Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

2013 novembere volt a legmelegebb november 1880 óta

A hőmérséklet növekedése 1880 óta meghaladta a 0,78 Celsius fokot.

A hőmérséklet növekedése 1880 óta meghaladta a 0,78 Celsius fokot. Ha csak a szárazföld hőmérsékletét veszik figyelembe, akkor ez a november volt a második legmelegebb.

Szinte minden régióban melegebb volt, mint máskor, néhány kivétellel: Észak-Amerika a középső és keleti részén, az óceánok déli medencéiben, az Antarktiszon, Ausztrália északi részén és Grönland délnyugati pereme hűvösebb volt az átlagnál.

Oroszországban volt a legmelegebb november 1880 óta, egyes területeken 8 Celsius fokkal többet mértek az átlagnál.

global-temps

Nem várható szünet a hőmérséklet emelkedésében: előrejelzések szerint 2014 még melegebb lehet 2013-nál. Ennek oka, a klímamodellek szerint, hogy nő az El Niño hatása.

(http://www.livescience.com/42020-november-2013-hottest-on-record.html, fotó: www.barcelonaphotoblog.com)

Egy furcsa jelenség: az El Nino

Ecuador és Észak-Peru partjai előtt az óceán felszíne általában hidegebb az Egyenlítő menti vizekhez képest, mert az északra tartó hideg Humboldt-áramlás elsodorja a felszíni vizet a parttól, így hideg, tápanyagokban gazdag víz áramlik föl a mélyből, ami a híres perui szardellahalászat alapja. Karácsony táján évről évre itt meleg víz jelenik meg (1-2 fokos felmelegedés) egy meleg, dél felé tartó tengeráramlás miatt. Ez az áramlás megakadályozza a tápanyagokban gazdag hideg víz feláramlását, így a halászat rövid időre (március-áprilisig) megszakad. Ezt az évenkénti, karácsonykor jelentkező 1-2 fokos felmelegedést a halászok nevezték el több mint 100 éve El Ninonak (spanyolul Kisdedet jelent). Néha az El Nino sokkal tovább tart, a tenger felszínének hőmérséklete tovább emelkedik, sőt az is előfordult már, hogy a magas hőmérséklet egy évig is megmaradt. Az El Nino hatása Földünk egymástól távol eső pontjain más és más. Az 1982-83-as Kaliforniában árvizeket okozott, Afrikában fokozta az aszályt. Peru szardellahalászata az utóbbi 20 évben katasztrofálissá vált. 1970-ben 12 millió tonnát fogtak ki, 1983-ra ez fél millió tonnára zsugorodott.

A szakemberek ma El Ninónak csak ezeket a rendkívüli eseményeket nevezik, nem pedig az évenként karácsonykor jelentkező mérsékelt felmelegedést. Az El Nino ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

1901-2009 közötti változás Magyarországon
A hőmérséklet eltérése az átlagtól (oC) A csapadék eltérése az átlagtól (%)
éves átlag 0,99 -7
tavasz 1,08 -19,8
nyár 1,17 8,9
ősz 0,68 -16,6
tél 0,65 1,4

 


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Jönnek a 20 fokok 2021/10/17
    Napról-napra enyhül az idő, a hét közepén már nagy területen mérhetünk 20 fok feletti hőmérsékletet. A melegedés azonban pénteken megtorpan, és gyors ütemben zuhan vissza a hőmérésklet az ilyenkor szokásos értékekre.
  • Felfelé szökő higanyszál 2021/10/16
    A következő napokban nyugodt, csendes időre számíthatunk időszakos felhősödéssel, és egyre emelkedő hőmérséklettel.