Országról országra Színes mozaikok a nagyvilágból

113 éve született az Adidas atyja, Adolf Dassler

Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik - Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

 Adolf és Rudolf Dassler közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az Adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később Puma lett.

Adolf Dassler egy Nürnberg melletti kis faluban, Herzogenaurachban (Németország) született. 1920-ban az atlétikát kedvelő, kenyerét pékként kereső Adolf Dassler falujában egy kis műhelyben futócipőket kezdett készíteni. A cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt.

Az első világháború után olcsón jutott a cipők elkészítéséhez szükséges nagy mennyiségű alapanyaghoz. 1924-ben már olyan sikeres volt a vállalkozása, hogy testvére, Rudolf is beszállt az üzletbe. A testvérek egészen 1948-ig sikeresen gyártották együtt a sportcipőket, ám olyannyira összevesztek, hogy Rudolf a falut átszelő patak túloldalára költözött, és megalapította a Puma márkát. A sportfelszereléseket gyártó cég 1948-tól az Adolf Dassler nevéből alkotott Adidas márkanevet viseli.

Adolf és Rudolf kibékíthetetlen ellentéte örökre megmaradt. Rudolfot halálos ágyánál sem látogatta meg Adolf. Bár a testvérpár egy temetőben nyugszik, de annak két legtávolabbi pontján.

(FM)

Facebook hozzászólás
Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Szerző/fordító

Avatar

FoldrajzMagazin

A honlap szerkesztője.

Hozzászólok

Írd ide a hozzászólásodat!

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Kissé felemás kedd 2020/10/26
    Az északkeleti országrészbe világosabb (naposabb), a Nyugat-Dunántúlra szürkébb (felhősebb) időt hoz a kedd. Az esernyőre inkább csak az Alpokalján és a Kisalföld egy részén lesz szükség, és a hőmérséklet is ott maradhat el a kellemes tartománytól.
  • Jubileumi Homogenizálási Szeminárium és Interpolációs konferencia 2020/10/26
    2020. október 12-14. között zajlott a 10. Homogenizálási Szeminárium és 5. Interpolációs Konferencia az OMSZ-ban és a világ számos pontján egyszerre, ugyanis a járványügyi helyzethez alkalmazkodva, online rendeztük.