EU Európa Globális problémák, fenntartható fejlődés

Törökország eltörli a vízumkényszert a schengeni övezet országaival szemben

Miklóshalma, 2015. szeptember 11. Illegális bevándorlók gyalogolnak az autópálya felhajtójánál, az ausztriai Miklóshalmáról (Nickelsdorf) Bécs felé 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Filep István
Amint megszűnik a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer, Ankara is eltörli a vízumkényszert a schengeni övezet országaival szemben - jelent meg kedden a török hivatalos kormányzati közlönyben.

Az Európai Bizottság (EB) várhatóan szerdán tesz majd javaslatot arra, hogy az európai közösség június végén adjon vízummentességet Törökországnak. A végső döntés a tagállamok kormányait tömörítő tanácsé és az Európai Parlamenté.
Név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők szerint Ankarának sikerült határidőre teljesítenie az uniós vízummentesség 72 feltételének többségét, de nem mindet. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a sajtószabadság és az alapvető emberi jogok helyzete tekintetében egyre növekszik a távolság Európa és Törökország között, valamint arra hívták fel a figyelmet, hogy akármilyen nehéz is, a menekültválság megoldását illetően nincs alternatívája az Ankarával való együttműködésnek, “nincs B-terv”.

A schengeni vízummentesség csak azokra a török állampolgárokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és hat hónapon belül maximum 90 napot szándékoznak eltölteni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben.
Törökországnak, bár a lefektetett uniós feltételek közül egyeseket valószínűleg nem teljesít maradéktalanul, ezt máshogy igyekszik kompenzálni. Nem volt feltétel, de Ankara döntött arról, hogy nem csak a szíriai konfliktus elől menekülőket, hanem minden menekültet azonos szintű védelemben biztosít.
Törökország ezt követően arról is határozott, hogy nem csak a szíriai menekültek, hanem minden menekült azonos feltételekkel kaphat munkavállalási engedélyt. Az EB április 20-án kérte meg erre Ankarát az uniós vízummentesség egyik feltételeként. Az új rendelkezés több mint negyedmillió embert érint.

Az EU március 18-án megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy visszaküldik azokat a migránsokat, akik nem jogosultak menekültstátusra, vagy nem is kérnek menedéket.

Az EU-tagországok ezért cserébe –  egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba.

Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen hatmilliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.
Ahmet Davutoglu török kormányfő nemrégiben leszögezte, hogy amennyiben nem törlik el az országával szembeni uniós vízumkötelezettséget június végéig, Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz.

 

Facebook hozzászólás
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Hirdetés

A NAP KÉPE – NASA

GÖRBE TÜKÖR

RSS OMSZ

  • Retrográd 2020/09/29
    Kelet felől húzódik fölénk egy ciklon, emiatt az északkeleti megyékben a hét közepén jelentősebb csapadék hullhat. Utána sem nyugszik meg időjárásunk, hisz pénteken és szombaton jelentős melegedés, majd a hét legvégén markáns hidegfront várható.
  • Többhetes európai anomália előrejelzés 2020/09/29
    A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.