Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

113 éve született az Adidas atyja, Adolf Dassler

Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik - Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

 Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az Adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később Puma lett.

Adolf Dassler egy Nürnberg melletti kis faluban, Herzogenaurachban (Németország) született. 1920-ban az atlétikát kedvelő, kenyerét pékként kereső Adolf Dassler falujában egy kis műhelyben futócipőket kezdett készíteni. A cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

Az első világháború után olcsón jutott a cipők elkészítéséhez szükséges nagy mennyiségű alapanyaghoz. 1924-ben már olyan sikeres volt a vállalkozása, hogy testvére, Rudolf is beszállt az üzletbe. A testvérek egészen 1948-ig sikeresen gyártották együtt a sportcipőket, ám olyannyira összevesztek, hogy Rudolf a falut átszelő patak túloldalára költözött, és megalapította a Puma márkát. A sportfelszereléseket gyártó cég 1948-tól az Adolf Dassler nevéből alkotott Adidas márkanevet viseli.

Ezt is elolvasom:
Óceáni hulladékból készült mezben a Bayern München és a Real Madrid

Adolf és Rudolf kibékíthetetlen ellentéte örökre megmaradt. Rudolfot halálos ágyánál sem látogatta meg Adolf. Bár a testvérpár egy temetőben nyugszik, de annak két legtávolabbi pontján.

(FM)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.
  • Az OMSZ átáll az 1991–2020-as éghajlati normál használatára 2021/04/22
    Éghajlati visszatekintőinkben és más éghajlati leírásainkban az aktuális jellemzőket mindig 30 éves időszakok átlagaihoz, a klímanormálokhoz viszonyítjuk, segítségükkel határozzuk meg a hazánk területén, illetve az egyes településeken megszokottnak mondható éghajlati jellemzőket. Mivel 2020-szal újabb évtized zárult, mostantól az 1991–2020-as időszakot tekintjük alapnak. A "sokéves átlag" és a "szokásos" ezentúl ezt az időszakot jelenti írásainkban. Tanulmányunkban […]