"Járj nyitott szemmel a világban!" - diákok írásai Diákoknak

A farkas (Canis Lupus)

Mindenki ismeri a képet a nagy és félelmetes ordas farkasról, aki megette Piroska nagymamáját.

Az emberek a farkasokat vérengző fenevadaknak tekintik, pedig egyáltalán nincs okuk róluk ilyeneket feltételezni. Hisz ha jobban utánanézünk, ember többet ölt farkast, mint farkas embert. A farkas csupán az esetben támad, mikor veszélyeztetve érzi magát. Ezekről a csodálatos teremtményekről szeretnék mesélni, mikről oly sok téveszme kering.

A farkas négylábú emlős állat, testét szőrzet fedi, ragadozó kutyafélék közé sorolható. Az ősemberek háziasították a farkast és azok hűen vadásztak és őrködtek az ember mellett. Belőlük tenyésztették ki a mostani kutyafajtákat. Mostanra legismertebb fajtájuk a szürke farkas, de sok más alfajuk is van, mint például a sörényes farkas, prérifarkas, vörös farkas vagy tundrafarkas (1. kép). A szürke farkasok szőrzete lehet barnás, szürke, de akár fekete is, élőhelytől függve. Egyéb alfajoknak vörös, rozsdaszínű, a tundrafarkas bundája hófehér.

tundrafarkas
Tundrafarkas (1. kép, http://www.cukiallatok.eoldal.hu/cikkek/a-tundrafarkas-es-a-prerifarkas.html)

A farkas alkalmazkodó állat, hisz a félsivatagon és tundrán keresztül a trópusi esőerdőin mindenhol képes megélni. Egykor hazánkban is tündököltek a farkas falkák, de az I. Világháború után kipusztultak. Jelen napjainkban viszont ismét élnek bekóborolt egyedek az 1980-as évek óta, a kutatók szerint mindössze 15 példány. Ezt következtethetően Magyarországon a farkasok szigorúan védett állatok. Szervezete kiválóan alkalmazkodott a zsákmány üldözéséhez és elejtéséhez. Rövid távon sebessége elérheti a 60-70 km/órát. Szaglása és hallása kitűnő, ha megfelelő a szélirány, ideális zsákmányának szagát akár 2 és fél km távolságból is megérzi. Tápláléka lehet jávorszarvas (2. kép), rénszarvas, amerikai bölény, kisebb testű élőlények mint például nyúl. Agytérfogata 150-170 cm3; a legintelligensebb ragadozónak tartják, eme különleges értelmi képességei a társas életmód eredményeként fejlődtek ki.

Farkas-Szurke-farkas-falka-vadaszat-kozben_imagelarge
Farkas falka vadászat közben (2. kép, http://termeszetbolond.hu/Tajvedelmi-korzetek-es-elovilaguk/Szatmar-Beregi-Tajvedelmi-Korzet/Vedett-es-fokozottan-vedett-allatok/Emlosok/Farkas-Szurke-farkas/Farkas-Szurke-farkas-falka-vadaszat-kozben)

Élettartamuk átlagosan 13 év, fogságban akár 15 év, elhalálozásuk okai gyakran a dominancia és vadászat alatt szerzett sebek miatt következnek be. A farkasok falkákban élnek (3. kép), s úgynevezett farkasüvöltéssel kommunikálnak egymással. A falkák önfenntartó egységek, falkán belül szaporodnak és közösen nevelik a kölyköket, főképp az egység fiatalabb tagjai. Sokan azt hiszik, hogy a falkavezér, az úgynevezett alfa szerepét legtöbbször hímegyed tölti be, de ez nem igaz. Gyakoribb a nőstény vezér. Vannak példák a „magányos farkas” életmódra is, mikor egy egyed elszakad a falkájától és sajátot alapít. A legtöbb falka így jön létre, két magányos farkas találkozásából, akik utódokat nemzenek és csatlakozhatnak hozzájuk más egyedek és falkák is. Nagyon családias rendszer uralkodik náluk, együttműködve élőhelyeinek csúcsragadozói a farkasok.

farkas falka
Farkas falka (3. kép, http://hegyekvandora.hu/images/1_original.jpg)

A farkasokra jellemző mint a nomád, mint a letelepedett életmód is, ugyanis tavasszal és nyáron egy területen marad míg kölykeik fel nem nőnek, de ősszel és télen hatalmas távolságokat tesznek meg vándorolva. Területeiket szagjelekkel; ürülékkel, vizelettel és kaparással jelölik meg, a talp illatmirigyeinek váladéka is nyomot hagy a fák kérgén. Területük körülbelül 1 km-es határzóna veszi körül, ezt a betolakodóktól szigorúan védik, akár meg is ölhetik a nem kívánt portyázót. A szagjelekből egy térképet állítanak elő fejükben és ha valahová sietniük kell, le tudják rövidíteni az utakat céljukhoz. Nem esznek mást, csak húst és csontot.

Falkában vadászva saját méreténél jóval nagyobb patásokat tűznek ki célul (2.kép), de azok közül is inkább a legyengült, beteg, idős állatokat, hogy biztosabb legyen a zsákmányejtés.

A vadászatot mindig az alfa indítja el, a többi tag viszont önállóan, egymásra folytonosan figyelve vesznek részt az elejtésben. Egyedülállóan pockokra, nyulakra, más kistestű rágcsálókra, esetleg rovarokra és rákokra is vadászhatnak.

Párzás előtt a hím van mikor egy évig is udvarol a nősténynek, de azután kapcsolatuk több évre szól, szorosan kötődnek egymáshoz. A falkákban csupán a domináns pár párosodhat, az alfa-nőstény az alacsonyabb rangúak szaporodását erőszakkal akadályozza, van, hogy kölykeiket elpusztítja. A párzási időszak január és április között zajlik le. A szuka farkas évente egyszer ivarzik, a párzás után egy odút ás, melynek bejárata először lejt aztán emelkedik, a vízbefolyás gátlása érdekében. A vemhesség átlagosan 63 napig tart, kölykei vakon és süketen születnek meg, melyeket egy hétig anyjuk nevel, általában a kölykök száma 7, de akár 14-15 is lehet. Méhlepényes emlős, kölykeit elevenen hozza a világra. 10 nap alatt állnak talpra a kicsik, kezdetben szemük kék, 10-15 nap múlva nyílik ki. 7 vagy 9 hétig szopnak. A kölykök gyorsan fejlődnek, 10 hónapos korukban kezdenek el vadászni a falkával.

A szukák 2 évesen válnak ivaréretté, a hímek 3 éves korukban válnak el a falkától, ekkor lesznek „magányos farkasok” és próbálnak más falkához szegülni, vagy sajátot alapítani.

Hazánkban a farkasok szinte kihaltak, fokozottan védett fajnak számítanak. 2012-ben találkoztak farkas nyomokkal a kutatók a vadonban. Leginkább az Északi-középhegységben, a Bükkben, a Zemplénben és az Aggteleki-karszton találkozhatunk egy-egy példánnyal.

Adatok és információk a

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCrke_farkas
http://www.felsofokon.hu/termeszetvedelem-magyarorszagon/2012/02/15/egy-gyonyoru-allat-a-farkas weboldalakról.

Tanuló neve: Molnár Adrienn 10.A
Iskola neve, címe: „Abigél” Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény,Szakképző Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Kollégium
4405 Nyíregyháza, Tünde u.10/a
Felkészítő tanár neve: Puskás Anita

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.