Magyarország Világjáró, világlátó

A földtudományi természeti értékek napját tartják szombaton országszerte

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

Bányabejárás, geotúra szakvezetéssel és távcsöves napbemutató is várja az érdeklődőket szombaton a földtudományi természeti értékek napján országszerte.

A geotóp napon Pécsett a résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és a Havi-hegy környezetében, ingyenesen látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot, vezetett bemutatón tekinthetik meg a megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes Pintér-kertet, ahol derült idő esetén távcsöves napbemutató is lesz.

Fertőrákoson bányabejáráson, ásványbemutatón és ősmaradványgyűjtésen vehetnek részt az érdeklődők, Salgótarjánban a Novohrad-Nógrád Geopark területén kialakított új tanösvényeken kirándulva ismerhetik meg a területet jellemző folyamatokat, a szén keletkezésétől a bazaltbányászaton át az eróziós tevékenységig.

Csólyospáloson a réti mészkő feltárását, bányászatát bemutató tanösvényen, Cserépfalun az Ördögtorony-tanösvényen, Tihanyban a Lóczy-tanösvényen tehetnek szakvezetéses túrát az érdeklődők. Aggteleken és Jósvafőn a karsztos felszínformákkal, Mindszentkállán a Hajagos bazaltcsodáival ismerkedhetnek meg a geotúra résztvevői.

Ezt is elolvasom:
Próbamérések földradarral a Miskolci Egyetem parkjában

A Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közös szervezésben rendezi meg a programokat. A geotóp (a Gea/Föld és toposz/hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.

(MTI, fotó: FM)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Aktív légkör 2021/04/20
    Továbbra is labilis a légkör fölöttünk. A gomolyfelhőkből ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Nagyon közel leszünk a 20 fokhoz.
  • Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében 2021/04/20
    António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. […]