Gazdaság - adatok, tények, prognózisok

Megvonta Horvátországtól a befektetési minősítést a Fitch

Megvonta a befektetési ajánlású devizaadós-minősítést Horvátországtól pénteken a Fitch Ratings.

Megvonta a befektetési ajánlású devizaadós-minősítést Horvátországtól pénteken a Fitch Ratings, egyebek mellett a költségvetési kilátások romlásával és a gyenge növekedési környezettel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban közölte, hogy Horvátország devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén adósságának besorolását az eddigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal „BB plusz”-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil.

A „BBB mínusz” a hitelminősítői gyakorlatban a befektetésre ajánlott besorolási sáv alsó széle.
A Fitch Ratings pénteki lépése után Horvátország ugyanabban a devizaadós-besorolási kategóriában van a cég listáján, mint Magyarország.

A Fitch a horvát leminősítés indoklásában kiemelte, hogy saját felfelé módosított előrejelzése szerint a horvát államháztartási hiány az idén eléri a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékát. A cég eddig 3,9 százalékos deficitet valószínűsített 2013-ra.

A Fitch Ratings szerint a strukturálisan gyenge növekedési kilátások is rontják a költségvetési konszolidáció és a fenntartható közadósság-dinamika elérésének esélyeit.

A horvát gazdaság reálnövekedése jelentősen elmarad a „BBB” és a „BB” besorolási sávokban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékétől. Horvátország 2009 óta recesszióban van, és a hazai össztermék ezalatt összességében 11 százalékkal csökkent – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy saját, rontott előrejelzése alapján az idei évre is recessziót vár Horvátországban: új prognózisa 0,9 százalékos GDP-mínusszal számol 2013-ban. A cég eddig 0,3 százalékos növekedést várt az idén a horvát gazdaságban.

A rugalmatlan horvát munkapiac és a gyenge üzleti környezet rontja a versenyképességet és hátráltatja a középtávú növekedést, ráadásul a fő kereskedelmi partnernek számító Olaszország és Szlovénia kilátásai is rosszak – hangsúlyozza pénteki elemzésében a Fitch Ratings.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s már hónapokkal ezelőtt megvonta Horvátországtól a befektetési ajánlású adósosztályzatot.

A Moody’s februárban jelentette be Londonban, hogy Horvátország államkötvény-besorolását az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Ba1”-re rontotta. A „Ba1” más hitelminősítők módszertanában a „BB plusz”-nak felel meg.

A horvát leminősítéshez fűzött februári elemzésében a Moody’s a lépést elsődlegesen szintén azzal indokolta, hogy megítélése szerint rosszak a horvát gazdaság növekedési kilátásai a szerkezeti problémák miatt. A horvát gazdasági modell, amely erőteljesen a külső hitelből táplált hazai fogyasztásra és építőipari teljesítményre alapul, hibás – fogalmazott annak idején a Moody’s.

A Standard & Poor’s tavaly decemberben rontotta Horvátország hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolásait „BB plusz/B”-re az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról, azzal az indokkal, hogy a cég véleménye szerint az addig végrehajtott reformok nem lesznek elégségesek a növekedést akadályozó gazdaságszerkezeti rugalmatlanságok oldására.
(MTI)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.