Éghajlatváltozás Globális problémák, fenntartható fejlődés

Az 1960-as évek óta minden évtized melegebb volt az előzőnél

A térkép a globális hőmérsékleti eltéréseket ábrázolja 2019-ben. Nem mutat abszolút hőmérsékleteket; ehelyett megmutatja, hogy mennyivel volt melegebb vagy hűvösebb a Föld különböző területein az átlaghoz viszonyítva. (forrás: NASA)
A NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) elemzései szerint a Föld felszíni hőmérséklete 2019-ben volt a második legmelegebb 1880 óta, amióta a légköri adatok korszerű mérése és nyilvántartása megkezdődött.

Globális értelemben a 2019-es hőmérsékletet csak 2016-os hőmérséklete haladta meg. Az elmúlt öt év volt a legmelegebb az elmúlt 140 évben.

A NASA Goddard Űrkutatási Intézetének tudósai szerint 2019-ben a globális hőmérséklet 0,98 Celsius fokkal volt melegebb, mint az 1951–1980 évek átlaga. A fenti térkép a globális hőmérsékleti eltéréseket ábrázolja 2019-ben. Nem mutat abszolút hőmérsékleteket; ehelyett megmutatja, hogy mennyivel volt melegebb vagy hűvösebb a Föld különböző területein az átlaghoz viszonyítva.
Az 1960-as évek óta minden évtized egyértelműen melegebb volt, mint az előző.

Az alábbi animált ábra az éves hőmérsékleti eltéréseket mutatja 1880 és 2019 között, az 1981–2000 közötti átlaghoz viszonyítva,
ahogyan azt a NASA, a NOAA , a Berkeley Earth kutatócsoport, a Met Office Hadley Center (Egyesült Királyság), valamint a Cowtan és Way elemzése rögzítette.

Ezt is elolvasom:
A rohamos éghajlatváltozás láttán "igenis aggódni kell, és pánikba kell esni"

Noha az évről évre kisebb eltérések vannak, mind az öt hőmérsékleti görbe egymással szinkronban lévő változásokat mutat. Mindegyik szerint gyors felmelegedés volt az elmúlt évtizedekben, és mindegyik azt mutatja, hogy az elmúlt évtized volt a legmelegebb.

Az éghajlati modellek és a globális hőmérsékleti adatok statisztikai elemzése alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ezt a növekedést elsősorban az emberi tevékenységek által termelt szén-dioxid és más üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése okozza.

Az Északi-sarkvidék 1970 óta háromszor gyorsabban melegszik meg, mint a bolygó többi része. A légkör és az óceán növekvő hőmérséklete hozzájárul a Grönland és az Antarktisz jegének folyamatos olvadásához, valamint hőhullámok, bozót- és erdőtüzek kialakulásához és intenzív csapadékhulláshoz.

Ezt is elolvasom:
2019 volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Elhunyt Schirokné Kriston Ilona meteorológus, egykori munkatársunk 2021/03/02
    Fájdalommal tudatjuk, hogy Schirokné Kriston Ilona meteorológus, egykori munkatársunk 2021. február 15-én, életének 77. évében, hirtelen elhunyt. Nyugodjék békében! Búcsúztatására szük családi körben kerül sor.
  • Egyszer véget ér ... 2021/03/02
    ...a kora tavaszi idő, de még nem most. Nagyobb változás a következő napokban sem lesz, péntekig marad a kellemes, nyugodt, napos, száraz idő. Pénteken aztán egy hidegfront érkezik, amelyből többfelé számíthatunk esőre, záporra, a hegyekben havas esőre, majd estefelé a záporok mellett hózáporok is várhatók.A hidegfront átvonulása után, a hét végére átmenetileg jó néhány fokkal […]