Színes mozaikok a nagyvilágból

“Talányos leletek” a magyar őstörténeti konferencián Oroszországban

Csáji László Koppány néprajzkutató-etnológus által közzétett képen egy hat és fél centiméterszer hat centiméteres bronztábla, amelyen öt sorban rovásírásnak tűnő jelek találhatók.

Csáji László Koppány néprajzkutató-etnológus által 2013. augusztus 18-án közzétett képen egy hat és fél centiméterszer hat centiméteres bronztábla, amelyen öt sorban rovásírásnak tűnő jelek találhatók.

A táblát a Naszilovo nevű i.sz. 6-8. századi település ásatási helyszíne közelében lévő erdős sztyeppén találták meg. A “talányos, de érdekfeszítő” leletet egy másikkal együtt a honfoglalást megelőző, korai magyar történelem témakörében az oroszországi őstörténeti konferencia résztvevőinek mutatták be a héten. MTI Fotó: Csáji László Koppány


Címkék
Környezettudatos vagy? Ha 500 Ft-tal támogatod a Földrajz Magazint, akkor egy újrahasznosított Tetra Pak dobozból készült menő pénztárcát kapsz ajándékba. A részleteket itt találod. A Földrajz Magazinon már 1600 bejegyzés, cikk olvasható. 2020-ban még több érdekes és színvonalas cikket szeretnénk megjelentetni. Ehhez anyagi támogatásra van szükségünk. Kérjük, támogassa a magazin kiadóját, a Földrajzverseny Alapítványt! Köszönjük.

A NAP KÉPE – NASA

RSS OMSZ

  • Újabb rekordot hozott a hűvös tavasz (2021.04.16.) 2021/04/17
    2021. április 16-án országszerte a szokásosnál hűvösebb idő volt. Budapest János-hegy állomáson mindössze 4,3 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legalacsonyabb maximum-hőmérséklet fővárosi rekordja. Az eddigi rekordot ezen a napon 1997-ben, Budapest Széchenyi-hegy állomáson mértük, akkor 4,6 fok volt Budapesten a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet.
  • Felfelé ívelő trend 2021/04/16
    Nem kell több fagyos reggel! Enyhébb nappalokat!Hulljon még csapadék! Ne fújjon annyira a szél! Ezeket a követeléseket mind teljesíteni tudjuk, legkésőbb vasárnaptól! :)