Ázsia és Ausztrália Globális problémák, fenntartható fejlődés

A városépítést szolgáló hegyrombolás veszélyeire figyelmeztetnek kínai szakemberek

A kínai városok terjeszkedését szolgáló, példátlan mértékű hegyrombolás környezeti káraira figyelmeztetnek helyi szakemberek.

A Chang’an Egyetem kutatói szerint a hegycsúcsok elhordása levegő- és vízszennyezéssel jár, valamint talajeróziót és áradást okoz. Az intézményben dolgozó Pej-jüe Li szerint mivel ehhez hasonló talajhasznosító projektekre még nem volt példa a világon, ezért útmutatók sem állnak rendelkezésre.

Az ország gazdasági növekedésével párhuzamosan a kínai városok is gyorsan terjeszkednek, és a fejlesztésekhez szükséges talaj biztosításának egyik módja a hegyek elhordása. Kína lakosságának nagyjából egyötöde él hegyekkel borított területeken. Országszerte ez idáig több tucat hegycsúcsot hordtak el. A kitermelt földet és követ a völgyek feltöltésére használják, amivel eddig több száz négyzetkilométernyi sík területet nyertek.

A szakemberek szerint a bányaiparban is élnek olykor a hegycsúcsok elhordásának gyakorlatával, különösen az Egyesült Államokban, ám a Kínában tapasztalt mérték példa nélkülinek számít a világon. A kutatók szerint az eljárás során porrészecskék kerülnek a légkörbe, beszennyezve a vízi utakat, földcsuszamlást és áradást okozva, valamint veszélyeztetve a növény- és állatvilágot.

A lelapított földterület továbbá alkalmatlan lehet építkezésre. „Az ilyen típusú puha talajok besüppedhetnek, amikor nedvesek, szerkezeti összeomlást okozva. Az ilyen területeken való építkezés meglehetősen veszélyes, és nagyon sok időbe telhet, amíg a talaj szilárddá válik” – idézte a szakembert a BBC News.

A kutatók szerint a kínai kormánynak hazai és nemzetközi szakértőkkel együttműködve kellene kiértékelnie a lehetséges kockázatokat, mielőtt folytatná a munkálatokat.
A szakemberek a Nature című folyóiratban foglalták össze aggodalmaikat.
(http://www.bbc.com/news/science-environment-27702401)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.