Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Magyarország

NGM: dinamikusan fejlődnek a brazil-magyar gazdasági kapcsolatok

Kiemelkedő ütemben emelkedett a Brazíliába irányuló magyar kivitel a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság tavalyi megalakulása óta.

Kiemelkedő ütemben emelkedett a Brazíliába irányuló magyar kivitel a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság tavalyi megalakulása óta, az export csaknem elérte a 328 millió dollárt (74 milliárd forint) 2012-ben, ami több mint 24 százalékos növekedés a megelőző évhez képest – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

Az import értéke 16 százalékkal nőtt, mintegy 163 millió dollár volt tavaly a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A bővülés az idei első öt hónapban is folytatódott, a magyar export további 40 százalékkal nőtt az egy évvel korábban mérthez képest, főként a brazil piacon egyre nagyobb számban jelenlévő hazai kis- és középvállalkozásoknak köszönhetően. A dinamikusan fejlődő kapcsolatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2015-re elérje az egymilliárd dollárt  – közölte az NGM.

A testület második, keddi budapesti ülésén egyebek mellett a kereskedelem-fejlesztés, a befektetés-ösztönzés, az innováció, az oktatás és a kultúra volt napirenden – közölte a minisztérium. A bizottság brazil társelnökét, Hadil Fontes da Rocha Vianna külügyminisztériumi helyettes államtitkárt fogadta a magyar társelnök, Szatmáry Kristóf, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

A tárca tájékoztatása szerint az üléshez kapcsolódóan több együttműködési megállapodást is aláírtak. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a brazil Halászati Minisztérium halgazdálkodási együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot, az Eximbank, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Külgazdasági Hivatal pedig az üzleti kapcsolatok erősítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Brazil-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Az ülés alatt folytatott tárgyalások alapján további együttműködési területek körvonalazódtak a hadiipar, illetve a mezőgazdaság területén.

Hosszútávon a két ország közötti kapcsolat meghatározó eleme az oktatási együttműködés. Idén 450 brazil diák kezdi meg tanulmányait magyar felsőoktatási intézményekben, a „Tudomány Határok Nélkül” brazil ösztöndíjas program keretében. A program a brazil állam által támogatott ösztöndíj lehetőség, amely a természet-, mérnök-, egészség- és informatikatudományok területén tanuló brazil diákoknak teszi lehetővé, hogy egy évet külföldi egyetemen töltsenek. A programhoz Magyarország tavaly csatlakozott, elsőként a közép-európai országok közül – áll a közleményben.

(MTI, fotó: Dr. Horváth József)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.