Gazdaság - adatok, tények, prognózisok Nemek földrajza

A világ 22 leggazdagabb férfijának a vagyona nagyobb, mint az Afrikában élő nőké összesen

A világ 2153 dollármilliárdosának a vagyona akkora, mint a 4,6 milliárd legszegényebb embernek együttvéve, azaz a Föld lakosságának a legszegényebben élő 60 százalékának.

Ezt tartalmazza a brit alapítású Oxfam jelentése, amit a davosi Világgazdasági Fórum kezdete előtt hoztak nyilvánosságra.

A dollármilliárdosok száma megduplázódott az elmúlt évtizedben, írja jelentésében a nemzetközi segélyszervezet. Magyarországon egyébként két dollármilliárdos él, Csányi Sándor OTP-vezér és Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester. Csányi neve 2018-ban, Mészárosé pedig 2019-ben került fel a Forbes dollármilliárdosainak a listájára.

A globális egyenlőtlenség megdöbbentően leküzdhetetlenné vált és hatalmas. “A szakadék a gazdagok és a szegények között nem oldható meg átgondolt egyenlőtlenségi politika nélkül, és túlságosan kevés kormány elkötelezett ebben az irányban” – mondta Amitabh Behar, az Oxfam India igazgatója, aki részt vesz a fórumon a jótékonysági szervezet képviseletében.

A jelentés hét legdöbbenetesebb megállapítása

1. A világ 2153 dollármilliárdosának a vagyona akkora, mint a 4,6 milliárd legkevésbé módos embernek együttvéve, azaz a Föld lakosságának legszegényebben élő 60 százalékénak. A legtöbben szegények, és a többség fejlődő országokban él – közölte az Oxfam az Euronews kérdésére.

Ezt is elolvasom:
2019 volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon

2. A világ 22 leggazdagabb férfijának a vagyona nagyobb, mint az Afrikában élő nőké összesen.

3. A leggazdagabb egy százaléknak több mint kétszerese a vagyona, mint 6,9 milliárd legkevésbé jól élő embernek.

4. Világszerte a férfiak vagyona 50 százalékkal nagyobb, mint a nőké.

5. Ha valaki az egyiptomi piramisok megépítése óta minden nap félretett volna tízezer dollárt, akkor is csak az egyötöde lenne a megspórolt pénz az 5 leggazdagabb dollármilliárdos átlagvagyonának.

6. Ha további 0,5 százalékkal megadóztatnák a leggazdagabb egy százalékot a vagyona után, az 10 évre elegendő pénz lenne olyan beruházásokra, melyek 117 millió állást jelentenének az oktatásban, az egészségügyben, az idősekkel való foglalkozásban és egyéb szektorkorokban.

Ezt is elolvasom:
A Jégvarázs miatt napi 10 ezer turista látogatja Hallstattot

7. Ha mindenki felülne a vagyonára: 100 dolláros bankjegyekben egy halomban, akkor az emberiség túlnyomó része a földön ülne. Egy középosztálybeli ember egy gazdag országból egy szék magasságában ülne. A világ két leggazdagabb emberének a vagyonából készült halom kiérne az űrig.

Szakadék a nemek közt

Idén az Oxfam jelentésében tanulmányozta a nemek közti különbségeket is, többek közt arra jutottak, hogy a férfiak világszerte 50 százalékkal vagyonosabbak, mint a nők. Megállapították, hogy a nők gyakrabban dolgoznak bizonytalanabb szektorban, melyek gazdaságilag is kevésbé értékeltek.

A nem fizetett gondozási munkák háromnegyedét nők végzik. A háztartási munkát végző, bölcsődében dolgozó gondozók kétharmada nő.

Ezt is elolvasom:
Az űrből láthatók India kirívó anyagi egyenlőtlenségei

A nők és a lányok azok közt vannak, akik a legkevésbé profitálnak a mai gazdasági rendszerből – mondta Behar.

Az egyenlőtlenség nem sors kérdése

Az egyenlőtlenség áll a társadalmi törésvonalak és konfliktusok középpontjában világszerte, és senkit ne tévesszen meg, az egyenlőtlenség nem valaki sorsa, hanem annak a társadalmi és fiskális politikának az eredménye, ami csökkenti a gazdagok hozzájárulását (az adók szintjén) és gyengíti a közszolgáltatások finanszírozását – mondta Pauline Leclère, az Oxfam France rangidős aktivistája az adóigazságosság és egyenlőtlenségek témakörben. Ez az üzenet, amit az Oxfam közvetíteni próbál Davosban.

A civil szervezet 2014 óta teszi közzé a vagyoni egyenlőtlenségekről szóló jelentését a híres gazdasági találkozó előtt.

A teljes jelentést ide kattintva olvashatja el angolul.

(forrás: https://hu.euronews.com/2020/01/20/a-vilag-dollarmilliardosainak-nagyobb-a-vagyona-mint-4-6-milliard-embernek-osszesen)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • 2021. januári nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép 2021/01/26
    A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában csapadékhiányos és túl nedves vidékek is előfordulnak, az USA őszi búza vetésterületének pedig mintegy harmadát aszály sújtja. A déli féltekén, Ausztráliában befejeződött a búza aratása, csaknem […]
  • Egy kis szusszanás 2021/01/26
    A következő periódusban egy kis nyugalom következik, ezt követően azonban továbbra is dinamikus marad az időjárás.