Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

A Csád-tó fél évszázad alatt egytizedére zsugorodott

A Csád-tó vízfelületének csökkenése 1973 és 2017 között (Forrás: NASA)
Az elmúlt fél évszázadban az egykor nagy kiterjedésű Csád-tó legtöbb vizét elvesztette, a víz felülete most már kevesebb, mint egy tizede az 1960-as évekhez képest.

A Csád-tó állattenyésztést, halászatot, öntözést és egyéb gazdasági tevékenységet tart el. De az elmúlt fél évszázadban az egykor nagy kiterjedésű tó elvesztette a legtöbb vizét, és vízfelülete most már kevesebb, mint egy tizede az 1960-as évekhez képest.

A Csád-tó partja (Forrás: Google)

A tudósok aggodalmukat fejezik ki az édesvíz drámai elvesztéséért, amely több mint 30 millió embert sodort veszélybe. A Csád-medence a Száhel-övben található, ami a Szaharát választja el az egyenlítői Afrika nedves szavannáitól. A több mint 2,4 millió négyzetkilométernyi medencét hegyvidéki területek határolják.

A Csád-tó elhelyezkedése

A tó vízszintjét nagyrészt a beáramló folyók táplálják: Chari, és időszakosan a Komodugu Yobe. A csapadék a kisebb mellékfolyókon és a felszín alatti vizeken jut a tóba.
A tavat tápláló víz mennyisége a nyugat-afrikai monszunhoz kötődő esőzések eltolódásának hatására ingadozik, és a rendszer nagyon érzékeny a szárazságra. A Száhel-övben a legtöbb csapadék júliusban és szeptemberben esik. A száraz évszak november és március között alakul ki. A Csád-tó vízszintjeinek rendkívüli ingadozása nem újdonság. A tó területén évezredek óta nedves és száraz időszakok váltakoznak. A hamis színezésű képek összehasonlításával jól látható a változás 1973 és 2017 között. A növényzetet a piros, a vizet kék és szürke szín jelöli (címlapképek).
Az 1970-es években aszályok sújtották az A Száhel-övet, a víz eltűnt az északi medencéből. Azóta a víz mennyisége az évjárattól és a szezontól függően nő vagy csökken a tó északi nyúlványában. A két nyúlvány azonban soha nem csatlakozik egymáshoz.

A Csád-tó 1968-ban az Apollo-7 fedélzetéről fényképezve

Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Csapadékok tárháza 2021/12/08
    Újabb mediterrán ciklon érkezik a tél összes csapadékformájával: havazás, havas eső, eső, de fagyott eső, illetve ónos eső is lehet. Éjszaka előbb a Dunántúlon, majd csütörtökön már keleten is lehet többfelé csapadék.
  • Novemberi időjárás összefoglalója 2021/12/07
    Magyarországon a november hőmérsékleti szempontból átlagosnak, illetve az átlagosnál általában kissé hűvösebbnek bizonyult. A csapadékviszonyok terén azonban már sokkal színesebb a helyzet. További (tér)képes részletek az Éghajlati visszatekintőben találhatók.