"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai Globális problémák, fenntartható fejlődés

Csónakkal a Körösön

Remek kikapcsolódási lehetőségnek találom az evezést.

Ha az ember a vízen van, megfeledkezik minden gondjáról, megpróbál csak a természetre koncentrál, és ha ezt megteszi, akkor olyan lenyűgöző dolgokat láthat, amiket máskülönben észre sem venne. Talán ez az, amiért annyira megszerettem ezt a sportot.

Évente 4-5 alkalommal van lehetőségem kajakozni menni Magyarország különböző folyóira. Legutóbb a Körösnél jártam. Viszonylag nagy csapattal mentünk: összesen 23-an voltunk, 15 csónakkal. A három nap alatt összesen több mint 50 km-et eveztünk.

A társaság nagyon jó volt, sokat beszélgettünk, jól éreztük magunkat. Gyönyörű helyeken jártunk. Az idő nem volt végig felhőtlen, többször is eláztunk. De ez senkit nem zavart, esőben is eveztünk tovább. Ahogy előbújt a nap, előbújtak az állatok is. A csendesebb, kisebb ágakon mindenhol napozó teknősöket, vízből kiugráló halakat és vidáman csiripelő madarakat láttunk. Még egy őzike is az utunkba akadt, épp a másik partra úszott át, amikor észrevett minket és gyorsan kimenekült a vízből.

2
Fotó: Vincze Anna

De sajnos nem csak a természet szépségeit csodálhatja az ember, ha vízre száll. Akármerre mentünk, 3 méterenként mindenhol láttunk legalább egy üres műanyagüveget, egy konzervdobozt, vagy valami egyéb hulladékot. Elképesztőnek találom, hogy mi mindent be nem dobnak az emberek a vízbe, az egyszerű sörös doboztól kezdve a ruhákon, papucsokon át, egészen a karácsonyi díszig mindent láttunk. A legelkeserítőbb látvány Dobozban fogadott minket, ahol is több tíz kiló építkezési hulladék volt beleborítva a vízbe.

3
Fotó: Vincze Anna

Valószínűleg azok az emberek, akik szennyezik a környezetüket nem gondolnak bele abba, hogy mekkora kárt is okoznak ezzel, hiszen a vízszennyezésnek nagyon súlyos következményei is lehetnek: a természeti környezet károsodása, egészségügyi problémák, a szennyvízzel elveszett hasznos anyagok, az üdülési lehetőségek csökkenése, állatok pusztulása stb.

A eldobált hulladékok lassan, vagy akár egyáltalán nem bomlanak le:
• Papír: 2-5 hónap
• Tejesdoboz: 5 év
• Nejlonzacskó: 10-100 év
• Konzervdoboz: 50-100 év
• Sörösdobozok műanyag karikája: 450 év
• Zöld üveg: 1 millió év
• Műanyag flakon: soha

A vízpartot rendszeresen „szemétlerakóként” használják
A vízpartot rendszeresen „szemétlerakóként” használják, Fotó: Vincze Anna

Szerintem elkeserítő, hogy amikor az ember kikapcsolódni megy, akkor is ilyen problémákkal kell szembesülnie. Pedig nem kerülne sokkal nagyobb erőfeszítésbe, ha inkább a kukába dobnák a szemetet azok, akik eddig a vizet használták szemetesként.
„A víz más termékektől eltérően nem kereskedelmi termék, hanem örökség, amit ennek megfelelően kell óvni, védeni és kezelni…”

Készítette: Vincze Anna

Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola
4027 Debrecen, Thomas Mann u. 16.
Felkészítő tanár: Derecichei Eszter

Források:
• http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0032_fenntarthato_fejlodes/ch07s03.html
• http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s#V.C3.ADzszennyez.C3.A9s
• http://globalproblems.nyf.hu/a-viz/a-vizszennyezes-hatasai/

A fotókat a szerző készítette.

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.