Ázsia és Ausztrália

Fókuszban a területi viták és az üzlet

Kína valóban szeretné, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákat a környező államokkal békésen rendezzék.

Kína valóban szeretné, hogy a dél-kínai-tengeri területi vitákat a környező államokkal békésen rendezzék, de a jelek szerint nem akarja elhamarkodni az ezzel kapcsolatos lépéseket – erre következtetnek megfigyelők Li Ko-csiang kínai miniszterelnök keddi szavaiból.

Li a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállamainak képviselői előtt beszélt a dél-kínai Nanningban, ahol idén tizedik alkalommal rendezték meg a Kína-ASEAN kereskedelmi vásárt.

A kínai politikus egyebek között azt hangoztatta, hogy országa mindig is a viták párbeszédes megoldásának híve volt a “történelmi realitások és a nemzetközi jog” alapján. Mint mondta, a kínai kormány kész baráti konzultációk során a megfelelő megoldás megkeresésére, a magatartási kódexszel kapcsolatos tárgyalások szisztematikus és hatékony lefolytatására.

Peking már korábban késznek mutatkozott arra, hogy a tíz tagországot tömörítő szervezettel tárgyalást folytasson a területi viták rendezését szolgáló magatartási kódex megszövegezéséről. Korábban azt is jelezte, hogy szívesen ad otthont a megbeszéléseknek ebben a hónapban.

Li ehhez kapcsolódóan nem mulasztotta el megismételni Peking álláspontját, vagyis hogy a vitákat közvetlenül, kizárólag az érintett felekkel akarja rendezni, tehát nem vonna be más országokat vagy szervezeteket.

Az ASEAN tagországai közül négynek – a Fülöp-szigeteknek, Vietnamnak, Bruneinek és Malajziának – van területi vitája Kínával. Közülük is a legharciasabb a Fülöp-szigetek, amelynek elnöke is úgy készült, hogy kedden jelen lesz Nanningban, de végül – állítólag Peking ösztönzésére – elállt ettől a szándékától, és csak miniszteri szinten képviselteti magát az eseményen.

Ezt is elolvasom:
Négyszázmillió kínai nem beszéli a mandarint

A kínai híradások a vendégek között említik a mianmari elnököt, a kambodzsai, a laoszi, a thaiföldi és a vietnami kormányfőt, valamint a szingapúri miniszterelnök-helyettest.

A Kuanghszi-Csuang atonóm terület székhelyén Li Ko-csiang arról is beszélt, hogy szükség van a felek közti szabadkereskedelmi megállapodás felfrissítésére, kezdeményezte a térségi gazdasági partnerség új formájának a kialakítását, de szóba hozta a Csendes-óceáni Partnerséget is.

A Kína és ASEAN közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt évtizedben látványosan – éves átlagban 22 százalékkal – emelkedett, és becslések szerint 2015-re eléri az 500 milliárd dollárt (több mint 110 ezer milliárd forint), amit öt év alatt megduplázhatnak. Kína az országcsoport legnagyobb kereskedelmi partnere, működőtőke-befektetése az ASEAN-országokba megközelíti a 30 milliárd dollárt, míg fordítva meghaladja a 80 milliárdot.

A Kína és az ASEAN tízéves kapcsolatáról is megemlékező négynapos dél-kínai eseményen 4600 kiállító helyet nyitottak, és több mint 2300 vállalat képviselteti magát.

(MTI)


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Aktív légkör 2021/04/20
    Továbbra is labilis a légkör fölöttünk. A gomolyfelhőkből ismét záporok, zivatarok alakulnak ki. Nagyon közel leszünk a 20 fokhoz.
  • Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében 2021/04/20
    António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. […]