Címlap Magyarország

Hetekig nem várható nagy lehűlés – jégbor sem lesz

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias időre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximumhőmérséklettel.
[row cols_nr=”2″] [col size=”9″]

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias időre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximumhőmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentős lehűlés Magyarországon.

Az országos, középtávú előrejelzés szerint pénteken az ország nagy részén a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd délután megvastagszik a felhőzet. Reggel északkeleten még előfordulhat szitálás, gyenge ónos eső. Napközben nem valószínű csapadék, az esti óráktól azonban észak felől egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. Emellett többfelé megélénkül, északnyugaton meg is erősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, de a hajnali órákban enyhébb idő lesz. A legmagasabb hőmérséklet általában plusz 7 és plusz 13 fok között valószínű, csak északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elsősorban északon, északkeleten várható eső. Néhol megélénkül a szél, északnyugaton egy-egy erősebb széllökésre is számítani lehet. A minimumhőmérséklet plusz 1 és plusz 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 8 és plusz 14 fok között alakul.

Vasárnap eleinte – a viszonylag sok felhő mellett – napos időszakok is lehetnek, estefelé már erősen felhős vagy borult lesz az ég. Estétől egyre többfelé várható eső, zápor. Helyenként megerősödik a szél. A leghidegebb órákban plusz 2 és plusz 8 fok között alakul a hőmérséklet. Nappal 8-15 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Bonta Imre hozzátette: a jövő hét közepére lassan csökken a hőmérséklet. A 30 napos időtávra szóló – ezzel együtt bizonytalanabb – előrejelzés szerint január végén és február első napjaiban is az átlagosnál némileg magasabb vagy átlag körüli hőmérsékletre lesz kilátás. Az eső mellett pedig havas eső, is eshet.
Az Európai Középtávú Előrejelző Központ modelljei szerint térségünkben február közepéig nem várható jelentős lehűlés.

Bonta Imre ugyanakkor arra is kitért, hogy az enyhe tél nem mondható általánosnak az egész kontinensen. Észak-Európában, valamint Kelet-Európa északi részén például komoly tél van, több helyen még nappal sem emelkedik mínusz 10 fok fölé a hőmérséklet.

A legfrissebb európai helyzetjelentés szerint a Skandináv-félszigettől a Kárpát-medencén át egészen a Földközi-tenger középső medencéjéig anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A felsorolt tájakon napos, és erősen felhős, párás, néhol tartósabban ködös területek egyaránt előfordulnak, helyenként szitálás, hószállingózás is kialakul. A Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon miatt Nyugat-Európa nagy részén erősen felhős, csapadékos, de az ilyenkor megszokottnál továbbra is enyhébb az idő.

A Kelet-európai-síkság fölött is ciklon és a hozzá tartózó front határozza meg az időjárást. Ott is sok a felhő, és több helyen esik az eső, az északabbi tájakon havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton és délen többnyire plusz 8 és plusz 16, a középső vidékeken plusz 2 és plusz 7 fok között változik. A leghidegebb a kontinens északi területén van, ott napközben is mindössze mínusz 8 és mínusz 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet, sőt Finnország északi részén mínusz 20, mínusz 25 fok is előfordul.

[/col] [col size=”3″]
Enyhe tél - Nem lesz jégbor Badacsony környékén
Jégbor készítésére szánt olaszrizling ültetvény Badacsonyörsön

Az évek óta tartó enyhe időjárás miatt a Badacsony környéki boros gazdák nem tudnak jégbornak való szőlőt szüretelni, mivel azt fagypont alatti hőmérsékleten kell leszedni. A környéken utoljára 2010-ben tudtak jégbort készíteni. Az időjárás miatt a szőlősgazdák tetemes károkra számítanak.MTI Fotó: Nagy Lajos

[/col] [/row]
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.