Globális problémák, fenntartható fejlődés

A nagyvárosi hősziget

A 2010. szeptember 15-én készült műholdképen New York Queens városrészt látjuk.

Nyár közepén a sötét háztetők fölött a hőmérséklet elérheti a 77-82 °C-ot. A városokban tehát jóval magasabb a hőmérséklet, mint a környező területeken. Stuart Gaffin a Columbia Egyetemen munkatársa évek óta dolgozik azon, hogyan lehetne a nagyvárosi hősziget mértékét csökkenteni.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint Gaffin és munkatársai a fekete, fehér, és a “zöld” (növényzettel borított) tetők felszíni hőmérsékletét vizsgálták és megállapították, hogy a fekete tető fölötti levegő akár 30°-kal lehet melegebb, mint a zöld vagy fehér tető fölötti levegő hőmérséklete.

Próbálkoztak azzal is, hogy növényeket telepítenek a háztetőkre, azonban mégis a legegyszerűbbnek tűnő megoldással csökkenthető drasztikusan a tetők fölötti hőmérséklet: ha növelik a tetők albedóját, azaz sugárzást visszaverő tulajdonságát. Köztudott, hogy a fehér felszín a sugarak 80%-át is visszaveri, így ha a fekete háztetőt fehérre festik, akkor a fehér tető fölötti hőmérséklet 24°C-kal is csökken.

Ezt is elolvasom:
São Paulo a világ egyik legnagyobb agglomerációja

A városi háztetők hagyományosan fekete (sötét) színűek, mert az anyaguk vízálló, kemény, ellenálló aszfalt és kátrány tartalmú, és a legkönnyebben alkalmazhatók bonyolult tetőtéri szerkezetek megépítésére is.

nagyvarosi_hosziget1
A diagram a különböző színű háztetők hőmérséklete közötti különbséget mutatja 2010 augusztus elején.

Az ábra görbéinek jelentése:
fekete vonal: sötét/fekete háztető fölötti hőmérséklet
szürke vonal: fehér háztető fölötti hőmérséklet
zöld vonal: növényzettel fedett háztető fölötti hőmérséklet
kék vonal: a levegő hőmérséklete

nagyvarosi_hosziget2
A nagyváros fölötti levegő hőmérsékletének változása a belvárostól a város széle felé haladva

http://www.nasa.gov/mission_pages/terra/news/heat-islands.html


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.
  • Az OMSZ átáll az 1991–2020-as éghajlati normál használatára 2021/04/22
    Éghajlati visszatekintőinkben és más éghajlati leírásainkban az aktuális jellemzőket mindig 30 éves időszakok átlagaihoz, a klímanormálokhoz viszonyítjuk, segítségükkel határozzuk meg a hazánk területén, illetve az egyes településeken megszokottnak mondható éghajlati jellemzőket. Mivel 2020-szal újabb évtized zárult, mostantól az 1991–2020-as időszakot tekintjük alapnak. A "sokéves átlag" és a "szokásos" ezentúl ezt az időszakot jelenti írásainkban. Tanulmányunkban […]