Ázsia és Ausztrália Címlap

Környezetbarát tisztítási technológiát mutatott be az Emirates

Évente több millió liter vizet spórol az Emirates környezetbarát repülőgép-tisztítási eljárásával, amelyet a környezetvédelmi világnap alkalmából mutatott be.

A „drywash” technológiával víz nélkül, vagy minimális víz felhasználásával tisztíthatók a repülőgépek, szemben az alkalmanként több ezer liter vizet igénylő hagyományos módszerrel.

A repülés közben a gépek külső felszínén felhalmozódó por és egyéb szennyeződések nemcsak a gépek esztétikai megjelenését rontják, hanem növelik az üzemanyag-felhasználást és csökkentik az aerodinamikát. A repülőgépeket hagyományosan évente négyszer-ötször magasnyomású vízzel tisztítják, amely egy A380-as esetében alkalmanként 11 300 liter, egy Boeing 777 esetében pedig 9 500 liter víz felhasználásával jár.

Az Emirates 2016 eleje óta alkalmazza több mint 250 gépből álló flottáján a „drywash” technológiát. Az eljárás első lépéseként folyékony tisztítószert visznek fel a külső felszínre. Az így keletkezett filmréteget mikroszálas törlőkendővel távolítják el, amely egyszerre polírozza és tisztítja a gépet. A kialakult védőréteg fényesebbé és ellenállóbbá teszi a festett felületet. A „drywash” technológiával egy tizenöt fős csapat egy A380-ast 12, egy Boeing 777-est 9 óra alatt tisztít meg.

A linken található videóban egy Emirates A380-ast tisztítanak „drywash” technológiával a dubaji Emirates Engineering hangárban.

A „drywash” technológia alkalmazásával minimálisra csökkenthető a vízhasználat. Ezzel az Emirates évente több mint 11 millió liter vizet spórol meg 260 gépből álló flottájának tisztításakor. A repülőgépek jóval tovább maradnak tiszták, ezért elég azokat évente kétszer-háromszor lemosni. A kisebb szennyeződéslerakódás következtében a gépek kevesebb üzemanyagot használnak el. Az eljárás működtetési szempontból is hasznos, hiszen a „drywash” ideje alatt számos olyan karbantartási munka is elvégezhető, amely a vízre érzékeny eszközök miatt a vízzel történő mosás során nem lenne lehetséges.

Az Emirates a környezetvédelem elkötelezett támogatójaként a világ egyik legfiatalabb és legüzemanyaghatékonyabb flottáját működteti. A légitársaság számos, az energiahatékonyságot célzó kezdeményezést vitt véghez működésének minden területén. A kezdeményezésekről további információk az Emirates Csoport éves környezeti hatástanulmányában találhatók.

[creativ_alertbox icon=”info-sign” colour=”red” custom_colour=”#ccc”]

Az Emirates-ről

1985-ös megalapítása óta több mint 500 nemzetközi díjjal ismerték el az Emirates Airline azon törekvését, hogy páratlan minőségű szolgáltatásokat nyújtson.

A légitársaság gyorsan és folyamatosan növekszik – átlagosan évi 20 százalékot meghaladó ütemben -, és az elmúlt 25 évben folyamatosan nyereségesen működött. Pénzügyi szempontból önfenntartó és független. Az Emirates a 2016-2017-es pénzügyi évben 56.1 millió utast szállított, és 340 millió dollár adózás utáni eredményt ért el. Az Emirates központja Dubajban működik, a világ azon néhány városának egyikében, amely a „Nyitott Égbolt” szabályozást követi, és több mint 120 légitársaságnak biztosítja a szabad és tiszta versenyt.

A 260, egytől-egyig széles törzsű repülőgépből, köztük 15 teherszállító gépből álló flottája a világ legfiatalabbjai közé tartozik. A légitársaság 2020-ig a flotta méretét a duplájára kívánja növelni. Az Emirates 217 új repülőgépének leszállítása folyamatban van, listaáruk több, mint 108 milliárd dollár. Az Emirates járatai 157 célállomásra repülnek, a világ 84 országában; Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, az indiai szubkontinensen és az Ázsia-Csendes-óceáni térségben. Az Emirates code-share megállapodást kötött a következő légitársaságokkal: Air Malta, Air Mauritius, Alaska Airlines, Bangkok Airways, Copa Airlines, Flybe, Japan Airlines, Jet Airways, JetBlue, JetStar Airways, JetStar Asia, Korean Air, Malaysia Airlines, Oman Air, Qantas, Siberia Airlines, South African Airways, TAP Portugal, Thai Airways International, TGV Air (SNCF), West Jet, Linhas Aéreas Inteligentes S. A. (GOL).

Az Emirates Airline része az Emirates SkyCargo és a Destination & Leisure Management (D&LM), amely a Wolgan Valley Resort & Spa-t, az Emirates Holidays-t, az Arabian Adventures-t és a Congress Solution International-t működteti. A légitársaság az Emirates Csoport tagja, amely magába foglalja a dnata, a Mercator, a Transguard és az EmQuest társvállalatokat.

[/creativ_alertbox]

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.