Éghajlatváltozás Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mi az a karbonsemlegesség?

A veszélyeztetett Kiribati (forrás: https://www.wired.co.uk)
Világszerte olvadnak a gleccserek és a sarki jégtakarók, a Föld átlaghőmérséklete 1906 és 2005 között +0,74°C-kal emelkedett, a tengerszint emelkedése miatt a csendes-óceáni Kiribatinak már van „migrációs” terve, ennek ellenére Csehország, Lengyelország és Magyarország megvétózta azt a célkitűzést, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re karbonsemlegessé kellene válnia. De mi a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség lényege, hogy valamely gazdasági tevékenység vagy egy egyén életmódja olyan, hogy a legminimálisabbra csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, de a karbonkibocsátást is kiegyenlíti.

Karbonsemleges lehet egy termék, szolgáltatás, ha az előállítással, tevékenységgel járó karbonkibocsátásokat ellentételezik, kiegyenlítik.

A karbonkibocsátás kiegyenlítése történhet olyan zöld projektek támogatásával, önkéntes karbonkreditek megvásárlásával, amelyek igazoltan üvegházgáz-kibocsátás nélkül valósulnak meg.

A projektek megvalósulása nélkül jobban nőne, vagy nem is csökkenne a légkörben az üvegházgázok koncentrációja. A karbonkibocsátás csökkentése általában olyan megújuló energiás (szél-, víz- biomassza és naperőművek stb.) projektek révén történhet, amelyek fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) felhasználást váltanak ki. A metánkibocsátások elkerülhetőek például hulladékgazdálkodási technológiaváltással vagy műtrágyahasználat kiváltásával.

A kibocsátott szén-dioxid megköthető például talajművelési technológia megváltoztatásával, erdősítéssel, de a családtervezés elterjesztésére (fogamzásgátlás) irányuló projektek révén is.

Ahány tonna üvegházhatású gáz kibocsátástól óvta meg egy zöld projekt a környezetet, annyi darab karbonkredit kerülhet a projekt birtokába. A karbonkredit megvásárlásával támogatható a zöld projekt működése.

A karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását jelzi.

Segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális éghajlatváltozáshoz.

A karbonlábnyom (szénlábnyom) azt mutatja meg, hogy valamely gazdasági tevékenység, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa során mennyi üvegházgáz kerül a levegőbe. Ezt nevezik karbonkibocsátásnak. A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti. Minden üvegházgáz-kibocsátást tonna szén-dioxid egyenértékben (tCO2e) számolnak, ami egyben a karbonlábnyom (szénlábnyom) mértékegysége is.

Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért negatív hatás. Vállalatok és egyének esetében rendszerint 1 éves időszakra számolnak karbonlábnyomot. Karbonlábnyomot meghatározhatják rendezvényre, utazásra, szolgáltatásra vagy akár társadalomra, gazdaságra vonatkozóan is.

Magyarországon az egy főre jutó karbonlábnyom 4,2 tonna szén-dioxid egyenérték/fő a Világbank adatai szerint.

FRISSÍTÉS

A döntés indoklása:
https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/weberek-elbuktak-a-magyar-emberek-nem-akartak-oket

(forrás: https://karbonsemlegesseg.cf/)

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Fiktív változás 2020/10/23
    A légköri helyzet változik ugyan szombatra nálunk is, de ezt csak részlegesen lehet érezni. Az északi területeken, már pénteken is több helyen felhős, ködös hűvös idő volt, így ott ez a front szinte észrevétlen marad, de a déli megyékben sem csökken túlságosan a hőmérséklet. Az enyhe őszi idő később is folytatódik.
  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése mellett Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]