Címlap Tudomány

Ősi életformákat fedeztek fel brit kutatók egy antarktiszi tó mélyén

Hozzávetőleg százezer éves változatos életformák bizonyítékaira bukkantak brit kutatók az Antarktisz jégpáncélja alatt.

Hozzávetőleg százezer éves változatos életformák bizonyítékaira bukkantak brit kutatók az Antarktisz jégpáncélja alatti Hodgson-tó üledékéből vett mintákban.

A Brit Antraktisz Vizsgálat (BAS) nevű projekt kutatói és az Northumbriai, valamint az Edinburghi Egyetem tudósai a jégpáncél alatt élő ősi mikroorganizmusok után kutatva fúrtak le a 1,5 kilométer széles és ugyanilyen hosszú Hodgson-tó mélyére. Ezt a tavat több mint 400 méter vastag jég borította az utolsó jégkorszak végén, ma már csupán 3-4 méter vastagságú jég fedi.

A jégen átfúrva a 93 méter mély tó alján lévő üledékből vettek mintákat. A felső néhány centiméteres rétegben a tóban jelenleg és közelmúltban élt organizmusokra bukkantak, azonban 3,2 méterre fúrva olyan mikrobákat találtak, amelyek nagy valószínűséggel mintegy százezer évesek – olvasható a BAS honlapján. http://www.antarctica.ac.uk/press/press_releases/press_release.php?id=2308

David Pearce, a kutatás vezetője elmondta, az a tény, hogy ezek az organizmusok a rendkívüli körülmények ellenére még most is élnek, azt jelenti, hogy nagyon különleges körülmények között alakultak ki. Számos felfedezett életforma valószínűleg új, eddig ismeretlen a tudomány számára.

Néhány hónapja amerikai és orosz kutatók is bejelentették, hogy számos ősi mikroorganizmust, baktériumot találtak a Déli-sark jégpáncélja alatt elterülő Willans- és Vosztok-tavakból vett vízmintákban. A jégalatti tavak vizsgálatával a tudósok egyrészt arra keresik a választ, hogy milyen lehetett az élet a jégkorszak előtt, másrészt az antarktiszi jeges mélységek létformáinak elemzésével következtetéseket vonhatnak le a Földön kívüli élet lehetőségéről, egyebek között a Marson és a Jupiter holdján, az Európán.

(MTI, fotó: http://www.antarctica.ac.uk/images/press/2308/twin-otter-landing-on-lake.jpg)

Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

Környezettudatos vagy?

Ha 1000 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. támogatás A részleteket itt találod.

RSS Időjárás

  • Fokozatosan megszűnik a kettős fronthatás 2019/05/31
    Már naposabb pénteknek nézünk elébe. A tegnapi borús, esős napért cserébe ma a kisalföldiek örülhetnek, oda jut a legkevesebb felhő és zápor. Sopron környékén egy kis szelet el kell viselni, ahogy a Zemplén környékén is lehetnek erős lökések. Az ország nagyobb részén sok gomolyfelhőre, és délutáni záporokra kell készülni, 20 fok körüli hőmérséklettel.