Ázsia és Ausztrália Országról országra

Kínai Sinopec fantáziát lát az egyiptomi olajkitermelésben

Kína egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője, a Sinopec Group 33 százalékos részesedést vásárol az Apache Corporation egyiptomi olaj és gáz érdekeltségeiben.

Kína egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője, a Sinopec Group pénteken bejelentette, hogy 33 százalékos részesedést vásárol az Apache Corporation egyiptomi olaj és gáz érdekeltségeiben 3,1 milliárd dollár értékben.

A szerződést a Sinopec százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat és a partner cég vezetői szentesítették, de azt még a kormánynak jóvá kell hagynia – számolt be a Hszinhua hírügynökség. Amennyiben az üzlet zöld utat kap, s a Sinopec megvetheti lábát az egyiptomi piacon, évente mintegy 6,5 millió tonna olajegyenértékkel növelheti termelését.

Az Apache vállalatot 1954-ben alapították és a világ egyik legnagyobb független olaj- és gázkitermelő, illetve feldolgozó vállalata. A 2012. év végi adatok szerint a cég feltárható olajtartalékokra vonatkozó egyiptomi vagyona 641 millió hordót tett ki. Ugyanitt a kitermelhető gáztartalékai olajegyenértékben 632 millió hordót mutattak.

A 2000-ben Pekingben alapított Sinopec, Kína második legnagyobb olaj- és gáztermelő vállalata, s Ázsia legnagyobb olajfinomítója rendkívül aktív Afrikában és a Közel-Keleten. Nemrégiben az amerikai Marathon Oil Corp. vállalattól megvásárolta egy angolai tengeri olajmező tulajdonrészének 10 százalékát 1,52 milliárd dollárért. 2011-ben 5 százalékot vett meg a francia Totaltól. Nigériában pedig 2,5 milliárd dollár készpénzért megvették a Total 20 százalékos részesedését egy helyi olajvállalatban.

A múlt hónapban megjelent hír szerint a Kínai Fejlesztési Bank 188 millió dollár hitelt folyósított a Sinopecnek egy ghánai gázberuházási projektre.

A kínai vállalat nem régen tette közzé első féléves jelentését, ami szerint az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 24 százalékkal növelte a nyereségét. A cég Észak-Amerikában, Indonéziában is terjeszkedik, s Afrika mellett például Szaúd-Arábiában is tervei vannak. A Sinopec Group korábban jelezte, az évtized közepéig meg kívánja duplázni külföldi termelését.

(MTI, fotó: www.bloomberg.com)

[box type="note"]

Továbbra is a Sinopec a legnagyobb vállalat Kínában

Bevétele alapján az idén is a legnagyobb állami tulajdonban lévő cég, az olajipari óriás Sinopec vezeti a kínai vállalatok ötszázas listáját, amelynek legnagyobbjai közt az olajipari cégek mellett a bankszektor szereplői dominálnak.

A legnagyobb kínai vállalatok évente összeállított, 2013-as rangsorát a hétvégén mutatta be a Kínai Vállalatok Szövetsége és a Kínai Vállalatvezetők Szövetsége. A kínai nagyokat éves bevételük alapján rangsoroló listát kilencedik éve a Sinopec vezeti, amely a statisztikák szerint 2012 során 2,83 ezer milliárd jüant (105 ezer milliárd forint) könyvelhetett el. Ettől nem sokkal maradtak el a nemzeti olajtársaság, a CNPC bevételei, az ezüstérmes összesen 2,68 ezer milliárd jüant (99 ezer milliárd forint) bevételt ért el tavaly.
A lista első tíz helyét kivétel nélkül állami tulajdonban lévő cégek foglalják el, így azon a négy legnagyobb kínai bank – a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Kínai Építési Bank, a Kínai Mezőgazdasági Bank és a Bank of China -, a nemzeti energiatársaság, az állami építőipari társaság, a China Mobile telefontársaság, valamint a harmadik számú olajcég, a CNOOC található meg.
Az ötszázas lista végét a Tiencsin Textil Csoport zárja, 19,87 milliárd jüanos (735 milliárd forint) tavalyi bevételével.
A rangsor szerint a legnagyobb ötszáz kínai cég 62 százaléka van többségi állami tulajdonban, ezek a teljes lista bevételének 82 százalékát adják, míg a sorba összesen 190 magáncég került be. A listázott cégek összbevétele meghaladta az 50 ezer milliárd jüant (1850 ezer milliárd forint), amely 11,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A statisztikák ugyanakkor arra is rámutatnak: a vállalatok bevételének növekedése jelentős mértékben lelassult: 2011 és 2012 között még 23,6 százalékkal tudott bővülni. A lassulásért elsősorban a gazdaság általános lassulása okolható – véli a jelentés. A felmérés azt is kiemeli: a cégek közel fele, 216 vállalat számolt be profitjának csökkenéséről 2012 során, míg 43 közülük veszteséges volt.[/box]

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Fiktív változás 2020/10/23
    A légköri helyzet változik ugyan szombatra nálunk is, de ezt csak részlegesen lehet érezni. Az északi területeken, már pénteken is több helyen felhős, ködös hűvös idő volt, így ott ez a front szinte észrevétlen marad, de a déli megyékben sem csökken túlságosan a hőmérséklet. Az enyhe őszi idő később is folytatódik.
  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése ellenére Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]