Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Nemek földrajza

A világ 22 leggazdagabb férfijának a vagyona nagyobb, mint az Afrikában élő nőké összesen

A világ 2153 dollármilliárdosának a vagyona akkora, mint a 4,6 milliárd legszegényebb embernek együttvéve, azaz a Föld lakosságának a legszegényebben élő 60 százalékának.

Ezt tartalmazza a brit alapítású Oxfam jelentése, amit a davosi Világgazdasági Fórum kezdete előtt hoztak nyilvánosságra.

A dollármilliárdosok száma megduplázódott az elmúlt évtizedben, írja jelentésében a nemzetközi segélyszervezet. Magyarországon egyébként két dollármilliárdos él, Csányi Sándor OTP-vezér és Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester. Csányi neve 2018-ban, Mészárosé pedig 2019-ben került fel a Forbes dollármilliárdosainak a listájára.

A globális egyenlőtlenség megdöbbentően leküzdhetetlenné vált és hatalmas. “A szakadék a gazdagok és a szegények között nem oldható meg átgondolt egyenlőtlenségi politika nélkül, és túlságosan kevés kormány elkötelezett ebben az irányban” – mondta Amitabh Behar, az Oxfam India igazgatója, aki részt vesz a fórumon a jótékonysági szervezet képviseletében.

A jelentés hét legdöbbenetesebb megállapítása

1. A világ 2153 dollármilliárdosának a vagyona akkora, mint a 4,6 milliárd legkevésbé módos embernek együttvéve, azaz a Föld lakosságának legszegényebben élő 60 százalékénak. A legtöbben szegények, és a többség fejlődő országokban él – közölte az Oxfam az Euronews kérdésére.

2. A világ 22 leggazdagabb férfijának a vagyona nagyobb, mint az Afrikában élő nőké összesen.

3. A leggazdagabb egy százaléknak több mint kétszerese a vagyona, mint 6,9 milliárd legkevésbé jól élő embernek.

4. Világszerte a férfiak vagyona 50 százalékkal nagyobb, mint a nőké.

5. Ha valaki az egyiptomi piramisok megépítése óta minden nap félretett volna tízezer dollárt, akkor is csak az egyötöde lenne a megspórolt pénz az 5 leggazdagabb dollármilliárdos átlagvagyonának.

6. Ha további 0,5 százalékkal megadóztatnák a leggazdagabb egy százalékot a vagyona után, az 10 évre elegendő pénz lenne olyan beruházásokra, melyek 117 millió állást jelentenének az oktatásban, az egészségügyben, az idősekkel való foglalkozásban és egyéb szektorkorokban.

7. Ha mindenki felülne a vagyonára: 100 dolláros bankjegyekben egy halomban, akkor az emberiség túlnyomó része a földön ülne. Egy középosztálybeli ember egy gazdag országból egy szék magasságában ülne. A világ két leggazdagabb emberének a vagyonából készült halom kiérne az űrig.

Szakadék a nemek közt

Idén az Oxfam jelentésében tanulmányozta a nemek közti különbségeket is, többek közt arra jutottak, hogy a férfiak világszerte 50 százalékkal vagyonosabbak, mint a nők. Megállapították, hogy a nők gyakrabban dolgoznak bizonytalanabb szektorban, melyek gazdaságilag is kevésbé értékeltek.

A nem fizetett gondozási munkák háromnegyedét nők végzik. A háztartási munkát végző, bölcsődében dolgozó gondozók kétharmada nő.

A nők és a lányok azok közt vannak, akik a legkevésbé profitálnak a mai gazdasági rendszerből – mondta Behar.

Az egyenlőtlenség nem sors kérdése

Az egyenlőtlenség áll a társadalmi törésvonalak és konfliktusok középpontjában világszerte, és senkit ne tévesszen meg, az egyenlőtlenség nem valaki sorsa, hanem annak a társadalmi és fiskális politikának az eredménye, ami csökkenti a gazdagok hozzájárulását (az adók szintjén) és gyengíti a közszolgáltatások finanszírozását – mondta Pauline Leclère, az Oxfam France rangidős aktivistája az adóigazságosság és egyenlőtlenségek témakörben. Ez az üzenet, amit az Oxfam közvetíteni próbál Davosban.

A civil szervezet 2014 óta teszi közzé a vagyoni egyenlőtlenségekről szóló jelentését a híres gazdasági találkozó előtt.

A teljes jelentést ide kattintva olvashatja el angolul.

(forrás: https://hu.euronews.com/2020/01/20/a-vilag-dollarmilliardosainak-nagyobb-a-vagyona-mint-4-6-milliard-embernek-osszesen)

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Fiktív változás 2020/10/23
    A légköri helyzet változik ugyan szombatra nálunk is, de ezt csak részlegesen lehet érezni. Az északi területeken, már pénteken is több helyen felhős, ködös hűvös idő volt, így ott ez a front szinte észrevétlen marad, de a déli megyékben sem csökken túlságosan a hőmérséklet. Az enyhe őszi idő később is folytatódik.
  • Akikre büszkék vagyunk 2020/10/22
    Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Buda István gazdasági elnökhelyettes és Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Tölgyesi László kollégánk részére, akik példaértékű szakmai tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idén 150 éves Országos Meteorológiai Szolgálat a szakmai kihívások, a mérőeszközök és informatikai berendezések robbanásszerű fejlődése mellett Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő […]