Ázsia és Ausztrália Országról országra

Észak-Korea egyre inkább függ Kínától

Észak-Korea külkereskedelmi forgalmának csaknem 90 százalékát Kínával bonyolítja.

Észak-Korea külkereskedelmi forgalmának csaknem 90 százalékát Kínával bonyolítja (Dél-Koreát leszámítva), ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb mértékben függ gazdaságilag a szomszédjától – számol be a South China Morning Post című lap szerdai számában friss adatokra hivatkozva.

2012-ben a két ország körülbelül 6 milliárd dollár értékben kereskedett egymással, ami 88,3 százalékot adott az észak-koreai kereskedelmi mérlegben. Amennyiben Dél-Koreát is beleszámítják, a Kínával folytatott kereskedelem aránya 68,4 százalék.

A két Korea közötti kereskedelem értéke tavaly elérte az 1,97 milliárd dollárt, megdöntve a 2010. évi rekord 1,91 milliárdot. Az idei év első felében azonban a közös keszongi ipari komplexum működésének felfüggesztése miatt csaknem 40 százalékkal – 559,1 millió dollárra – visszaesett a forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A dél-koreai kereskedelem- és beruházás-fejlesztő ügynökség (KOTRA) adatai szerint tavaly Phenjan összesen 71 országgal, illetve területtel kereskedett. A legnagyobbak közülük: Oroszország, India, Thaiföld, Tajvan, Szingapúr, Indonézia, Németország és Brazília.

Ezt is elolvasom:
Betiltják a burkát a kínai Hszincsiang fővárosában

2012-ben a Hongkonggal folytatott kereskedelem elérte a 111 millió dollárt, az előző évhez képest 457 százalékkal bővült. Így a sztálinista ország második legnagyobb partnerévé vált.

2005 óta Észak-Korea külkereskedelmében a kínai reláció több mint a felét tette ki, s 2011-re már elérte a 89 százalékot. A Kínába irányuló exportnak közel a felét a szén tette ki, de más ásványi anyagok, így vasérc és réz is volt benne. A legfontosabb importtermékek a nyersolaj és a feldolgozott kőolajtermékek, illetve a járművek.

A szakemberek szerint Phenjan függősége Kínától a jövőben csak nőni fog, s ez vonatkozik az élelmiszer-ellátás területére is. A tendenciát egyrészt a földrajzi közelség indokolja, de az is, hogy Észak-Korea kevés exportképes terméket állít elő. Általános lehetőségei azért is korlátozottak, mert – nukleáris programja miatt – ENSZ-szankciók alatt áll.

(MTI)


Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Továbbra is hiányzik a meleg 2021/04/22
    Bár a már nagyon várt csapadék megérkezett az elmúlt héttől kezdődően, az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban a vegetáció fejlődésében eddig egy-két hetes lemaradást okozott. Jelentős felmelegedés a következő pár nap során sem várható, sőt a mai hidegfront lehűlést és péntektől keddig helyenként újabb hajnali fagyokat hoz.
  • Az OMSZ átáll az 1991–2020-as éghajlati normál használatára 2021/04/22
    Éghajlati visszatekintőinkben és más éghajlati leírásainkban az aktuális jellemzőket mindig 30 éves időszakok átlagaihoz, a klímanormálokhoz viszonyítjuk, segítségükkel határozzuk meg a hazánk területén, illetve az egyes településeken megszokottnak mondható éghajlati jellemzőket. Mivel 2020-szal újabb évtized zárult, mostantól az 1991–2020-as időszakot tekintjük alapnak. A "sokéves átlag" és a "szokásos" ezentúl ezt az időszakot jelenti írásainkban. Tanulmányunkban […]