Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

113 éve született az Adidas atyja, Adolf Dassler

Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik - Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

 Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az Adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később Puma lett.

Adolf Dassler egy Nürnberg melletti kis faluban, Herzogenaurachban (Németország) született. 1920-ban az atlétikát kedvelő, kenyerét pékként kereső Adolf Dassler falujában egy kis műhelyben futócipőket kezdett készíteni. A cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

Az első világháború után olcsón jutott a cipők elkészítéséhez szükséges nagy mennyiségű alapanyaghoz. 1924-ben már olyan sikeres volt a vállalkozása, hogy testvére, Rudolf is beszállt az üzletbe. A testvérek egészen 1948-ig sikeresen gyártották együtt a sportcipőket, ám olyannyira összevesztek, hogy Rudolf a falut átszelő patak túloldalára költözött, és megalapította a Puma márkát. A sportfelszereléseket gyártó cég 1948-tól az Adolf Dassler nevéből alkotott Adidas márkanevet viseli.

Adolf és Rudolf kibékíthetetlen ellentéte örökre megmaradt. Rudolfot halálos ágyánál sem látogatta meg Adolf. Bár a testvérpár egy temetőben nyugszik, de annak két legtávolabbi pontján.

(FM)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.