Magyarország Világjáró, világlátó

A földtudományi természeti értékek napját tartják szombaton országszerte

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

A geotóp napon Pécsett a résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és a Havi-hegy környezetében, ingyenesen látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot, vezetett bemutatón tekinthetik meg a megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes Pintér-kertet, ahol derült idő esetén távcsöves napbemutató is lesz.

Fertőrákoson bányabejáráson, ásványbemutatón és ősmaradványgyűjtésen vehetnek részt az érdeklődők, Salgótarjánban a Novohrad-Nógrád Geopark területén kialakított új tanösvényeken kirándulva ismerhetik meg a területet jellemző folyamatokat, a szén keletkezésétől a bazaltbányászaton át az eróziós tevékenységig.

Csólyospáloson a réti mészkő feltárását, bányászatát bemutató tanösvényen, Cserépfalun az Ördögtorony-tanösvényen, Tihanyban a Lóczy-tanösvényen tehetnek szakvezetéses túrát az érdeklődők. Aggteleken és Jósvafőn a karsztos felszínformákkal, Mindszentkállán a Hajagos bazaltcsodáival ismerkedhetnek meg a geotúra résztvevői.

A Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közös szervezésben rendezi meg a programokat. A geotóp (a Gea/Föld és toposz/hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.

(MTI, fotó: FM)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.