Címlap Globális problémák, fenntartható fejlődés

2013 novembere volt a legmelegebb november 1880 óta

A hőmérséklet növekedése 1880 óta meghaladta a 0,78 Celsius fokot.

A hőmérséklet növekedése 1880 óta meghaladta a 0,78 Celsius fokot. Ha csak a szárazföld hőmérsékletét veszik figyelembe, akkor ez a november volt a második legmelegebb.

Szinte minden régióban melegebb volt, mint máskor, néhány kivétellel: Észak-Amerika a középső és keleti részén, az óceánok déli medencéiben, az Antarktiszon, Ausztrália északi részén és Grönland délnyugati pereme hűvösebb volt az átlagnál.

Oroszországban volt a legmelegebb november 1880 óta, egyes területeken 8 Celsius fokkal többet mértek az átlagnál.

global-temps

Nem várható szünet a hőmérséklet emelkedésében: előrejelzések szerint 2014 még melegebb lehet 2013-nál. Ennek oka, a klímamodellek szerint, hogy nő az El Niño hatása.

(http://www.livescience.com/42020-november-2013-hottest-on-record.html, fotó: www.barcelonaphotoblog.com)

Egy furcsa jelenség: az El Nino

Ecuador és Észak-Peru partjai előtt az óceán felszíne általában hidegebb az Egyenlítő menti vizekhez képest, mert az északra tartó hideg Humboldt-áramlás elsodorja a felszíni vizet a parttól, így hideg, tápanyagokban gazdag víz áramlik föl a mélyből, ami a híres perui szardellahalászat alapja. Karácsony táján évről évre itt meleg víz jelenik meg (1-2 fokos felmelegedés) egy meleg, dél felé tartó tengeráramlás miatt. Ez az áramlás megakadályozza a tápanyagokban gazdag hideg víz feláramlását, így a halászat rövid időre (március-áprilisig) megszakad. Ezt az évenkénti, karácsonykor jelentkező 1-2 fokos felmelegedést a halászok nevezték el több mint 100 éve El Ninonak (spanyolul Kisdedet jelent). Néha az El Nino sokkal tovább tart, a tenger felszínének hőmérséklete tovább emelkedik, sőt az is előfordult már, hogy a magas hőmérséklet egy évig is megmaradt. Az El Nino hatása Földünk egymástól távol eső pontjain más és más. Az 1982-83-as Kaliforniában árvizeket okozott, Afrikában fokozta az aszályt. Peru szardellahalászata az utóbbi 20 évben katasztrofálissá vált. 1970-ben 12 millió tonnát fogtak ki, 1983-ra ez fél millió tonnára zsugorodott.

A szakemberek ma El Ninónak csak ezeket a rendkívüli eseményeket nevezik, nem pedig az évenként karácsonykor jelentkező mérsékelt felmelegedést. Az El Nino ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

1901-2009 közötti változás Magyarországon
A hőmérséklet eltérése az átlagtól (oC) A csapadék eltérése az átlagtól (%)
éves átlag 0,99 -7
tavasz 1,08 -19,8
nyár 1,17 8,9
ősz 0,68 -16,6
tél 0,65 1,4
Ezt is elolvasom:
A kínai gazdaság 7,7 százalékkal bővült 2013-ban

 


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Hűvös tavasz 2021/04/22
    A hazánk felett átvonuló hidegfront nyomában pénteken már szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk, emiatt hétfőig jelentős változás nem lesz időjárásunkban, az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő várható néhol kevés csapadékkal. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet. A jövő hét elején, kedden, szerdán, újabb frontrendszer vonul át felettünk, kiadósabb csapadékkal.
  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.