Ázsia és Ausztrália Nemek földrajza

Iráni nők lázadása a Facebook-on

Nevető nők a tengerparton, ókori romok előtt mosolygó turisták. Barátnők ugranak a levegőbe vagy sétálnak egy mezőn, miközben hajukba belekap a szél.

Átlagos fotók ezek, melyeknek tucatjait látjuk mindennap az interneten – ám nem iráni nők szerepelnek rajtuk.

Az iráni nőknek nyilvános helyen kötelező a fejkendő viselése, így egy ilyen fotó lázadásnak számít. Egy alig másfél hete indított, Az iráni nők lopott szabadsága nevű Facebook-csoportban azonban épp ezt teszik: olyan képeket küldenek be, sokan arcukat is vállalva, amelyeket titokban készítettek, rövid időre vállukra engedve a kendőt. Van, aki zászlóként lengeti levetett hidzsábját.
irani_nok_2 (2)
A Wall Street Journal iráni tudósítója megjegyzi: az oldal indítása egybeesik a melegebb idő beköszöntével, amikor a meleg ruhák lekerülésével megindul a harc a nők és az erkölcsrendészet között. Több mint három évtizede megy ez már így:minden tavasszal kivillanó bokák, festett lábkörmök és melírozott hajtincsek miatt állítanak meg nőket az utcán és szólítanak fel decens öltözködésre. Az iráni rezsim számtalan kulturális és társadalmi kérdésben vált lazábbá az elmúlt években, ám a ruházkodás terén továbbra is szigorú. Egyébként a Facebook is illegális, igaz, a rezsim nem üldözi azt a négymillió felhasználót, aki a technikai korlátokat legyűrve mégis használja.

irani_nok_2 (3)

Az oldalt egy Londonban élő iráni újságírónő, Masih Alinejad indította el – írja a WSJ. Kitett a Facebookra egy fotót, amelyen kibontott hajjal fut Londonban, mire iráni nő ismerősei azonnal elárasztották kommentekkel, mondván, irigylik a szabadságát. Alinejad felidézte, hogy Iránban, amikor csak tehette, levette fejkendőjét, és kíváncsi volt, mások is így tesznek-e. Megkérte hát ismerőseit, küldjék el az ilyen „lopott pillanatokban” készült fotóikat. Ömleni kezdtek hozzá a fényképek, a Facebook-oldalnak pedig tíz nap alatt 150 ezer tagja lett. „Jó érzés a szabadság, még ha csak pillanatokra is”
irani_nok_2 (4)
Sok fotóhoz rövid kommentárt is írtak beküldőik. „Nincsenek szavak. Csak annyi, hogy jó érzés a szabadság, még ha csak pillanatokra is”, írja egy fiatal lány, aki a képen kezében tartja rózsaszín kendőjét. Egy másik képen egy anya, lánya és egy nagymama látható, a kommentárban pedig az olvasható: remélik, a következő generáció nem őszül meg, mire megkapja azt a jogot, hogy szabadon hagyhassa a haját, ha szeretné.
irani_nok_1
Egy vörös hajú, a képen is aggodalmas arcú nő azt írja: a kendő nélküli pillanatok mindig félelmetesek. „A gondolataimat a szabadság töltötte ki, de a testem reszketett a félelemtől, amikor a kép készült”, írja. Vannak, akik férjükkel együtt állnak a kamera elé, amivel azt üzenik: a párjuk is kiáll mellettük, illetve amellett, hogy maguk válasszák meg, milyen ruhát akarnak hordani. Egy pár egy motoron ülve fotózta le magát, és azt írták: egyetlen pillanat volt ugyan, amíg a lány a vállára engedte a kendőt, de épp rendőrök jártak arra. Viszont „jó fejek” voltak, és csak mosolyogtak, nem szóltak rájuk.

A Facebook-oldal hihetetlen gyorsasággal nőtt hatalmasra és vált széles vitafórummá az iráni társadalomról. A rezsimnek is feltűnt: a hivatalos Farsz hírügynökség elítélte az oldalt, elindítóját pedig azzal vádolja, hogy az erkölcstelen életmódot népszerűsíti és hogy Irán ellenségeinek dolgozik.

(Forrás: nol.hu, https://www.facebook.com/StealthyFreedom)

Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.