Globális problémák, fenntartható fejlődés

Mekkora a vízlábnyomod?

A képen látható hamburger előállításához 2400 liter vízre van szükség! Hallottál már a virtuális vízről? Számítsd ki a vízlábnyomodat az adatok alapján!

A virtuális víz fogalma John Anthony Allan nevéhez kötődik. Arra akarta felhívni a társadalom figyelmét, hogy a víz számos termék és szolgáltatás alkotóeleme, nyersanyaga. Így számszerűsíthető, hogy a reggelink, ebédünk, vacsoránk alapanyagai, vagy a ruháink mennyi víz felhasználásával készültek el.

Itt sem csak arra kell gondolni, hogy a levesbe beleraktuk a vizet és teát iszunk. Minden élő és élettelen alapanyagban van valamennyi víz, továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi vizet használnak fel az előállításához, a tisztításához, a növények termesztéséhez vagy az állatok tenyésztéséhez.

Tehát a virtuális víz például azt fejezi ki, hogy mennyi víz szükséges egy tyúktojás előállításához, mennyi víz felhasználásával készül egy termék, mennyi virtuális vizet tartalmaz például 1 kg marhahús, ha figyelemebe vesszük az állat teljes életútját: a szarvasmarha megszületésétől a hús exportjáig, eladásáig.

Ennyi viz felhasználásával készült az ebéded
Ennyi víz felhasználásával készült az ebéded

 

virtualwt2
A virtuális víz exportja

 

  • Egy liter ásványvíz előállítása, csomagolása és szállítása 6,7 liter vizet igényel
  • Egy csésze kávé előállításához 140 liter vízre van szükség
  • Egy pohár vörösbor előállítása 120 liter vizet igényel
  • 1 csomag toast kenyér előállításához 650 liter vizet kell felhasználni
  • 1 darab farmernadrág “ára” 10855 liter víz
  • Egy jobb minőségű póló 700 liter víz

water_footprint_food

Egy kiló marhahús előállításához közel 15 000 liter víz szükséges, hisz nem csak annyi víz kell a felneveléséhez, mint amennyit elfogyaszt, hanem az állat takarmányának előállítása is vízigényes. Viszont, ha csirkét fogyasztunk marhahús helyet, spórolni lehet az édesvízkészlettel, hisz egy kiló csirke csak 1773 liter vizet igényel. De ha még ennél is víztudatosabban akarunk húst fogyasztani, a kecskehús fogyasztása jár a legkisebb vízlábnyommal. Egy kiló kecskehúsnak 480 liter a vízlábnyoma.

A napi közvetett vízfogyasztást nem csak az élelmiszerek tudatos megválasztásával lehet csökkenteni, de apróbb odafigyeléssel is óvhatjuk vízkészleteinket. Például ha spórolunk a papírral, mellyel nem csak az erdőket védjük meg, de egy A/4-s papír előállítása 300 liter vízbe kerül. Az elektromos áram előállítása is nagy vízlábnyommal jár, így ha odafigyelünk használatára, akkor nem csak a pénztárcánk jár jobban, de óvjuk az ivóvízkészletet is. A vízcsapok nyitva hagyásával pedig nem csak annyi édesvíz megy kárba, amennyit kiengedünk, hanem a víz előállításához és célba jutásához szükséges víz is veszendőbe megy. Egy öt perces vízpazarlás ára egy 60 wattos égővel számolva 14 órai világítás víz- és energiaigénye.

Szeles napokon ne locsoljunk, mert a víz javarésze elveszik. A hagyományos locsolással pedig kevesebb víz megy veszendőbe, mint a vízpermetezőkkel. Egy jól beállított locsolás, ami hasznos is, 10 liter/perc. Állítsunk esőfelfogó hordókat a kertbe a locsoláshoz.

A zuhanyzófejet érdemes víztakarékos fejre cserélni. Ajánlatos letesztelni a zuhanyzófejet, ha 20 másodperc alatt 4 liter vízzel fel lehet tölteni egy vödröt célszerű lecserélni egy víztakarékos fejre. A háztartások legvízpazarlóbb berendezése a WC. A tartályt érdemes a háztartásban keletkezett szürkevízzel (pl. mosógép) üzemeltetni. Ez utóbbival, akár ezer liter vizet is meg lehet spórolni. Átlagosan 15 liter víz folyik ki egy fürdőszobai csapból percenként, ezért ne mossunk fogat folyó vízben.

Ne használjunk vizet a fagyasztott termékek kiolvasztásához, ha időben kivesszük, konyhakészre olvad. Csapvizet igyunk, ne palackosat, hisz egy üveg ásványvíz előállításához majdnem 7 liter víz kell. A háztartásunkban felhasznált víz, nem mindig szennyezett, ezért alkalmas lehet újrafelhasználásra. Ha mégis vásárolunk palackos vizet, és nem fogyott el, akkor azzal is öntözhetünk, ne öntsük ki. Ne mossuk a zöldségeket, gyümölcsöket folyó vízben. A gyümölcsök, zöldségek megmosásakor használt vizet ne engedjük le a mosogatóban, hanem növényeket öntözhetünk vele. A tésztafőzésre felhasznált víz kihűlés után jó viráglocsolásra.
(Víztakarékossággal kapcsolatos ötletek: http://greenprofit.hu)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.