Éghajlatváltozás Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mi az a karbonsemlegesség?

A veszélyeztetett Kiribati (forrás: https://www.wired.co.uk)
Világszerte olvadnak a gleccserek és a sarki jégtakarók, a Föld átlaghőmérséklete 1906 és 2005 között +0,74°C-kal emelkedett, a tengerszint emelkedése miatt a csendes-óceáni Kiribatinak már van „migrációs” terve, ennek ellenére Csehország, Lengyelország és Magyarország megvétózta azt a célkitűzést, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re karbonsemlegessé kellene válnia. De mi a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség lényege, hogy valamely gazdasági tevékenység vagy egy egyén életmódja olyan, hogy a legminimálisabbra csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, de a karbonkibocsátást is kiegyenlíti.

Karbonsemleges lehet egy termék, szolgáltatás, ha az előállítással, tevékenységgel járó karbonkibocsátásokat ellentételezik, kiegyenlítik.

A karbonkibocsátás kiegyenlítése történhet olyan zöld projektek támogatásával, önkéntes karbonkreditek megvásárlásával, amelyek igazoltan üvegházgáz-kibocsátás nélkül valósulnak meg.

A projektek megvalósulása nélkül jobban nőne, vagy nem is csökkenne a légkörben az üvegházgázok koncentrációja. A karbonkibocsátás csökkentése általában olyan megújuló energiás (szél-, víz- biomassza és naperőművek stb.) projektek révén történhet, amelyek fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) felhasználást váltanak ki. A metánkibocsátások elkerülhetőek például hulladékgazdálkodási technológiaváltással vagy műtrágyahasználat kiváltásával.

A kibocsátott szén-dioxid megköthető például talajművelési technológia megváltoztatásával, erdősítéssel, de a családtervezés elterjesztésére (fogamzásgátlás) irányuló projektek révén is.

Ahány tonna üvegházhatású gáz kibocsátástól óvta meg egy zöld projekt a környezetet, annyi darab karbonkredit kerülhet a projekt birtokába. A karbonkredit megvásárlásával támogatható a zöld projekt működése.

A karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását jelzi.

Segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális éghajlatváltozáshoz.

A karbonlábnyom (szénlábnyom) azt mutatja meg, hogy valamely gazdasági tevékenység, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa során mennyi üvegházgáz kerül a levegőbe. Ezt nevezik karbonkibocsátásnak. A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti. Minden üvegházgáz-kibocsátást tonna szén-dioxid egyenértékben (tCO2e) számolnak, ami egyben a karbonlábnyom (szénlábnyom) mértékegysége is.

Minél nagyobb a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért negatív hatás. Vállalatok és egyének esetében rendszerint 1 éves időszakra számolnak karbonlábnyomot. Karbonlábnyomot meghatározhatják rendezvényre, utazásra, szolgáltatásra vagy akár társadalomra, gazdaságra vonatkozóan is.

Magyarországon az egy főre jutó karbonlábnyom 4,2 tonna szén-dioxid egyenérték/fő a Világbank adatai szerint.

FRISSÍTÉS

A döntés indoklása:
https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/weberek-elbuktak-a-magyar-emberek-nem-akartak-oket

(forrás: https://karbonsemlegesseg.cf/)

Facebook hozzászólás

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Tudná 300 Ft-tal támogatni magazinunkat?

A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, hogy támogassa 300 Ft-tal a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

Powered by Theme Mason

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Kiránduló idő lenne 2020/03/28
    Vasárnap is kimozdulásra csábít majd az idő, de ha így is döntünk, kerüljük a közkedvelt helyeket. A napos, meleg, záporokkal tarkított időnek hétfőn egy hidegfront vet véget, utána komoly hajnali fagyok várhatók.
  • Pörgettyű 2020/03/27
    A hétvégén egy hidegcsepp hatására a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan záporok is kialakulhatnak. A jövő hét elején azonban ennél markánsabb változásra számíthatunk, ugyanis érkezik egy hidegfront.