Országról országra

Több mint hárommillió lőfegyvert tartanak illegálisan Szerbiában

Szerbiában minden engedélyezett lőfegyverre három illegálisan birtokolt puska vagy pisztoly jut.

Szerbiában minden engedélyezett lőfegyverre három illegálisan birtokolt puska vagy pisztoly jut, vagyis a mintegy egymillió regisztrált lőfegyver mellett az illegálisan tartott lőfegyverek száma meghaladja a hárommilliót – írta csütörtöki számában az újvidéki Magyar Szó című napilap.

A lap a 2011-es népszámlálás adataira hivatkozva azt írta, hogy a Szerbiában nyilvántartott 2,5 millió háztartásra 3 millió illegális lőfegyver jut. Ez azt jelenti, hogy minden háztartás átlagosan 1,2 lőfegyvert birtokol törvénytelenül.

Szakértőkre hivatkozva azt írták, hogy nem csak a bűnözők tartanak engedély nélkül otthon lőfegyvert, hanem sok átlagember is. A kriminológusok szerint a legtöbb illegális fegyver a 90-es évek délszláv háborúiból maradt meg. Dobrivoj Radovanovic kiemelte: az is előfordul, hogy miután valaki megkapta az engedélyt valamilyen fegyverre, több pisztolyt és puskát is beszerez, és otthon rejtegeti azokat.

Igor Pesic kriminológus pedig azt közölte, hogy Szerbiában a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok mindegyikében illegális tartott fegyvert használtak. „Leggyakrabban pisztollyal gyilkolnak, amelyről eltávolították a nyilvántartási számot. Így esély sincs kideríteni a fegyver származási helyét” – mondta a lapnak Pesic. Hozzátette: „Az is sokat jelentene, ha Horvátországhoz hasonlóan Szerbiában is szerveznének egy fegyverbeszolgáltatási akciót, ahol az állampolgárok önkéntesen, mindenféle szankció veszélye nélkül adnák le a be nem jegyzett pisztolyukat, puskájukat”.

A Vreme szerbiai hetilap újságírója, Milos Vasic a kilencvenes években készített egy felmérést a fegyvertartási szokásokról. A Magyar Szónak megerősítette vizsgálatának eredményeit, miszerint Szerbiában az engedéllyel tartott lőfegyverek mindegyikére három illegálisan birtokolt jut. Elmondta, hogy a „fegyvergyűjtögetés” már a második világháború után megkezdődött, amikor a férfiak így akarták óvni családjuk biztonságát. Ez a „gyűjtögetés” hatványozottabbá vált a délszláv háborúk idején, vagyis 1991 és 1995 között, illetve az azt követő időszakban. „Az engedéllyel és az illegálisan tartott fegyverek aránya a 90-es évekig teljesen más volt, akkor elenyésző volt azoknak a száma, akik nem szerezték be a szükséges dokumentumokat. Jugoszláviában évente átlagban négy-öt előre kitervelt gyilkosságot követtek el lőfegyverrel, felindulásból pedig csak többévente egyet-egyet. Azokban az időkben a gyilkosságokat regisztrált lőfegyverrel követték el, ma viszont ez pont fordítva van. A 90-es évekig az is csak keveseknek jutott eszébe, hogy illegálisan tartott fegyverüket magukkal vigyék valahová. Mára ezen a téren szintén gyökeresen megváltozott a helyzet, napjainkban szinte már csak az engedély nélkül tartottakat hordják magukkal a tulajdonosok”.

A NATO vezette koszovói nemzetközi erő, a KFOR adatai szerint a koszovói lakosság körülbelül 500 ezer puskát, 500 ezer pisztolyt, valamint több százezer kézigránátot és más robbanóeszközt birtokol. A fegyverek többsége Macedóniából érkezik Koszovóba, ahonnan egy részüket Szerbiába szállítják. A másik jelentős fegyverszállítási útvonal Montenegróból vezet Szerbiába.

(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.