Ázsia és Ausztrália Országról országra

Kínai Sinopec fantáziát lát az egyiptomi olajkitermelésben

Kína egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője, a Sinopec Group 33 százalékos részesedést vásárol az Apache Corporation egyiptomi olaj és gáz érdekeltségeiben.

Kína egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője, a Sinopec Group pénteken bejelentette, hogy 33 százalékos részesedést vásárol az Apache Corporation egyiptomi olaj és gáz érdekeltségeiben 3,1 milliárd dollár értékben.

A szerződést a Sinopec százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat és a partner cég vezetői szentesítették, de azt még a kormánynak jóvá kell hagynia – számolt be a Hszinhua hírügynökség. Amennyiben az üzlet zöld utat kap, s a Sinopec megvetheti lábát az egyiptomi piacon, évente mintegy 6,5 millió tonna olajegyenértékkel növelheti termelését.

Az Apache vállalatot 1954-ben alapították és a világ egyik legnagyobb független olaj- és gázkitermelő, illetve feldolgozó vállalata. A 2012. év végi adatok szerint a cég feltárható olajtartalékokra vonatkozó egyiptomi vagyona 641 millió hordót tett ki. Ugyanitt a kitermelhető gáztartalékai olajegyenértékben 632 millió hordót mutattak.

A 2000-ben Pekingben alapított Sinopec, Kína második legnagyobb olaj- és gáztermelő vállalata, s Ázsia legnagyobb olajfinomítója rendkívül aktív Afrikában és a Közel-Keleten. Nemrégiben az amerikai Marathon Oil Corp. vállalattól megvásárolta egy angolai tengeri olajmező tulajdonrészének 10 százalékát 1,52 milliárd dollárért. 2011-ben 5 százalékot vett meg a francia Totaltól. Nigériában pedig 2,5 milliárd dollár készpénzért megvették a Total 20 százalékos részesedését egy helyi olajvállalatban.

A múlt hónapban megjelent hír szerint a Kínai Fejlesztési Bank 188 millió dollár hitelt folyósított a Sinopecnek egy ghánai gázberuházási projektre.

A kínai vállalat nem régen tette közzé első féléves jelentését, ami szerint az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 24 százalékkal növelte a nyereségét. A cég Észak-Amerikában, Indonéziában is terjeszkedik, s Afrika mellett például Szaúd-Arábiában is tervei vannak. A Sinopec Group korábban jelezte, az évtized közepéig meg kívánja duplázni külföldi termelését.

(MTI, fotó: www.bloomberg.com)

[box type="note"]

Továbbra is a Sinopec a legnagyobb vállalat Kínában

Bevétele alapján az idén is a legnagyobb állami tulajdonban lévő cég, az olajipari óriás Sinopec vezeti a kínai vállalatok ötszázas listáját, amelynek legnagyobbjai közt az olajipari cégek mellett a bankszektor szereplői dominálnak.

A legnagyobb kínai vállalatok évente összeállított, 2013-as rangsorát a hétvégén mutatta be a Kínai Vállalatok Szövetsége és a Kínai Vállalatvezetők Szövetsége. A kínai nagyokat éves bevételük alapján rangsoroló listát kilencedik éve a Sinopec vezeti, amely a statisztikák szerint 2012 során 2,83 ezer milliárd jüant (105 ezer milliárd forint) könyvelhetett el. Ettől nem sokkal maradtak el a nemzeti olajtársaság, a CNPC bevételei, az ezüstérmes összesen 2,68 ezer milliárd jüant (99 ezer milliárd forint) bevételt ért el tavaly.
A lista első tíz helyét kivétel nélkül állami tulajdonban lévő cégek foglalják el, így azon a négy legnagyobb kínai bank – a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Kínai Építési Bank, a Kínai Mezőgazdasági Bank és a Bank of China -, a nemzeti energiatársaság, az állami építőipari társaság, a China Mobile telefontársaság, valamint a harmadik számú olajcég, a CNOOC található meg.
Az ötszázas lista végét a Tiencsin Textil Csoport zárja, 19,87 milliárd jüanos (735 milliárd forint) tavalyi bevételével.
A rangsor szerint a legnagyobb ötszáz kínai cég 62 százaléka van többségi állami tulajdonban, ezek a teljes lista bevételének 82 százalékát adják, míg a sorba összesen 190 magáncég került be. A listázott cégek összbevétele meghaladta az 50 ezer milliárd jüant (1850 ezer milliárd forint), amely 11,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A statisztikák ugyanakkor arra is rámutatnak: a vállalatok bevételének növekedése jelentős mértékben lelassult: 2011 és 2012 között még 23,6 százalékkal tudott bővülni. A lassulásért elsősorban a gazdaság általános lassulása okolható – véli a jelentés. A felmérés azt is kiemeli: a cégek közel fele, 216 vállalat számolt be profitjának csökkenéséről 2012 során, míg 43 közülük veszteséges volt.[/box]

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.