Globális problémák, fenntartható fejlődés

2015-ben volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában

Téli tavasz (Fotó: independent.co.uk)
A tavalyi volt a legmelegebb december Nagy-Britanniában a mérések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot, ráadásul ez volt a valaha mért legcsapadékosabb hónap - derül ki a brit Meteorológiai Hivatal adataiból.

Közvetlenül összefügg a meleg és a rekordmennyiségű eső, mely súlyos árvizeket idézett elő sokfelé Skóciában, Észak-Írországban és Anglia északi részét.

Az úgynevezett futóáramlások, vagyis a Földet körülfújó, nagy magasságban, nagy sebességgel áramló szelek keltette viharok, az El Nino légköri jelenség és az ember okozta klímaváltozás számlájára írható a szélsőséges decemberi időjárás a brit meteorológusok szerint.

A szakértők azonban nem gondolják, hogy a kivételes meleg folytatódna, hűvösebb, szárazabb idő jöhet a tél második felében.
„Ez a december valóban rendkívüli volt. Úgy véljük, a klímaváltozás szerepet játszott az extrém hőmérséklet és a sok eső kialakulásában, ám önmagában nem hozhatott ilyen meleget és ennyi esőt, ebben a futóáramlások játszották a főszerepet” – mondta Adam Scaife, a brit Meteorológiai Hivatal középtávú előrejelzési osztályának vezetője.

„A melegebb levegő több nedvességet tartalmazhat, és arra számítunk, hogy a telek enyhébbek és nedvesebbek lesznek a globális felmelegedéssel, különösen északon. Nem gondoljuk azonban, hogy a decemberihez hasonló időjárás lesz a normális a következő évtizedekben Nagy-Britanniában” – tette hozzá.

Myles Allen, az Oxfordi Egyetem légkörfizikai tanszékének kutatója szerint azonban a klímaváltozás nem valamilyen új normális felé tartó átmenet, hanem egy trend. „Néhány évtizeden belül ilyen decemberekkel számolhatunk” – vélte Allen.
http://www.bbc.com/news/uk-35228779

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.