Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

A városépítést szolgáló hegyrombolás veszélyeire figyelmeztetnek kínai szakemberek

A kínai városok terjeszkedését szolgáló, példátlan mértékű hegyrombolás környezeti káraira figyelmeztetnek helyi szakemberek.

A Chang’an Egyetem kutatói szerint a hegycsúcsok elhordása levegő- és vízszennyezéssel jár, valamint talajeróziót és áradást okoz. Az intézményben dolgozó Pej-jüe Li szerint mivel ehhez hasonló talajhasznosító projektekre még nem volt példa a világon, ezért útmutatók sem állnak rendelkezésre.

Az ország gazdasági növekedésével párhuzamosan a kínai városok is gyorsan terjeszkednek, és a fejlesztésekhez szükséges talaj biztosításának egyik módja a hegyek elhordása. Kína lakosságának nagyjából egyötöde él hegyekkel borított területeken. Országszerte ez idáig több tucat hegycsúcsot hordtak el. A kitermelt földet és követ a völgyek feltöltésére használják, amivel eddig több száz négyzetkilométernyi sík területet nyertek.

A szakemberek szerint a bányaiparban is élnek olykor a hegycsúcsok elhordásának gyakorlatával, különösen az Egyesült Államokban, ám a Kínában tapasztalt mérték példa nélkülinek számít a világon. A kutatók szerint az eljárás során porrészecskék kerülnek a légkörbe, beszennyezve a vízi utakat, földcsuszamlást és áradást okozva, valamint veszélyeztetve a növény- és állatvilágot.

Ezt is elolvasom:
Kínában elkészült a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve

A lelapított földterület továbbá alkalmatlan lehet építkezésre. “Az ilyen típusú puha talajok besüppedhetnek, amikor nedvesek, szerkezeti összeomlást okozva. Az ilyen területeken való építkezés meglehetősen veszélyes, és nagyon sok időbe telhet, amíg a talaj szilárddá válik” – idézte a szakembert a BBC News.

A kutatók szerint a kínai kormánynak hazai és nemzetközi szakértőkkel együttműködve kellene kiértékelnie a lehetséges kockázatokat, mielőtt folytatná a munkálatokat.
A szakemberek a Nature című folyóiratban foglalták össze aggodalmaikat.
(http://www.bbc.com/news/science-environment-27702401)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.
  • Az OMSZ átáll az 1991–2020-as éghajlati normál használatára 2021/04/22
    Éghajlati visszatekintőinkben és más éghajlati leírásainkban az aktuális jellemzőket mindig 30 éves időszakok átlagaihoz, a klímanormálokhoz viszonyítjuk, segítségükkel határozzuk meg a hazánk területén, illetve az egyes településeken megszokottnak mondható éghajlati jellemzőket. Mivel 2020-szal újabb évtized zárult, mostantól az 1991–2020-as időszakot tekintjük alapnak. A "sokéves átlag" és a "szokásos" ezentúl ezt az időszakot jelenti írásainkban. Tanulmányunkban […]