A csapat (Forrás: hirado.hu)
Címlap Földrajztanítás Magyarország

Magyar éremeső a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpián

Augusztusban 47 ország 4-4 diákja mérte össze földrajzi tudását Pekingben a Nemzetközi Földrajzi Olimpián.

A legfényesebben Csontos Gábor (Szekszárdi Garay János Gimnázium) ezüstérme csillog, de nem sokkal maradtak el tőle a többiek sem: Stein Ármin Krisztián (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium), Steenhuis Nathaniel (Pécsi Janus Pannonius Gimnázium) valamint Kovács Eszter (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), akik mindhárman bronzérmet szereztek. A csapat vezetője dr. Trócsányi András egyetemi docens, a verseny hazai koordinátora Bálint Dóra doktorandusz volt.

Az angol nyelvű verseny első fordulójában komplex kérdésekre kellett rövidebb-hosszabb válaszokat megfogalmazniuk. A terepi feladatok voltak a legizgalmasabbak.

Először egy kereszteződésbe vitték el őket, ahol a forgalomszámlálás elvégzése után és háttéranyagok birtokában kellett egy, a közlekedés fenntarthatóságát, használhatóságát növelő tanulmányt készíteniük.

A feladat második elemében egy lakópark zöldövezetének fejlesztését kellett kidolgozniuk, szintén a fenntarthatóság és az élhetőség javításának szem előtt tartásával. Stein Ármin kiemelte, a tervezés során arra is figyelniük kellett, hogy európai helyett „ázsiai fejjel” gondolkodjanak.

Ezt is elolvasom:
Kiszabadulhat a Tienanmen téri diáklázadások börtönben lévő utolsó elítéltje

Az utolsó feladat során egy meglehetősen ingadozó vízállású folyó partján kialakított rekreációs övezetet kellett fejleszteniük, beleszámítva a vízállás egyenletessé tételének megoldását is.

Még a verseny előtt össze kellett állítaniuk egy bemutatót egy magyar találmányról, amihez témául a Rubik kockát választották, valamint készíteniük kellett egy plakátot, amely Magyarország egyik jó városfejlesztési tervét ismerteti. A diákok Szolnokot mutatták be. Ármin hangsúlyozta, nagyon büszkék rá, hogy ez a poszter azok között kapott helyet, amelyeket kiállítottak az , az olimpiát szervező Nemzetközi Földrajzi Unió kongresszusán, amelyen a világ legjobb szakemberei vesznek részt.

Új szemlélet kellene az oktatásban

A világversenyen hazánk évek óta jól szerepel, noha a háttér nem ideális, főleg annak tükrében, hogy Szingapúrban külön iskola foglalkozik az egész tanévben a diákok felkészítésével. Az egyik probléma az oktatókra ráerőltetett ténycentrikus szemlélet, a másik pedig az földrajzórák számának folyamatos csökkenése. Stein Ármin meglátása szerint is mostohagyermek a magyar oktatási rendszerben a földrajz, noha ma az egyik leglényegesebb tantárgynak kellene lennie. Persze nem a mai oktatási formában, hanem az angolszász országokban elterjedt gyakorlat szerint, ahol mindössze a tananyag harmada épül a tényekre, a fennmaradó rész az összefüggésekre világít rá, a logikus gondolkodást fejleszti.

Ezt is elolvasom:
Nemzetközi földrajzi versenyeken elért magyar sikerek

A diákok szabadidejükben megismerték az ország egy kis szeletét is. A verseny hat napja alatt jártak a Tiltott Városban, a Mennyei Béke terén, a Nyári Palotában, a Nagy Falon és az olimpiai faluban. Eljutottak egy kínai piacra is, ahol a szűk utcákban minden volt, amit csak el lehet képzelni: skorpiók, sáskák, tengeri csillagok, csikóhalak, minden színben és formában, élve és sütésre készen. A verseny után négynapos túrát is szerveztek a fiataloknak. Jártak Hszianban, Kína egykori fővárosában. Ez volt az első település a világon, amelynek lakosságszáma meghaladta az egymilliót.

Megnézték az agyaghadsereget, és eljutottak a Hua Shan hegyre, bolygónk egyik legveszélyesebb turista látványosságára, ahol biztosítás nélkül, szédítő magasban lehet lélekvesztőnek tűnő lépcsőkön és létrákon haladni.
Mint azt az ifjú egyetemista elmondta, hatalmas élményben volt részük, amely szélesítette látókörüket, hogy jobban megértsék az őket körülvevő környezet, a világ működésének rendjét, összefüggéseit.

Ezt is elolvasom:
Kína véget vet az egykepolitikának

A PTE Földrajzi Intézetében készültek

A hazai fordulók a HunGeoContest verseny keretében zajlottak, amelynek főszervezője a Pécsi Tudományegyetem. A háromfordulós versenyen legjobban teljesítő négy fiatal mehetett a döntőre, miután még egy egyhetes felkészítésen vettek részt a PTE Földrajzi Intézetében. Kísérőjük dr. Tócsányi András volt.

(Forrás: teol.hu, hirado.hu)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Rekordkísérlet 2021/01/17
    Az észak felől fölénk érkező fagyos levegő nyugalomba jut térségünkben, így valószínűleg a mai lesz a leghidegebb éjszaka (na, nem a mérések kezdete óta, pusztán) a hétvégi hideg időszakban. Utána pedig már az Atlanti-óceán felől érkező, enyhe léghullámok alakítják időjárásunkat.
  • Reszkessetek! - hidegbetörés 2021/01/16
    A következő két éjszaka is hidegnek ígérkezik, ám már látni a fagyos időszak végét, ugyanis a jövőhéten nyugat felől több hullámban érkezik fölénk enyhébb levegő.