Címlap Országról országra

Magabiztosnak, de harciasnak látják Kínát a külföldiek

Magabiztosnak, harciasnak és arrogánsnak látják Kínát más országok lakói - derül ki a Global Times című központi napilap felméréséből.

Magabiztosnak, harciasnak és arrogánsnak látják Kínát más országok lakói – derül ki a Global Times című központi napilap felméréséből.

Az újság novemberben 14 ország több mint 14 ezer lakosát kérdezte Kínával kapcsolatos véleményéről. A felmérésben egyebek közt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Japán, Oroszország, India és Vietnam lakosai vettek részt.

A válaszadók csaknem egyharmada “magabiztosnak” látja a kelet-ázsiai országot a nemzetközi színtéren, és csaknem ugyanennyien, 30 százaléknyian “harciasnak” ítélik Pekinget. A “bonyolult” szót szintén magas arány, mintegy 28 százalék választotta a Kínára leginkább illő jelzőként, s a leggyakoribb válaszok között a “kemény”, az “arrogáns” és az “együttműködő” is szerepelnek – részletezi a kutatást a Global Times.
Általánosságban a válaszadók 36 százaléka fogalmazott úgy: kedveli Kínát, a környező országok körében ugyanakkor ennél alacsonyabb, 25 százalékos ez az arány.

A felmérés a lap szerint az első, kínai média által végzett politikai témájú nemzetközi közvélemény-kutatás.
A Global Times úgy látja, Kína “puha erejének” növelésére szorul, globális felemelkedésével politikai és gazdasági téren kívüli nemzetközi befolyása nem nő párhuzamosan, egy állam erejét viszont “puha erejének” nagysága jellemzi leginkább. Amennyiben ennek javításán nem dolgozik a kormány, a vezető hatalommá válás nem lesz teljes körű – figyelmeztették Pekinget az elmúlt évben többször is kínai és nemzetközi szakértők.

A puha erő hiányának is tulajdonítható a bizalmatlanság, amely Kínát a külföldi lakosok részéről körbeveszi – hangzanak a további érvek. Az ország megítélése az amerikai Pew Kutatóintézet egy nyári, 38 országra kiterjedő felmérése szerint sem kifejezetten pozitív. A megkérdezettek 50 százaléka volt általánosságban kedvező véleménnyel Kínáról, s 36 százalék állította ennek ellenkezőjét, miközben az Egyesült Államok esetében 63 és 30 százalék volt ez az arány.

(MTI)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Változékony bronzvasárnap 2021/12/04
    Advent második vasárnapja csapadékosan telik, ráadásul több hullámban számíthatunk eső, vegyes halmazállapotú csapadék, illetve északabbra havazás előfordulására is. A mikulás vasárnap este az Északi-középhegységben már havas tájak között indulhat útjának, délebbre viszont jobb ha esernyőt is visz magával.
  • Hideg, változékony hétvége 2021/12/03
    A hétvégén fagyos éjszakákra számíthatunk, vasárnap pedig több hullámban érkezik vegyes halmazállapotú csapadék.