pedig kifejezetten labilis lesz a Kárpát-medence feletti légtömeg.