Címlap Magyarország

Tiszavirágzás 2014 – Összefoglaló

2014 nem szokványos év, erre szerintem már sokan felfigyeltek. Valahogy másképpen alakult az időjárás, mint ahogyan megszoktuk.

A tél szokatlanul enyhe volt, szinte alig voltak fagyos napok és a tavasz is az átlagnál melegebb. Viszont a május a szokásosnál hidegebb és csapadékosabb volt. Ezt figyelve többen azt gondoltuk, hogy előbb jönnek kedvenceink a tiszavirágok. A mögöttünk lévő pár évben mindenféle teóriát állítottunk fel a tiszavirágzást befolyásoló fő tényezőkről. Ezek addig voltak jók, míg a következő év tiszavirágzás történései sarokba nem dobatták velünk a „biztos tippet”. Minden év más! A mögöttünk lévő 7 év ezt mondatja velünk! A teóriák sem voltak haszontalanok, mert segítenek megérteni, hogy nem a mi emberi észjárásunk szerinti logikával élik a tiszavirágok az életüket. Szép lassan áll össze valamilyen kép, amiből persze biztosan fog hiányozni néhány mozaik, melyet a jövőben kell beillesztenünk.

Szokásom szerint június elejétől minden nap este a szokásos helyen a Tiszainokai révnél figyelem a vizet. Voltak évek, amikor megtréfált már a későbbre várt virágzás. 2007-ben már június 7-én elindult, és alig volt idő az első meghívók kiküldésére. Az első hím tiszavirágok június 4-én jelenetek meg. Összesen az este folyamán 8-at számoltam meg, de lehet, hogy csak 7 volt a kikötő egész területén. A következő este 5-én egyetlen darabot sem láttam. Pénteken 6-án kenuval mentünk közelebb az ismert jó virágzó zónákhoz és összesen 20 darabot sikerült összeszámolni. Szombaton-vasárnap (7-8) egyetlen darabot sem láttam. Hétfőn (9) megint nem volt egy darab sem. Kedden (10) motorcsónakkal egészen a nagyrévi kompig mentünk fel a természetvédelmi őr kollegámmal, Sallai Zoltánnal.

Helyenként megindult elég szépen az elővirágzás, kb. olyan tízezer körüli repülést tapasztaltunk, de visszatérve Tiszainokára szinte elhanyagolható volt a tiszavirágok megjelenése. Néhány száz darab hím lézengett. Az járt a fejemben, hogy valami történt, és az idén be fog következni a rémálom, ami a fejünk felett lebeg állandóan, hogy valamilyen oknál fogva elmarad ez a természeti jelenség. Örök kérdés számomra és a mögöttem álló kis csapat számára, hogy mikor lehet Önök számára a meghívókat kiküldeni. Többen dugjuk össze a fejünket és egyszer csak dönteni kell.

A keddi jelenség után nem láttam indokoltnak a riasztást. Várjunk még egy napot! Persze, most amikor ezeket a sorokat írom és ismerem a napok történéseit, már tudom, hogy hamarabb ki kellett volna küldeni. Viszont ott van a dilemma, mi lesz, ha mégis nem történik semmi. Akkor kapták meg az első levelünket. Azt írtuk, hogy péntek, szombat, és vasárnapi napokon lesz a meghirdetett Tiszavirág túra. 11-én, szerdán a szokványos időben, este, az előző évek tapasztalatai alapján kb. fél hat tájékán vártuk az első megjelenéseket, de nem történt szinte semmi, majd 7 óra körül életem legnagyobb tiszavirágzása kezdődött el. Sajnos Önök nélkül! Ennyire elővirágzás nélküli fővirágzást még soha nem tapasztaltam.

Lassan 30 éve, hogy szinte minden tiszavirágzást láttam, de ilyet még a szemem nem látott. A parti zónában, ahol a hím tiszavirágok mozognak, nem lehetett látni a vizet. Egy nagy sárga szőnyeg volt a belátható kb. két kilométeres partszakasz. A napi csúcson a folyó középső tiszavirág-lány zónájában, pedig bekövetkezett a felhősödés, ami azt jelenti, hogy a másik partot alig lehetett látni. Sallai Zoli kollégám motorcsónakkal jött le, azt tervezgette, hogy a nagyrévi kompig mennek fel, de nem jutott odáig. Pár száz méterrel a Tiszainokai kikötő fölött megálltak és nem tudtak a látványtól tovább menni. Olyannyira magával ragadott bennünket ez a nagy rajzás, hogy még a fényképezőgépünket is alig vettük elő. Becslésem szerint több milliós egyedszámmal röpültek. Csak néztünk ki a fejünkből. Ezt a mondatot próbáltam megfogalmazni szebben, de egyszerűen csak ezek a szavak írják le mi történt velünk. A nap végén ki kellett egy korrigáló levelet küldeni, hogy aki tud, jöjjön el a következő csütörtöki napon. Egyébként azt is meg szeretném itt említeni, hogy az első levelünk kiküldése után a természetfotósok és az újságoknak fotózók már szerdán ott voltak.

A megérzésük bejött! Az éjszaka elküldött második elektronikus levél hatására csütörtökön (12-én) kb. 40-en tudtak eljönni. A kezdet most is kb. este 7 körül kezdődött és fél kilenc tájékán ért véget. A repülő egyedek száma nem érte el az előző napit, de még így is a millió fölött volt. Akik látták, elmondásuk szerint nagyon nagy élmény volt. (Nekünk is). Pénteken (13-án) egyedszámban teljesen hasonló milliós nagyságrendű volt a tiszavirágok megjelenése és a túrázók száma is (104 fő). Szombaton (14-én) szombaton a három nap fővirágzás után még látványos százezres nagyságot elérő utóvirágzásba következett be. A napi csúcson még összeálltak a virágformák a hímek és a nőegyedek találkozásakor, de láthatóan mind a két zónában csökkent az egyedszám. 101 túrázóval indulhatott a túra.

Vasárnap (15-én) is voltak még tiszavirágzásra elszánt túrázók (36-an). Annak ellenére, hogy felhívtuk a figyelmüket, hogy ezen a napon már szinte biztosan eléggé csökkent létszámmal kell számolni. Ennek ellenére a nagyon lelkes csapat a kisebb létszámnak is nagyon tudott örülni, és tán az ő kedvükért úgy 8 óra környékén a tiszavirágok egy rövid időre még mutattak valamit az előző napok „forró hangulatából”.

Megemlíteném, hogy minden este, a nap befejezéseként, nagy népszerűségnek örvendett a szalonnasütés. Eltérően az előző évektől az idén alig akadt olyan, aki igénybe vette volna a gépkocsis felvezetésemet. Szinte mindenki gyalog akart menni. Szeretném, ha tudnák, hogy a túra előkészítésében évek óta nagy szerepet vállal a Magyar Turizmus ZRT. Ez év május közepén a vezető médiumok részt vételével jártak nálunk. Ennek köszönhetően több hírportálon, magazinban olvashattak a tiszavirágzásról. A jövőben is szeretnénk folytatni a túrák szervezését.

A szervező kis csapatot is örömmel tölti el, hogy megtaláltuk azt az értesítési formát, mellyel gyorsan és hatékonyan tudunk önökkel kommunikálni. Nem tettünk le az első években megszokott kishajós vízre szállásról sem. Az idén új üzemeltetője van a kikötőnek, aki komolyan jelezte a velünk való együttműködést, de sajnos az idén még nem tudta a rendszert működésbe hozni. Ennek ellenére abban reménykedünk, hogy az idén is sokuk számára sikerült életre szóló emléket és élményt szerezni, és felkelteni az érdeklődésüket erre a nem mindennapi értékekkel rendelkező kistájra. Ha tehetik, tervezzenek úgy, hogy minden este láthassák ezt a csodát, és napközben fedezzék fel a Tiszazugot. (www.tiszazug.hu)

Adatbázisunk az évek alatt kb. 3500 címmel gazdagodott. Csak azoknak küldünk értesítést, akik nem mondták le az értesítő levelinket. Ha valaki nem szeretné tovább kapni a beszámolóinkat, értesítéseinket, csak egy levélben jelezze.

Tiszakürt, 2014. június 19.

Tálas László TTSZ elnök

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.